Velykų boba, kurios receptui - daugiau nei 200 metų

 (8)
Kitą savaitgalį švęsime Velykas, tačiau nedaugelis žino šios šventės pavadinimo reikšmę. Kaip teigia žemaičiai, jis kilo nuo žemaitiško žodžio „velkinis“, kuris reiškia pirmasis pavasarinis kiaušinis. Pirmojo pavasarinio kiaušinio šventė neįsivaizduojama ne tik be įvairiaspalvių margučių, mėsos patiekalų, bet ir nuo seno Lietuvoje keptų pyragų.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Laimingi yra tie, kam pasisekė kaime paragauti močiutės iškepto pyrago, kurio receptą puoselėjo ne viena giminės moteris. Šiandien nors žmonės ir skiria mažiau laiko šventinio stalo paruošimui, tačiau maisto vis dar nori tokio pat gardaus, kokį ruošdavo ir mūsų močiutės.

Lietuvoje vienas tradiciškiausių Velykoms kepamų pyragų yra „Velykų boba“. Vieni istorikai teigia, kad pirmą kartą šio pyrago receptas pateiktas dar XIX a. aprašant Šiaurės Žemaitijos bajorų (Kėklių) Šventų Velykų papročius, kiti istorikai sakosi aptikę „Velykų bobos“ receptų ir senesniuose šaltiniuose. Kaip ten bebūtų dar mūsų močiutės pasakojo, kad senovėje vaikai ir suaugusieji per Velykas ilgai neidavo miegoti – visi laukdavo sutemų, kai vakarieniaujant bus dalijama pašventinta „Velykų boba“. Ji seniau būdavo kepama puodynėje duonkepėje. Kai iškepdavo, puodynė būdavo sudaužoma, o pati „boba“ išsipūsdavo, padidėdavo – atrodydavo lyg tikra boba. Ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene.

„Velykų boba“ nuo seno kepama pagal tradicinį receptą, tačiau kiekviena šeimininkė turėdavo savitą šio recepto variaciją. Telšiuose gyvenanti ir dailės mokytoja dirbanti Gražina pasakoja, kad ji per kiekvienas Velykas savo šeimą palepina pagal močiutės receptą pagaminta „Velykų boba“.

„Šį pyragą nėra taip sudėtinga iškepti, kaip daugelis galvoja.

Pyragui naudoja:

20 g sausų mielių,
0,5 kg miltų,
250 g drungno pieno,
150 g sviesto,
2 kiaušinių,
2 valg. šaukštų cukraus,
razinų, riešutų,
žiupsnelio druskos.

Kaip gamina

* Mieles įmaišau į miltus. Sviesta ištirpau. Visus ingredientus sudedu ir gerai išminkau, tešlą uždengusi palaikau šiltai apie valandą.

* Tada sudedu į išteptą sviestu formą, vėl palaikau apie valandą ir kepu apie 40-45 minutes 160 °C.

* Iškeptą pyragą aplieju glaistu, pagamintu iš 200 g cukraus pudros ir šlakelio vandens. Jei šį glaistą pakaitinsite vandens vonelėje, jis geriau stings“, - močiutės receptu dalijosi Gražina.

Senovėje per didįjį šeštadienį moterys kepdavo ne tik „Velykų bobą“, bet ir kitus pyragus. Tam iš anksto užsakydavo net specialius molinius indus, nes kuo aukštesnis būdavo pyragas, tuo geresnio kviečių derlius tais metais buvo tikimasi. Senieji pyragų receptai būdavo panašūs į „Velykų bobos“ receptą, stalą taip pat papuošdavo šakotis, įvairūs keksai, meduoliai, o vėliau ir namuose pagaminti tortai.

Nesvarbu aš šiemet per Velykas kepsite tradicines „Velykų bobas“ ar kitus pyragus, ieškosite receptų, skirtų šiuolaikiniams kulinarams, ar pasikliausite močiutės iš kartos į kartą perduotu receptu. Svarbiausia jūsų skirtas laikas pabuvimui prie šventinio stalo su tais, kurie jums artimi. Jei laiką maisto gaminimui galime sutaupyti, tai laiko artimiesiems per šventes netaupykime.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Saldi ir šildanti moliūgų sriuba

Šildanti, saldi, skani moliūgų sriuba.

Bulvių plokštainis, pagardintas sūriu (4)

Jeigu norėsite sotesnio ir aromatingesnio plokštainio, šis variantas kaip tik tai ko ieškote.

Minkštos mielinės spurgos

Tokias amerikietiškas spurgas jau labai seniai norėjau išbandyti. Išmėginau keletą receptų, o kepiau gal keturis ar penkis kartus, kol gavosi daugmaž, kaip norėjau.

Netradicinis ir labai skanus obuolių pyragas (13)

Šį kartą išbandžiau kitokį obuolių pyragą! Rekomenduoju - labai netradicinis ir skanus kepinys!

Sūrio užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Šiandien norėčiau pasidalinti iš ties labai skanios sūrio ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlės receptu. Receptas labai paprastas, laiko užima nedaug, tad jei sulauksite netikėtų svečių, užtepėlėi pagaminti sugaišite tik kelias minutes!

Pyragas „Angelo ašaros“

„Ašarėlė nuriedėjo, nieks tavęs taip nemylėjo, jeigu nori kitą pabučiuok, bet mylėti manęs nenustok.“ Tikiuosi gausiai verks tik jūsų pyragai, bet ne Jūs! Ir kodėl išvis aš čia kalbu apie ašaras?! Ogi todėl.

Ypatingasis spanguolių džemas

Jis puikiai dera su puskiečiais ir naminiais varškės sūriais, paukštienos kepsniais, su mielinėmis bandelėmis ir sluoksniuotos tešlos obuolių pyragu.

Kaip išvirti skanų ir tvirtą obuolių sūrį (6)

Kai sunokę antaniniai obuoliai iš sodo atnešami į namus, šeimininkės iš jų ruošia sūrį. Tiesa, tai trunka ilgai ir reikalauja kantrybės, tačiau dėl tokio skanėsto verta pasistengti.

Naminiai varškės sūreliai – vos per pusvalandį (3)

Mano 1,8 metų dukra labai mėgsta kaulyti sūrelių. Kadangi aš pati mėgstu juos su visokiais priedais, truputį graužė sąžinė, kad vaikas valgo sūrelius su įvairiais kvapikliais ir stiprikliais. Tad ilgai besiruošusi tiesiog padariau jai naminių sūrelių ir rezultatas nenuvylė nei jos, nei manęs.

Vištienos krūtinėlė su špinatų ir grietinėlės padažu

Daugelį atbaido vištienos krūtinėlės, nes pasak jų, gaunasi "sausas" patiekalas. Jei tik jos neperkepsite, ji bus sultinga ir skani, štai ir visa "paslaptis". Be to, man patinka, kad ji greitai paruošiama ir virtuvėje nesugaištama daug laiko.