Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai

 (8)
Minkšti, skanūs, biskvitiniai grybukai.
Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt

Grybukai man visuomet buvo kažkas nepakartojamo, šventiško ir labai gardaus. Nors mano mama jų niekada nekepdavo, o ir aš pirmą kartą juos pabandžiau tik dabar... Taip, tai mano pirmieji baravykai! Kaip Jums?

Mano potyriai gana dviprasmiški. Viena vertus, štai, visai neblogai pavyko kaip pirmam kartui, bet... O Dievuliau, kiek darbelio...

Grybukų keptuvę pasiskolinau iš vyro kolegės, kuri juos kepa pagal užsakymus. Davė receptuką, patarimų, ėjau mėginti. Pirmus grybukus dariau iš meduolinės tešlos pagal rekomendaciją, viskas lyg ir nebogai pavyko. Receptas nebuvo labai tikslus (miltai matuojami šaukštais su kaupu), iš tešlos daromi maži rutuliukai ir kepami. Iškepiau, paragavom, gavosi kietoki, nevientisi grybukai. Nusprendžiau tuo pačiu išbandyti dar vieną nusižiūrėtą receptą ir sumaišiau šitų grybukų tešlą. Tešlą skystesnė, į keptuvę ją reikia dėti šaukštu. Nors nėra paprasta iš pirmo karto atitaikyti, kiek tešlos dėti, bet grybukai gavosi vientisi, minkšti, biskvitiniai. Kaip naujokei man daug paprasčiau buvo dirbti su skystesne tešla, todėl ir dalinuosi šiuo receptu. Galbūt atsiras daugiau tokių kaip aš, dar nebandžiusių, bet iš pirmo karto norinčių gražių, skanių grybukų.

Kepiau iš pusės normos, gavosi apie 30 grybukų. Iš pilnos normos turėtų gautis plius minus 70.

Patarimai. Buvo patariama baltymus plakti su šluotele ar mediniu šaukštu, nes neva plakant mikseriu gausis trapūs koteliai. Nežinau, kiek čia tiesos tame, bet plakiau šluotele apie 10 minučių.

Į šokoladą pyliau šlakelį aliejaus, kad kepurėlės labiau blizgėtų ir būtų minkštesnės, šokoladas netrupėtų.

Man šiek tiek liko baltyminės masės, šaukštu sudėjau ant riebalais išteptos ir kepimo popieriumi išklotos skardos ir iškepiau morengų. Kepiau 120 laipsnių temperatūroje valandą, pravėriau orkaitės dureles ir palikau per naktį išdžiūti. Pirmą kartą gavosi puikūs morengai. Gal kiek rūgštoki nuo citrinos, bet susivalgė skaniai.

Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, galbūt kartosiu. Skoniui duočiau visus 5, bet susumavus darbą, laiką, kruopštumą, turiu šiek tiek balų nuimti.

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt

Ingredientai

Grybukams

200 g cukraus
3 kiaušiniai
200 g grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštelis sodos + šiek tiek acto nugesinimui
400 g miltų
150 g tirpinto sviesto

Kotelių dažymui

2 kiaušinio baltymai
200 g cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos rūgštelės arba pagal skonį
Šiek tiek aguonų

Kepurėlių dažymui

100 g juodo ar pieniško šokolado
1 šaukštelis beskonio, bekvapio aliejaus

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt

Gaminimo eiga

1. Cukrų išplakite su kiaušiniais.
2. Sudėkite grietinę, vanilę, nugesintą sodą. Viską išmaišykite.
3. Suberkite miltus, įmaišykite.
4. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą dėkite šaukštu į grybukų keptuvę ir kepkite, kol paruduos.
6. Koteliams dažyti, baltymus šluotele šiek tiek paplakite, kad pradėtų putoti. Palengva berkite cukraus pudrą ir toliau plakite, įberkite citrinos rūgšties ir plakite, kol baltymų masė bus standi ir nenubėgs nuo šluotelės.
7. Ant didelės kepimo skardos paskleiskite ryžių ar kitų panašių kruopų. Merkite grybukų kotelius į baltymų masę, kepurėlių apačią nudažykite teptuku. Grybukų apačią įmerkite į aguonas, pastatykite grybukus ant ryžių, kepurėlėmis žemyn ir palaukite, kol nudžius.
8. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, įpilkite aliejaus ir išmaišykite.
9. Merkite grybukų kepurėles į šokoladą, vėl statykite į kepimo skardą su ryžiais, kad nudžiūtų.

