Velykinis pyragas "Narcizas"

Visada jaučiu atėjusį pavasarį ir artėjančias Šv. Velykas, kai pamatau pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Šv.Velykų stalui papuošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks Velykų stalas be Velykinio pyrago? Tad štai ir receptas dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris papuoš kiekvieną šventinį stalą. Gražių Jums švenčių, mielieji!
Velykinis pyragas "Narcizas"
© aj-receptai.blogspot.com nuotr.

Pyragą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formoje

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

Balta tešla:

6 kiaušinio baltymai
1,5 a.š. citrinos sulčių
0,5 a.š. druskos
2/3 stiklinės cukraus pudros
1/2 stiklinės miltų
1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos

Geltona tešla:

6 tryniai
pusės citrinos tarkuotos žievelės arba keli lašai citrinų esencijos
1/4 a.š. druskos
3/4 stiklinės cukraus pudros
3/4 stilkinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 stiklinės karšto vandens

Glajui:

3 v.š. citrinų sulčių
200 gr. cukraus pudros

Balta tešla. Baltymus plakam mikseriu, kol suputos. Tuomet supilam citrinos sultis ir druską. Plakam tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakam iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę. Miltus su cukraus pudra persijojam 4 kartus. Sumaišom su vaniliniu cukrumi. Jei naudosit esenciją, tai tiesiog įlašinkit į baltymus. Birius produktus beriame į baltymus ir labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla. Sudedame ją į aliejumi išteptą žiedo formą ir pastatome į šalį.

Geltona tešla. Trynius plakame 3 min. mikseriu. Suberiame citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską ir palaipsniui plakdami beriame cukraus pudrą. Plakame, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijojame 4 kartus. pakaitom po truputį pilame karštą vandenį ir miltus visą tą laiką plakdamį mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilame viską). Atsargiai supilame geltoną tešlą ant baltos. Kepame 160 C įkaitintoje orkaitėje 40-50 min. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 min. Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu pagaliuku.

Glajus. Dubenyje šaukštu išsukame sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Apliejame pyragą. Stingdome šaldytuve. Skanaus!

P.S. Labai minkštas, tiesiog orinis pyragas... Nėra saldus, bet pakankamai saldumo suteikia saldus glajus. Glajui galite naudoti ir kitas sultis, pvz. apelsinų, mandarinų. Aš dėjau kelis kaimiškus kiaušinius, todėl geltona tešla tokios ryškios spalvos.

aj-receptai.blogspot.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Marinuoti pomidorai (2)

Atslinkus pirmiems rūkams, lauke augančius pomidorus dažniausiai užpuola maras. Išskynus vaisius, daugeliui kyla klausimas – o ką dabar su jais daryti?

Ar tikrai galima valgyti papelijusius maisto produktus? (8)

Ką darote, jei dalis duonos pakelyje supelijo? O jei pelėsio plėvelė padengia naminių sulčių paviršių? Nupjaunate, nugriebiate ir viskas? Pasirodo, vos kelių maisto produktų nereikia išmesti, jei atsirado pelėsis.

Maisto technologė: visa tiesa apie parduodamus miltus (5)

Miltus rastume daugelio pirkėjų kasdieniniuose krepšiuose, tačiau retas atkreipia dėmesį į ženklinimo etiketes. O informacija pateikta ant pakuočių gali pasakyti apie maisto produkto palankumą mūsų sveikatai.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai (21)

Mano pats skaniausias marinatas. Juo marinuoju visas daržoves.

Marinuoti agurkai „viens-du“ (24)

Viens-du ir pagaminau 12 stiklainių.

Kiaulienos pjausniai (1)

Kiaulienos pjausnių receptas.

Minkšti ir trapūs grietinėčiai

Paprasti, minkšti, trapūs grietinėčiai su varške.

Žiedinių kopūstų mišrainė (6)

Šviežia, traški mišrainė su žiediniais kopūstais, paprika, kumpiu ir porais.

Cukinijų apkepas (4)

Greitas, labai skanus cukinijų apkepas su sūriu, šonine ir morkomis.

Bananų duona su mėlynėmis

Labai minkšta, saldi, kvapni bananų duona su mėlynėmis.

Pusryčiams – sveikas ir ypatingai sotus patiekalas

Skrudintos duonos puselės, traškios šoninės griežinėliai ir švelnios cukinijos patiks mažiems ir dideliems herojams.

Sultingi mėsos ir cukinijų kepsniukai (3)

Sotūs, minkšti kepsniukai patiks ir suaugusiems, ir vaikams.

4 receptai su melionu

Jau pats melionas yra delikatesas, o iš jo galima paruošti be galo skanius ir sveikatai naudingus patiekalus, kurie patiks ir jums, ir jūsų artimiesiems. O be to, tai – gaivūs patiekalai, ko taip reikia karštomis dienomis.

Marinuotos cukinijos (bulgariškai) (2)

Puikus receptas. Ruošdami cukinijas pagal bulgarišką receptą ilgai neužgaišite, o paruošite labai skanų užkandį. Beje, pagal šį marinatą galima ruošti ir agurkus – skanumėlis.
Kt rgp. 25d.
11°...23°
Pn rgp. 26d.
14°...25°
Št rgp. 27d.
17°...26°
Sk rgp. 28d.
13°...24°
Pr rgp. 29d.
15°...27°