Mielinis pyragas su obuoliais ir bruknių uogiene

Mielinei tešlai galima būtų skirti atskirą rubriką, tiek daug yra jos paruošimo receptų ir patarimų. Labai mėgstu gaminti tešlą su šviežiomis mielėmis, tada taip gražiai tešla pučiasi, lipa lauk iš puodo. Tačiau yra ir daug paprastesnių ir greičiau paruošiamų tešlų, ir štai viena jų yra obuolinė–brukninė variacija.
Mielinis pyragas su obuoliais ir bruknių uogiene
© kumucia.wordpress.com nuotr.

Obuoliai čia tiks bet kokie – iš rūsio, iš mamos ar iš parduotuvės. O bruknių pagardą galima keisti bet kokia rūgštesne uogiene ar džemu, be bruknių dar kartais naudoju šermukšnius, tuomt pyragas įgyja dar vieną, maloniai karstelėjusį, skonį.

Tešlą labai paprasta ir greita paruošti laikantis šių proporcijų:

3 st. kvietinių miltų
1 st. kefyro
0,5 st. aliejaus
11 g sausų mielių
1 a.š. druskos
1 v.š. baltojo cukraus

Gaminame

Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą (pas mane 50C). Tuomet sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Tuomet imuosi įdaro

6-7 vidutinius obuolius

sujaustau į 8 dalis, išpjaunu sėklalizdžius.

Imu 2/3 tešlos (ji nebus iškilusi kaip tradicinė mielinė), iškočioju lakštą, uždedu kepimo fromą, kurioje kepsiu ir išpjaunu reikalingą formą. Tešlą kloju į skardą (jei tai metalinė skarda, reiktų patepti sviestu arba aliejumi). Ant tešlos tolygiai sudedu obuolių riekeles ir jas aplieju

bruknių pagardu

Kiekis priklauso nuo nuotaikos. Bet kuo daugiau,tuo skaniau.

Likusią tešlą iškočioju ir supjaustau 2-3 cm juostomis. Dalį jų panaudoju bortams (žr. nuotraukoje), kitą dalį gražiai sukryžiuoju ant obuolių.

Pyrago viršų ištepu plaktu kiaušiniu, pabarstau

cinamonu

Svarbu – pyragą dedu į nekaitintą orkaitę. Jungiu 170º ir kepu apie 40-50 min. Atidarinėti orkaitės kepimo metu negalima, geriausia procesą stebėti per stiklą. Pyragas turi būti smarkiai parudęs, išsipūtęs. Ištraukus truputį subliukš.

Šis pyragas skanus ir karštas ir šaltas.

kumucia.com
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Virtuvė

Pyragas su kukurūzų miltais

Purus, drėgnas, saldus. Tobulai popietei prie arbatos puodelio. Skanus būtų ir neperteptas, ir be balto šokolado glaisto. Jūsų pasirinkimas kaip toli eisit.

Vasariniai užkandžiai sodyboje (4)

Kiekvienas, mane nors truputį pažįstantis žmogus, žino apie mano meilę geram maistui. Užkandžiai nėra išimtis. Labai mėgstu tapas stiliaus užkandžiavimą, taigi mieliau siekiu gabalėlio sūrio ir kelių alyvuogių nei saujos riebaluotų traškučių. Burata sūris, bokeronės ir lašišų ikrai? Va čia tai rimti reikalai.

Rauginti česnakų žiedkočiai

Rauginti žiedkočiai, kaip ir marinuoti, puikiai tinka garnyrams, ypač grilio patiekalams. Juos su malonumu valgome, pakabindami sūrio padažą, ar tiesiog vienus, kai norisi aštraus ir pikantiško užkandžio.

Krabų lazdelės tešloje

Paužkandžiaujam? Kiek primirštos krabų lazdelės keptos tešloje, bet tikrai labai tinkamas užkandis pasisėdėjimams su draugais.

Įdarytas prancūziškas batonas

Vienas didelis karštas sumuštinis. O iš tikrųjų tai šauni idėja jūsų pusryčių stalui.

Vyšninis tiramisu (be kiaušinių)

Tikras itališkas tiramisu daromas su kiaušiniais. Esu darius ir tokį, bet be kiaušinių man patiko labiau, o ir vyšnios čia labai tinka - suteikia labai gaivų skonį! Manau, butų skanu vyšnias pamirkyti alkoholyje.

Vengriškas guliašas (1)

Kvapnus, sotus ir labai tinkantis vėsesnę dieną.

Grietininis mėlynių pyragas

Pyragas primena sūrio pyragą, bet yra gaivesnio ir lengvesnio skonio!

Kibiniukai su kopūstais (tešla be kiaušinių)

Kibinus galite daryti ir didesnius arba formuoti bandeles. Įdarui irgi galima dėti ir kitų daržovių (aš dėjau tiesiog tai, ką turėjau šaldytuve). Labai gera ir greitai padaroma tešla, kibinai išlieka minkštučiai net po kelių dienų.

Kinų virtuvė: makaronai su daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu (2)

Tokį patiekalą valgiau rytiečių restorane. Namie pabandžiau kažką panašaus pakartoti. Skonis beveik identiškas. Rekomenduoju rytų virtuvės gerbėjams - labai greita, paprasta ir skanu.

Bulgariški aštrūs marinuoti agurkai (8)

Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą “bulgarišką” marinuotų agurkų skonį.

Salotos su rūkyta skumbre (3)

Salotų niekada nebūna per daug. Pateiktos padėkle jos ne tik gražiai atrodys, bet kiekvienas valgytojas galės pasireguliuoti ingridientų kiekius pagal save.

Kepti bulvių paplotėliai su įdaru (11)

Bulvių mėgėjams paplotėliai neabejotinai patiks. O skanus įdaras privers „čepsėti“ iš skanumo.

Paskelbtas geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas

Buvo paskelbti visi 30 geriausių restoranų Lietuvoje, kuriuos įvertino virš 100 Gero maisto akademijos narių.

Kepta didikų višta su bulvėmis (15)

Karališki patiekalai Liepos 6-tąjai.
Pr lie. 25d.
16°...27°
An lie. 26d.
17°...26°
Tr lie. 27d.
18°...25°
Kt lie. 28d.
14°...26°
Pn lie. 29d.
16°...26°