Ruošiamės Velykoms - šventiniai grybukai
© www.bakingsecrets.lt
www.bakingsecrets.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Kodėl tobula kava skrudinama lėtai?

Kava yra lėta ir įnoringa. Kol šiltų kraštų šalyse kavamedžiai iš lėto sunokina raudonas uogas, prabėga šešetas mėnesių. Dar tiek pat užtrunka, kol ūkininkai surinktas kavos pupeles kruopščiai išplauna, išdžiovina ir palieka susigulėti.

Energijos užtaisas - bananų ir braškių kokteilis (2)

Karštis gerai, bet šaltas gaivinantis gėrimas karštą dieną yra dar geriau. Kaip aš džiaugiuosi, kad pagaliau prasidėjo braškių sezonas. Anądien turguje jau gavau lietuviškų braškyčių. Matyt, pradėsiu į turgų važinėti kasdien ir kaskart namo grįšiu saldžių raudonų uogų pilnais maišais. Vasara !!!

Špinatų pesto

Tradicinis itališkas pesto daromas su bazilikais, bet aš turėjau špinatų, kuriuos reikėjo sunaudoti - man patiko dar labiau, nei su bazilikais. Riešutus galite naudoti ir kitus, pvz. anakardžių.

Cinamoninis rabarbarų pyragas

Greitas ir skanus pyragas, ypač šiltas ir su ledu kaušeliu!

Renkatės putojantį vyną prie patiekalo? Atkreipkite dėmesį į cukrų

Visi putojantys vynai turi tam tikrą cukraus kiekį. Todėl jie skirstomi į saldų, pusiau sausą, sausą ir briutą.

Minkštas ir purus vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Tuno užtepėlė (1)

Skanūs sumuštinukai vėlyviems pusryčiams, lengvai vakarienei ar šiaip kokiai progai, kai galite ją patiekti ant mažų skrebučių, kaip vieno kąsnio užkandėlę.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai (14)

Šis marinatas pagal receptą buvo naudojamas cukinijoms, bet tinka ir agurkams bei kitoms daržovėms – agurkai bus saldžiarūgščiai.

Varškės apkepas

Labai lengvai pagaminamas, paprastas, skanus varškės apkepas.

Vištienos troškinys su pupelėmis ir kukurūzais (1)

Įvairūs troškinukai ypač tinkami vėsesniu oru, todėl šiandien siūlau pasigaminti gardų ir šiek tiek aštrų vištienos troškinuką.

Varškės pyragas (1)

Paprastas varškės pyragas, pagardintas „Twix“ saldainiais. Labai skanu, tik kitą kartą saldainių dėčiau dvigubai daugiau. Galima dėti ir kitokių saldainių ar šokoladukų, o galima ir visai nedėti.

Silpnai parauginti agurkai – TOP 3 (1)

Dieną ar dvi parauginti agurkai – kas gali būti skaniau!

Naujas virtuvės šefo Liutauro Čepracko iššūkis

R‘amen. Nuo šiol taip susitikę sveikinsis ilgai Vilniuje lauktų japoniškų ramen makaronų gerbėjai.

Norvegiškas rabarbarų pyragas (5)

Pyragas labai paprastas, lyg ir niekuo neišsiskiriantis, bet tiesiog skanus. Minkštas, traškia plutele, saldus, bet tuo pačiu turintis rabarbarų rūgštelės. Man labai patiko.
Tr bir. 29d.
13°...26°
Kt bir. 30d.
16°...27°
Pn lie. 01d.
16°...24°
Št lie. 02d.
14°...29°
Sk lie. 03d.
17°...25°