„Smetoniškos“ spurgos

 (2)
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria per šalies gimtadienį nepamiršti pasmaguriauti. Šią dieną ji siūlo prisiminti tradicinius „smetoniškus“ saldumynus.
© Š. Zurbos nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Lietuvos gyventojai švenčia skirtingai – vieni džiaugiasi dalyvaudami valstybinės dienos renginiuose, kiti mėgaujasi laisve tyliai mintyse, o žinoma

„Esu tradicijų žmogus. Labai mėgstu nusistovėjusią tvarką ir tradicines sezonines šventes. Jų metu visada ruošiu tradicines vaišes pagal savo šeimos receptus. Vasario 16-oji – taip pat ne išimtis. Šia proga stengiuosi šeimai paruošti ką nors šventiško. Norėčiau, kad ir visi Lietuvos žmonės šią dieną paminėtų šiltai ir jaukiai su ypatingais skanėstais ant stalo“, – sako R. Ničajienė.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Jos manymu, Vasario 16-oji yra puiki proga pasimėgauti kuo nors nostalgišku – patiekalais, kuriuos ruošė mūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą keliaujančius receptus.

„Kadangi labai domiuosi ir kaupiu senus lietuviškų saldumynų receptus, tad ir šių metų šventiniam stalui siūlau gerai lietuviams pažįstamą „smetonišką“ saldumyną – varškės spurgytes“, – siūlo R. Ničajienė.

Prie nostalgiškų saldumynų žinoma kulinarė taip pat pataria patiekti lietuviškų žolelių arbatos, kuri primintų vasarą pas močiutę kaime.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Varškės spurgos su spanguolėmis

30 nedidelių varškės spurgų reikės:

400 g riebios varškės
200 g miltų
50 g cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 kiaušinių
1 šaukštelio vanilinio cukraus
30 šviežių spanguolių
500 ml rafinuoto bekvapio aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

Gaminame

* Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.

* Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.

* Aliejų įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.

* Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Sumuštiniai su lašiša ir virtu kiaušiniu

Sumuštinukai – pavakariams ar vakarienei.

Krabų lazdelių užtepėlė (8)

Paprasta, bet labai skani, viena iš sūresnių užtepėlių. Gaminau pirmą kartą ir tikrai gaminsiu dar ir dar.

Vasariškas daržovių užkandis (be pieno produktų, be kiaušinių, be glitimo)

Estetiškai patiektas, skonio receptorius maloniai nuteikiantis veganiškas maistas jau beveik metus džiugina pirmojo Lietuvoje veganiško restorano svečius. Atnaujintas meniu kvies susipažinti su šiltojo sezono naujienomis, tapsiančiomis dar vienu Vilniuje įsikūrusio restorano traukos objektu.

Kalakutienos kepsneliai su pomidorų ir paprikų padažu

Itin paprastas ir lengvai paruošiamas patiekalas. Iš tikrųjų per retai vartojame kalakutieną, nes man ji asmeniškai skanesnė nei vištiena. Žodžiu, pats laikas pasitaisyti.

Varškės apkepas su obuoliais ir razinomis (6)

Minkštas, šlapias, saldus varškės apkepas su obuoliais ir razinomis.

Varškės švilpikai (3)

Čia yra mano naujas mėgstamiausias varškės patiekalas. Labai mėgstu švilpikus ir dar labiau mėgstu, kai nereikia nieko papildomai virti, lupti ir malti.

Nekeptas meduolių tortas

Šį gražuolį gaminau savo Tėčio gimtadieniui. Ne todėl, kad neturėjau laiko, o todėl, kad jis be galo skanus. Žinojau, jog visiems patiks. Ir patiko! Seniai buvau sulaukusi tiek liaupsių, kurių net nenusipelniau, juk viskas taip paprasta! Tik įsivaizduokit koks nuostabus desertas tai turėtų būti vasarą - su šviežiomis braškėmis. Aš būtinai gaminsiu.

Kibinai su kopūstais (tešla be kiaušinių)

Kibinus galite daryti ir didesnius arba formuoti bandeles. Įdarui irgi galima dėti ir kitų daržovių (aš dėjau tiesiog tai, ką turėjau šaldytuve). Labai gera ir greitai padaroma tešla, kibinai išlieka minkštučiai net po kelių dienų.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!

Avižinių dribsnių sausainiai su graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis

Mmmm... tikras gardumėlis. Ir reikia daug pastangų, kad sustotum ir nesuvalgytum bent jau didžiosios dalies iš karto. Taip, kalorijų čia nemažai, bet nepiktnaudžiaujant pasilepinti tikrai galima.

Itališkas obuolių pyragas

Super lengvai ir greitai pagaminamas itališkas pyragas su obuoliais ir cinamonu.

Orkaitėje keptos kalakutų lazdelės

Dar kartą įsitikinau, kad ilgai kepta mėsa iškepa sultinga ir būna minkštutėlė. Visada verta išlaukti viso kepimo laiko, o paskui mėgautis. Šis būdas pasiteisino kepant kalakutienos blauzdeles.

Smidrų ir apelsinų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Saldūs ir ploni lietiniai (5)

Atradau plonų lietinių receptą.

Grilio sezonas: kaip ant žarijų paruošti skaniausią kepsnį + RECEPTAS

Gerokai užtrukęs pavasaris jau beldžiasi į duris, o kartu su juo – ir naujas lauko kepsnių sezonas.