„Smetoniškos“ spurgos

 (2)
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria per šalies gimtadienį nepamiršti pasmaguriauti. Šią dieną ji siūlo prisiminti tradicinius „smetoniškus“ saldumynus.
„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Lietuvos gyventojai švenčia skirtingai – vieni džiaugiasi dalyvaudami valstybinės dienos renginiuose, kiti mėgaujasi laisve tyliai mintyse, o žinoma

„Esu tradicijų žmogus. Labai mėgstu nusistovėjusią tvarką ir tradicines sezonines šventes. Jų metu visada ruošiu tradicines vaišes pagal savo šeimos receptus. Vasario 16-oji – taip pat ne išimtis. Šia proga stengiuosi šeimai paruošti ką nors šventiško. Norėčiau, kad ir visi Lietuvos žmonės šią dieną paminėtų šiltai ir jaukiai su ypatingais skanėstais ant stalo“, – sako R. Ničajienė.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Jos manymu, Vasario 16-oji yra puiki proga pasimėgauti kuo nors nostalgišku – patiekalais, kuriuos ruošė mūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą keliaujančius receptus.

„Kadangi labai domiuosi ir kaupiu senus lietuviškų saldumynų receptus, tad ir šių metų šventiniam stalui siūlau gerai lietuviams pažįstamą „smetonišką“ saldumyną – varškės spurgytes“, – siūlo R. Ničajienė.

Prie nostalgiškų saldumynų žinoma kulinarė taip pat pataria patiekti lietuviškų žolelių arbatos, kuri primintų vasarą pas močiutę kaime.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Varškės spurgos su spanguolėmis

30 nedidelių varškės spurgų reikės:

400 g riebios varškės
200 g miltų
50 g cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 kiaušinių
1 šaukštelio vanilinio cukraus
30 šviežių spanguolių
500 ml rafinuoto bekvapio aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

Gaminame

* Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.

* Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.

* Aliejų įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.

* Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.

moteris.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

R. Bolgovo patarimai, kaip isirinkti mėsą griliui. + MARINATO RECEPTAS

Šiltas oras, sužaliavusi gamta ir čirškančios mėsos kvapas – taip, kalbėsime apie į Lietuvą atėjusį grilio sezoną. Jau dabar svajojate apie šašlyką ar ant žarijų keptus kepsnius? Tada šie patarimai kaip tik jums.

Gerdami kavą prisidėkime prie orangutangų išsaugojimo

„Kiekvienas orangutanas, kaip ir žmogus nusipelno laimės“, - tuo visiškai tikras kavos namų „Vero Coffee House“ įkūrėjas Darius Vėželis, trečiadienio pavakarę neabejingus nykstantiems gyvūnams sukvietęs į naujos kavos „Orang Utan Coffee“ pristatymą.

Bemieliai purūs blynai

Tiesą sakant esame lietinių gerbėjai, mažus blynus kepu retai, bet jei jau kepu, tai būtent šiuos “kefyrinius”. Jie skoniu ir išvaizda labai panašūs į mielinius, tačiau yra bemieliai.

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais

Perlenkta pica su grybais ir keturiais sūriais: mocarela, čederiu, parmezanu ir feta.

Perlinių kruopų salotos su sėklomis ir riešutais

Salotos yra maistingos, skanios ir greitai pagaminamos. Vietoj perlinių kruopų galite naudoti ryžius, tikrai bus ne mažiau skanu.

Grietiniečiai (5)

Pyragėliai lieka skanūs ir minkšti net ir kitą dieną! Visgi, gerai padariau, kad gaminau iš dviejų porcijų. Be to, dariau didesnius, man tokie skanesni. Bekeldama nuotraukas į šį įrašą susigundžiau, bėgau į virtuvę pačiupti dar vieno grietiniečio. Taigi, valgau ir rašau, rašau ir valgau. Skanaus man!

Lašiša įdarytas prancūziškas batonas (2)

Taip įdarytas batonas papuoš jūsų užkandžių stalą. Pagaminti labai paprasta ir greita.

Pyragas su rabarbarais

Savaitgalį tėtis iš savo daržo man priskynė rabarbarų. Vaikystėje juos grauždavau vienus arba pamirkytus cukruje. Kažkaip dabar netraukia… Nusprendžiau ką nors iškepti. Maišydama tešlą užtrukau gal kokias penkias minutes, o pats pyragas kepė apie valandą. Vėliau tik išėmiau iš orkaitės ir vuolia! Toks jausmas, lyg pyragas būtų pats save pagaminęs.

Karštos salotos su vištiena ir feta

Pavasaris ragina ieškoti žalios spalvos, virtuvėje ji, žinoma, atsiranda žalumynų, pirmų ilgavaisių agurkų formomis.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!

Pagrindinės taisyklės, kaip tinkamai suderinti vyną ir maistą

Gėrimų žinovai pasakys, kad norint tinkamai ragauti vyną, yra svarbios trys taisyklės: tinkama gėrimo temperatūra, taurės forma, skirta tam vyno tipui, ir tinkamai parinktas maistas.

Riešutų ir sėklų karameliniai saldainiai

Gal ir jums yra tekę vaikystėje keptuvėje išlydyti cukrų, o kai jis sustingsta - sulaužyti ir po to valgyti tokius saldainius. Šie yra patobulinti, ir su riešutais bei įvairiomis sėklomis gavosi labai skanūs.

Nekeptas varškės ir obuolių tortas (1)

Dar vienas tortas į mano mėgstamų nekeptų tortų sąrašą. Šį kartą pabandžiau padaryti obuolių sluoksnį. Super! Obuolių nesuviriau į visišką košę, tad valgant jautėsi gaivūs obuolių gabaliukai.

Firminiai varškėtukai (2)

Be kiaušinių, be miltų, virti arba kepti… Tiesiog tobuli, jei mėgstate varškėtukus ir šilkinius bulvių kukulius.

Kondensuoto pieno keksiukai su rabarbarais

Jau tampa tradicija rašyti apie patiekalus, gaminamus iš sezoninių daržovių ar vaisių. Šių dienų aktualija, žinoma, rabarbarai.
Sk geg. 29d.
14°...26°
Pr geg. 30d.
15°...27°
An geg. 31d.
16°...25°
Tr bir. 01d.
17°...25°
Kt bir. 02d.
15°...23°