„Smetoniškos“ spurgos

 (2)
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė pataria per šalies gimtadienį nepamiršti pasmaguriauti. Šią dieną ji siūlo prisiminti tradicinius „smetoniškus“ saldumynus.
„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Lietuvos gyventojai švenčia skirtingai – vieni džiaugiasi dalyvaudami valstybinės dienos renginiuose, kiti mėgaujasi laisve tyliai mintyse, o žinoma

„Esu tradicijų žmogus. Labai mėgstu nusistovėjusią tvarką ir tradicines sezonines šventes. Jų metu visada ruošiu tradicines vaišes pagal savo šeimos receptus. Vasario 16-oji – taip pat ne išimtis. Šia proga stengiuosi šeimai paruošti ką nors šventiško. Norėčiau, kad ir visi Lietuvos žmonės šią dieną paminėtų šiltai ir jaukiai su ypatingais skanėstais ant stalo“, – sako R. Ničajienė.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Jos manymu, Vasario 16-oji yra puiki proga pasimėgauti kuo nors nostalgišku – patiekalais, kuriuos ruošė mūsų tėvai ir seneliai pagal senus, iš kartos į kartą keliaujančius receptus.

„Kadangi labai domiuosi ir kaupiu senus lietuviškų saldumynų receptus, tad ir šių metų šventiniam stalui siūlau gerai lietuviams pažįstamą „smetonišką“ saldumyną – varškės spurgytes“, – siūlo R. Ničajienė.

Prie nostalgiškų saldumynų žinoma kulinarė taip pat pataria patiekti lietuviškų žolelių arbatos, kuri primintų vasarą pas močiutę kaime.

„Smetoniškos“ spurgos
© Š. Zurbos nuotr.

Varškės spurgos su spanguolėmis

30 nedidelių varškės spurgų reikės:

400 g riebios varškės
200 g miltų
50 g cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 kiaušinių
1 šaukštelio vanilinio cukraus
30 šviežių spanguolių
500 ml rafinuoto bekvapio aliejaus virti
miltelinio cukraus apibarstyti

Gaminame

* Varškę pertrinkite per sietelį, įmuškite kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Į varškės masę suberkite miltus, užminkykite kietą tešlą.

* Iš pagamintos tešlos turėtų išeiti 30–35 mažos spurgos. Jas gamindami rankas suvilgykite vandeniu, į vidurį įspauskite po vieną didelę spanguolę ar kelias mažesnes ir gerai tarp rankų iškočiokite nedidelius rutuliukus.

* Aliejų įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, į puodą, priklausomai nuo jo dydžio, vienu metu virti sumeskite 4–6 spurgas, kad jos laisvai virtų ir tarpusavyje nesiliestų. Nedidelės spurgos iš abiejų pusių išverda vidutiniškai per 5 minutes.

* Iškepusias spurgas aušinkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Praaušusias apibarstykite milteliniu cukrumi.

moteris.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Kas yra svarbiausias itališkų Kalėdų elementas?

Kalėdos Italijoje – tai pati svarbiausia metų šventė, mylima kiekvieno italo.

Šventiniam stalui – maisto tinklaraštininkių patiekalai iš burokėlių. RECEPTAI (2)

Sekmadienį Julijos Janus naujai įrengtų namų virtuvėje susirinko garsiausios maisto tinklaraštininkės, kulinarinių knygų autorės – Renata Ničajienė, Nida Degutienė bei visa tinklaraščio „Miško žvėrys“ kūrėjų komanda – Lina, Asta ir Julė.

Vokiškos Kalėdos: be kokių patiekalų neįsivaizduojame šventinio stalo (5)

Vokietijos kalėdinius patiekalus restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė kūrybingoji šefė Rima Remeikienė ir garsi šalies verslininkė Rasa Martens su vyru, kilusiu iš Vokietijos – Johannu Martens. Vokietijos šventinių patiekalų paslapčių ją išmokė vyras, todėl dabar gali gardžiais receptais ir tradicijomis pasidalinti ir su Lietuvos šeimininkėmis.

Persimonų ir varškės apkepas (2)

Lengvas ir tiesiog tirpstantis burnoje.

Keptos bulvės, įdarytos varške

Senai pamirštas patiekaliukas, kai su įdarais gali improvizuoti, kaip tik širdis geidžia arba ką sufleruoja šaldytuvo turinys.

Minkštutis obuolių pyragas (1)

Nuėmėme obuolių derlių, tad griekas neiškepti skanaus obuolių pyrago.

Biskvitinis medaus tortas (1)

Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu.

Medaus ir sojos vištiena (1)

Vištiena marinuota saldžiame medaus ir sojų padaže.

Vištienos šnicelis su agurkų salotomis

Šis patiekalas bus įtrauktas į mūsų mėgiamiausius. Labai skanu. Vištiena minkšta, sultinga su traškia šviežios duonos, prieskonių ir Parmezano plutele. Agurkų salotos taip pat neblogos, paprastos, su japonišku 'tvistu' - užpilu.

Imbierinis morkų pyragas

Dar vėsiais ankstyvo pavasario rytais ir vakarais taip norisi ko nors šildančio: karšto arbatos puodelio, pūkuotos antklodės, kailinių šlepečių… o gal pabandykite pasigaminti imbierinio morkų pyrago su glaistu?

Šorena pristato 6 kalėdinius gruziniškus patiekalus (5)

Gruzijos kalėdinius patiekalus pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

Makaronai su žirneliais ir kumpiu

Labai skanūs, paprasti, greiti 'Kaspinėliai' (makaronai) su žirneliais, kumpiu ir sūriu.

Greit paruošiama apelsininė vištiena

Labai skani, nesudėtingai ir greitai pagaminama apelsininė vištiena.

Du vištienos receptai pagal Ruslaną Bolgovą

Kai spusteli šaltukas, nesinori niekur eiti iš namų: norisi susisukti į antklodę ir su šilta arbata rankoje skaityti knygą ar žiūrėti televizorių. Pakelkite sau tonusą, susišildykite iš vidaus eksperimentuodami virtuvėje, o Jums padės virtuvės šefo Ruslano Bolgovo patarimai, kaip pasigaminti sušildančius patiekalus, kurie ir pakels tonusą, ir stiprins imunitetą.

Sotieji čenakai

Paprastai pagaminami ir produktų įmantrių nereikalaujantys. Nuolat pagal šį receptą gaminu, puikūs!