Vasariškas kalakutienos kepeninės receptas

Ši kepeninė tiesiog tirpsta burnoje kartu su sproginėjančiomis uogomis.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Daugelis mūsų mėgstame kepeninę. Nuo seno ji būdavo gaminama su taukais, vėliau su sviestu. O man kilo idėja pagaminti kepeninę su kokosiniu aliejumi. Taip ir gimė mano „firminė“ kepeninė, kuri yra būtinai valgoma su namine rugine duona ir gardinama raudonomis uogomis – bruknėmis, spanguolėmis, raudonaisiais serbentais ar putinais. Uogos suteikia puikią rūgščią atsvarą saldžiam kokoso kvapui (ne saldžiam skoniui) ir truputį kartumo turinčioms kepenėlėms.


Asmeninio albumo nuotr.

Dažniausiai gaminu didesnį kiekį, nes dalį kepeninės sudedu į indelius ir saugau šaldiklyje. Tai labai patogu, jei staiga kažkas paskambina ir praneša, kad pasiilgo ir atlekia aplankyti, telieka ištraukti indelį ruošinio, indelį raudonųjų uogų ir gardžiuotis.

Mano mėgstamiausios kepenėlės – kalakutų. Jos standesnės, nei vištų, o galvijų esame įpratę troškinti su daržovėmis ar malti ir kepti kotletus „kaip pas mamą“.

Kepeninei gaminti reikės:

1 kg kalakutų kepenėlių

150 g kokosų aliejaus

2 didesnių svogūnų

1 didelės morkos

1 a. š. rupios druskos

1 a. š. džiovintų maltų čiobrelių

1 a. š. maltų pipirų mišinio

Mėgstamų rūgščių uogų

Gaminame:

*Kepenėles perplaunu po šalto vandens srove, nusausinu popieriniu rankšluosčiu ir, jei jos labai stambios, perpjaunu į kelias dalis. Svogūnus nulupu, pjaustau kubeliais, luptą morką sutarkuoju stambia tarka.

*Į gilesnę keptuvę dedu kokosų aliejų, ir, jam įkaitus, suberiu svogūnus ir morkas, druską ir pipirus ir galiausiai dedu kepenėles. Jos aliejuje sproginėja, todėl stumkite peiliu nuo pjaustymo lentelės į keptuvę nuo savęs, kad jeigu ir tykštels, tai ant lentelės ar blogiausiu atveju sienos, o ne ant rankų.

*Dengiu dangtį, ugnį sumažinu iki mažiausios ir palieku troškintis apie 15-17min. Tuomet suberiu čiobrelius, vėl dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku atvėsti.

*Keptuvės turinį pilu į virtuvinio kombaino indą, sumalu viską iki vientisos tyrės. Viskas! Pradžioje atrodo, kad kepeninė per skysta, tačiau šaldytuve stingdamas kokosų aliejus padarys savo darbą ir sutvirtins tekstūrą.

*Patiekiu su visu indeliu iš šaldytuvo, duodu svečiams peilį, duonos ir uogų. Labai tinka su marinuotomis daržovėmis, pavasarį itin gardu su šviežiais krapais ir ridikėliais.

kumutesvirtuve.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Traškūs senoviniai vafliai

Saulėtą vasaros rytą susigundykite praleisti virtuvėje: tyla ir ramybė, šviesioje virtuvėje ant grindų besivoliojanti saulė, šviežios kavos kvapas ir naminiai pusryčiai. Senoviniai pusryčiai. Tiesiog visas senoviškų vaflių kepimo ritualas.

Minkštos varškės spurgytės

Pasigaminkite gardžių varškės spurgyčių.

Be galo skani namuose sūdyta skumbrė su krapais ir kadagio uogomis

Pagaminti nesudėtinga, o skonis kaip restorane!

Vasariškas kalakutienos kepeninės receptas

Ši kepeninė tiesiog tirpsta burnoje kartu su sproginėjančiomis uogomis.

Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas morkų pyragas

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą.

Gardieji bulvių kroketai su varške ir sūriu

Tinka kaip patiekalas arba garnyras.

Vasaros užkandžiai: tortilijų suktinukai su kumpiu

Receptas labai paprastas. Vienas du ir oplia – tortilijų suktinukai su kumpiu. Paprasčiau nebūna. Bet kai skanu... Nors variantų galima sugalvoti milijoną!

Mindaugo karūnavimo puotos valgiai – pasigaminkite troškinio

Liepos 6-ąją minime pirmojo (ir, deja, vienintelio) Lietuvos karaliaus – Mindaugo – karūnavimą 1253 metais. Pabandykime panagrinėti, kokie patiekalai galėjo puikuotis ant Mindaugo karūnacijos proga iškeltos puotos stalo?