Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai

 (8)
Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai.
© www.bakingsecrets.lt

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Grybukai man visuomet buvo kažkas nepakartojamo, šventiško ir labai gardaus. Nors mano mama jų niekada nekepdavo, o ir aš pirmą kartą juos pabandžiau tik dabar... Taip, tai mano pirmieji baravykai! Kaip Jums?

Mano potyriai gana dviprasmiški. Viena vertus, štai, visai neblogai pavyko kaip pirmam kartui, bet... O Dievuliau, kiek darbelio...

Grybukų keptuvę pasiskolinau iš vyro kolegės, kuri juos kepa pagal užsakymus. Davė receptuką, patarimų, ėjau mėginti. Pirmus grybukus dariau iš meduolinės tešlos pagal rekomendaciją, viskas lyg ir nebogai pavyko. Receptas nebuvo labai tikslus (miltai matuojami šaukštais su kaupu), iš tešlos daromi maži rutuliukai ir kepami. Iškepiau, paragavom, gavosi kietoki, nevientisi grybukai. Nusprendžiau tuo pačiu išbandyti dar vieną nusižiūrėtą receptą ir sumaišiau šitų grybukų tešlą. Tešlą skystesnė, į keptuvę ją reikia dėti šaukštu. Nors nėra paprasta iš pirmo karto atitaikyti, kiek tešlos dėti, bet grybukai gavosi vientisi, minkšti, biskvitiniai. Kaip naujokei man daug paprasčiau buvo dirbti su skystesne tešla, todėl ir dalinuosi šiuo receptu. Galbūt atsiras daugiau tokių kaip aš, dar nebandžiusių, bet iš pirmo karto norinčių gražių, skanių grybukų.

Kepiau iš pusės normos, gavosi apie 30 grybukų. Iš pilnos normos turėtų gautis plius minus 70.

Patarimai. Buvo patariama baltymus plakti su šluotele ar mediniu šaukštu, nes neva plakant mikseriu gausis trapūs koteliai. Nežinau, kiek čia tiesos tame, bet plakiau šluotele apie 10 minučių.

Į šokoladą pyliau šlakelį aliejaus, kad kepurėlės labiau blizgėtų ir būtų minkštesnės, šokoladas netrupėtų.

Man šiek tiek liko baltyminės masės, šaukštu sudėjau ant riebalais išteptos ir kepimo popieriumi išklotos skardos ir iškepiau morengų. Kepiau 120 laipsnių temperatūroje valandą, pravėriau orkaitės dureles ir palikau per naktį išdžiūti. Pirmą kartą gavosi puikūs morengai. Gal kiek rūgštoki nuo citrinos, bet susivalgė skaniai.

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu. Skoniui duočiau visus 5, bet susumavus darbą, laiką, kruopštumą, turiu šiek tiek balų nuimti.

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt

Ingredientai

Grybukams

200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštelis sodos + šiek tiek acto nugesinimui
400 g miltų
150 g tirpinto sviesto

Kotelių dažymui

2 kiaušinio baltymai
200 g cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos rūgštelės arba pagal skonį
Šiek tiek aguonų

Kepurėlių dažymui

100 g juodo ar pieniško šokolado
1 šaukštelis beskonio, bekvapio aliejaus

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt

Gaminimo eiga

1. Cukrų išplakite su kiaušiniais.
2. Sudėkite grietinę, vanilę, nugesintą sodą. Viską išmaišykite.
3. Suberkite miltus, įmaišykite.
4. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą dėkite šaukštu į grybukų keptuvę ir kepkite, kol paruduos.
6. Koteliams dažyti, baltymus šluotele šiek tiek paplakite, kad pradėtų putoti. Palengva berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, įberkite citrinos rūgšties ir plakite, kol baltymų masė bus standi ir nenubėgs nuo šluotelės.
7. Ant didelės kepimo skardos paskleiskite ryžių ar kitų panašių kruopų. Merkite grybukų kotelius į baltymų masę, kepurėlių apačią nudažykite teptuku. Grybukų apačią įmerkite į aguonas, pastatykite grybukus ant ryžių, kepurėlėmis žemyn ir palaukite, kol nudžius.
8. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, įpilkite aliejaus ir išmaišykite.
9. Merkite grybukų kepurėles į šokoladą, vėl statykite į kepimo skardą su ryžiais, kad nudžiūtų.

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt
www.bakingsecrets.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Gardieji Kijevo kotletai

Skanių nekasdieniškų kotletų receptas.

Baltojo šokolado putėsiai su damų piršteliais

Su charizmatiškaisiais virtuvės virtuozais Ali Gadžijevu ir Gian Luca Demarco pasigaminkite vasariškų, Viduržemio jūros dvasia alsuojančių patiekalų.

Morkų pyragas su sūrio glaistu

Dalinuosiu šauniu morkų pyrago receptu. Išbandytas ir įvertintas artimųjų jau ne vieną kartą. Minkštutis, purus, lengvai pagaminamas.

Gaivios smidrų salotos

Gaivios ir lengvos salotos nebijantiems eksperimentuoti. Jos puikiai įsitaisys prie bet kurio mėsos patiekalo.

Minkštas ir purus varškės apkepas su razinomis

Esu išbandžius įvairiausių varškės apkepo receptų, kol eksperimentuodama galiausiai atradau tą patį pačiausią savo skoniui. Minkštas, purus - tiesiog tirpstantis burnoje.

Kinų virtuvė: kalakutiena su anakardžių riešutais

Jeimegstate kinų virtuvės patiekalus, Jums būtinai reikia pabandyti pagaminti patiekalą pagal šį receptą. Nesudėtinga ir skanu.

Pikantiška mišrainė su vištiena, pupelėm ir česnakiniais duonos skrebučiais

Soti, išraiškingo skonio mišrainė, labai tiksianti vakarėliams ir šventėms. Jei mišrainės iš karto nevalgote, skrebučius dėkite prieš patiekdami, nes jie suminkštės.

Keksiukai su šokolado gabaliukais (1)

Minkšti, purūs, labai gardūs keksiukai su šokolado gabaliukais.

Kokius prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

Termometro stulpeliams pranašaujant vasarišką šilumą, artėjantis savaitgalis puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių paruoštas maistas – puiki alternatyva kasdien keptuvėje gaminamiems patiekalams. Nors mėsą rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę, tačiau norint, kad ji organizmui atiduotų visas gerąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį, kiekį bei paruošimo būdą.

Daržovės tempuroje

„Kai už lango pilka, noras prisivalgyti žalumos tampa nevaldomas. Traškūs salotų, špinatų lapai, sultingi ridikėliai, paprikos, brokoliai ir kitos daržovės nuspalvina dieną artėjančio pavasario spalvomis“, – sako šios rubrikos autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.