Mielinis pyragas su obuoliais ir bruknių uogiene

Mielinei tešlai galima būtų skirti atskirą rubriką, tiek daug yra jos paruošimo receptų ir patarimų. Labai mėgstu gaminti tešlą su šviežiomis mielėmis, tada taip gražiai tešla pučiasi, lipa lauk iš puodo. Tačiau yra ir daug paprastesnių ir greičiau paruošiamų tešlų, ir štai viena jų yra obuolinė–brukninė variacija.
© kumucia.wordpress.com nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Obuoliai čia tiks bet kokie – iš rūsio, iš mamos ar iš parduotuvės. O bruknių pagardą galima keisti bet kokia rūgštesne uogiene ar džemu, be bruknių dar kartais naudoju šermukšnius, tuomt pyragas įgyja dar vieną, maloniai karstelėjusį, skonį.

Tešlą labai paprasta ir greita paruošti laikantis šių proporcijų:

3 st. kvietinių miltų
1 st. kefyro
0,5 st. aliejaus
11 g sausų mielių
1 a.š. druskos
1 v.š. baltojo cukraus

Gaminame

Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą (pas mane 50C). Tuomet sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Tuomet imuosi įdaro

6-7 vidutinius obuolius

sujaustau į 8 dalis, išpjaunu sėklalizdžius.

Imu 2/3 tešlos (ji nebus iškilusi kaip tradicinė mielinė), iškočioju lakštą, uždedu kepimo fromą, kurioje kepsiu ir išpjaunu reikalingą formą. Tešlą kloju į skardą (jei tai metalinė skarda, reiktų patepti sviestu arba aliejumi). Ant tešlos tolygiai sudedu obuolių riekeles ir jas aplieju

bruknių pagardu

Kiekis priklauso nuo nuotaikos. Bet kuo daugiau,tuo skaniau.

Likusią tešlą iškočioju ir supjaustau 2-3 cm juostomis. Dalį jų panaudoju bortams (žr. nuotraukoje), kitą dalį gražiai sukryžiuoju ant obuolių.

Pyrago viršų ištepu plaktu kiaušiniu, pabarstau

cinamonu

Svarbu – pyragą dedu į nekaitintą orkaitę. Jungiu 170º ir kepu apie 40-50 min. Atidarinėti orkaitės kepimo metu negalima, geriausia procesą stebėti per stiklą. Pyragas turi būti smarkiai parudęs, išsipūtęs. Ištraukus truputį subliukš.

Šis pyragas skanus ir karštas ir šaltas.

kumucia.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Obuolių trupiniuotis

Pyragas, kuriam, mano nuomone, labiausiai tinka rūgštūs obuoliai. Aš apskritai kažkaip per mažai jų įpjausčiau, norėjosi daugiau drėgno sluoksnio. Kitą kartą obuolių naudosiu daugiau.

Nepamirštamo skonio grietininis obuolių pyragas (1)

Nė vieno savo pyrago taip gerai nejaučiu ir nepažįstu, kaip grietininio obuolių. Man jis labai gardus, ypač su ledais.

Aštrūs agurkai, marinuoti pagal bulgarišką receptą (3)

Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą “bulgarišką” marinuotų agurkų skonį.

Burnoje tirpstantis pyragas su avietėmis (1)

Purus, tirpstantis burnoje pyragas. Su traškia migdolų plutele ir avietine rūgštele! Nieko, ko būtų galima nemėgti.

Cukinijų uogienė su apelsinais

Saldi, skani cukinijų uogienė su apelsinais.

Specialistai pataria: kaip neapsigauti perkant žuvį

Manoma, kad žuvis, o ypač šviežia, žmogaus racione turėtų atsirasti bent kartą per savaitę. Kaip išsirinkti kokybišką žuvį ir kuo skiriasi jų rūšys?

Slyvų tyrė su cinamonu (1)

Ši uogienė bus nepakeičiama šalia blynų ar naminės varškės.

Naminė duona – raugo, maišinio ir tešlos receptas (1)

Duona yra neatsiejama nuo dažno lietuvio virtuvės. Dar skanesnė ji yra tuomet, kai kepta namuose.

Mielinis aguonų vyniotinis

Šiuo saldžiu vyniotiniu džiaugsis visa šeima – jis ypač skanus su pienu!

Naminė varškė – užtruksite vos kelias minutes (2)

Šis paprastas receptas leis džiaugtis ypatingo skonio namine varške, o ją pagaminti užtruks vos kelias minutes.

Troškintos triušių šlaunelės su grietinėlės padažu

Šis patiekalas – tai gardus palikimas, primenantis maistą, ragautą vaikystėje, pas mamą ar močiutę.

Silpnai raugintų agurkų receptai – TOP 5 (1)

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

Naujas agurkų konservavimo būdas – žiemą valgysite lyg ką tik paraugtus (69)

Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.

Paskelbtas 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitingas

Susumavus Gero maisto akademijos narių balsus šiemet buvo sudarytas 30 geriausių restoranų sąrašas, o pirmosios 5 vietos buvo paskelbtos renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų, gurmanų, politikų.

Grilio meistrė: mėsainiai ant grilio – patys skaniausi! RECEPTAI

Įsibėgėjus vasarai vis dažniau maistą gaminame lauke. Kepti ant grilio tapo neatsiejama veikla iškylaujant gamtoje, sodyboje ar net mieste. Tai ne tik būdas skaniai pasigaminti įvairius patiekalus, bet ir puikus laiko praleidimas ir proga pabendrauti su draugais, ypač jei maisto gaminimas suburia bendrai veiklai.