„Smetoniškos“ spurgos

 (2)
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria per šalies gimtadienį nepamiršti pasmaguriauti. Šią dieną ji siūlo prisiminti tradicinius „smetoniškus“ saldumynus.
© Š. Zurbos nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Lietuvos gyventojai švenčia skirtingai – vieni džiaugiasi dalyvaudami valstybinės dienos renginiuose, kiti mėgaujasi laisve tyliai mintyse, o žinoma

„Esu tradicijų žmogus. Labai mėgstu nusistovėjusią tvarką ir tradicines sezonines šventes. Jų metu visada ruošiu tradicines vaišes pagal savo šeimos receptus. Vasario 16-oji – taip pat ne išimtis. Šia proga stengiuosi šeimai paruošti ką nors šventiško. Norėčiau, kad ir visi Lietuvos žmonės šią dieną paminėtų šiltai ir jaukiai su ypatingais skanėstais ant stalo“, – sako R. Ničajienė.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Jos manymu, Vasario 16-oji yra puiki proga pasimėgauti kuo nors nostalgišku – patiekalais, kuriuos ruošė mūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą keliaujančius receptus.

„Kadangi labai domiuosi ir kaupiu senus lietuviškų saldumynų receptus, tad ir šių metų šventiniam stalui siūlau gerai lietuviams pažįstamą „smetonišką“ saldumyną – varškės spurgytes“, – siūlo R. Ničajienė.

Prie nostalgiškų saldumynų žinoma kulinarė taip pat pataria patiekti lietuviškų žolelių arbatos, kuri primintų vasarą pas močiutę kaime.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Varškės spurgos su spanguolėmis

30 nedidelių varškės spurgų reikės:

400 g riebios varškės
200 g miltų
50 g cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 kiaušinių
1 šaukštelio vanilinio cukraus
30 šviežių spanguolių
500 ml rafinuoto bekvapio aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

Gaminame

* Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.

* Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.

* Aliejų įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.

* Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Krevečių ir agurkų salotos

Krevečių ir agurkų salotos su aštriu jogurto užpilu.

Traškūs ir labai gardūs vištienos sparneliai

Tai yra tikrai dėmesio vertas patiekalas. Sparneliai traškūs, mėsytė minkštutė, lengvai nusinerianti nuo kauliukų, o padažas lipnus, saldžiai rūgštus ir vaisinis, su malonia ugnele.

Purus ir minkštas vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Gaivi vasariška agurkų sriuba

Labai gaivi, šalta, vasariška sriuba. O su keptomis apskrudusiomis bulvėmis – tikras skanumėlis.

Bananiniai keksiukai su šokolado lašeliais

Šilti šie keksiukai skaniausi. Ne bent nelieka jų greičiausiai.

Greitai pagaminami, maistingi ir sveiki pietūs

Ne visada turime daug laiko sukiotis prie viryklės. Tokiomis dienomis stengiuosi, kad nei mano pačios, nei šeimos mityba nenukentėtų ir visgi pietums valgytume sveiką bei maistingą maistą. Šiandien dalinuosi tokiu greitu receptuku, kuris mane dažnai išgelbėja. Tikiu, jis pravers ir jums.

Labai skanus uogų tiramisu

Šio savaitgalio desertas pas mus buvo uogų tiramisu. Pirminė braškių tiramisu idėja persimainė į įvairių uogų tiramisu. Daugiau spalvų, daugiau skonių, daugiau įvairovės ir vitaminų. Nieko netrūksta... Laaaabai skanu!

Gaivus nekeptas meduolių tortas su bananais

Originaliame recepte meduoliai buvo netrupinami, o tiesiog supjaustomi riekelėmis. Tortas buvo skanesnis pastovėjęs parą. Tikrai puikaus skonio, daug laiko ir produktų nereikalaujantis tortas. Įtrauktas į kartojamų sąrašą. Vaisius galima naudoti ir kitus. Su rūgštesniais reikės saldinti grietinę.

Vasariškiems užkandžiams – pikantiška užtepėlė

Asmeniškai man be šios užtepelės užkandžių stalas liktų kažkoks neišbaigtas, be to, ir nuo stalo pradingsta bene greičiausiai. Tinka tepti tiek ant keptos duonos, tiek ant skrudinto batono. Manau, receptas jau daug kam žinomas, skonis pažįstamas iki pat pat… Kai kam priminsiu, o kai kam galbūt tai bus naujas atradimas, skanaus!

Vakarienei – labai gardūs blynai!

Oi kaip mane erzina, kad vis nepataikau, kiek savo šeimynai rytais išvirti košės. Visai neseniai pasakiau stop tokiam maisto švaistymui. Liko košės – iš jos gims koks kitas patiekalas. Štai taip, man visai netikėtai, atradau išties labai gardžių ir šeimos teigiamai įvertintų blynų receptą.