Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų

Vasario 10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų.
© Saulėta virtuvė nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo 100-metį.

Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Organizatorių nuotr.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda savo populiarumo ir reikšmės.

Sveikesni blynai be didelių pastangų

Maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės Astos Černės manymu, blynai – tai šiltus prisiminimus žadinantis patiekalas. Nors sveika gyvensena į autorės šeimą atkeliavo drauge su kūdikio gimimu, maisto tinklaraštininkė teigia, kad svarbiausia išlaikyti balansą. Todėl šio valgio iš savo raciono neišmeta. Autorė su skaitytojais neretai dalijasi sveikesniais produktais praturtintų blynų receptais.

Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Saulėta virtuvė nuotr.

„Po vaikelio gimimo šeimoje į mitybą stengiamės žvelgti sąmoningai, todėl greta išaugusio dėmesio sveikesnei mitybai, suprantame ir tai, kad gyvenime reikalingi ir tortai, ir blynai. Taip į mūsų rutiną sekmadieniais atkeliavo blynų kepimo tradicija. Juos kepame nesilaikydami griežtos sveikos mitybos piramidės, tačiau stengiamės išlaikyti balansą. Tradicinius ingredientus keičiame, papildome sveikesniais produktais.

Naudojame kvietinius miltus, tačiau dalį jų kartais keičiame iki miltų sumaltomis avižomis ar avižiniais dribsniais. Kepimui renkamės kokosų aliejų, pieno produktus be laktozės, įmaišome sveikesnių ingredientų kaip sėklos, linų sėmenys, kokosų drožlės. Praktikuojame savų uogų šaldymą žiemai. Tai lyg sveikesni pasirinkimai be kraštutinumo“, - teigia pašnekovė.

A. Černė paįvairinimui siūlo išmėginti blynų kepimą orkaitėje, nes tai nekasdienis, bet lengvai paruošiamas ir greitas variantas. Maisto blogerė sako, kad reikia standartinės blynų tešlos, kurią pilame į kepimo formą. Kad blynai būtų sultingesni, puresni, būtina pridėti vaisių, pavyzdžiui, obuolių, sezono metu persikų, nektarinų. Tai yra geras pasirinkimas tuomet, kai stovėti prie keptuvės nėra laiko.

Modernūs receptai iš prisiminimų

Blynus kepti galima ir iš daržovių – cukinijų, burokėlių, brokolinių, žiedinių ar baltojo gūžinio kopūsto bei daugelio kitų įvairių daržovių. Šie receptai į A. Černės virtuvę atkeliavo iš vaikystės prisiminimų. Nors receptūra ar ingredientai modernėja, pasak pašnekovės, blynų valgymas daugelio atmintyje iškyla kaip šilti vaikystės prisiminimai, kuriuos norisi perduoti ir savo vaikams.

Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Organizatorių nuotr.

„Maistas, mano manymu, yra susijęs su emocijomis ir prisiminimais. Manau, kad blynai – ypatingai emocijas keliantis valgis. Aš pati, kaip ir neabejoju daugelis žmonių, prisimenu vaikystėje mamos ar močiutės pusryčiams kepamus blynus. Blynai savyje neša žinutę apie jaukų laiką su šeima. Ir savo šeimose norisi kurti prisiminimus, kurie ateityje žadintų nostalgiją mūsų vaikams. Tai nejučiomis perduodama tradicija iš kartos į kartą. Mūsų namuose tai yra vienas iš jaukių ritualų, kai visi susiburiame prie stalo. Blynais nedažnai vaišiname savo svečius, todėl šiais laikais jie tapo šeimos valgiu“, – blynų tradicijomis dalijasi pašnekovė.

Jie gali būti ir trispalviai!

Kodėl pusryčiai negali žaismingai priminti ir apie brangias valstybines sukaktis? Mintis, paruošti trispalvius blynų mišinius, gimė vienai lietuviškai įmonei. Raudoną spalvą suteikia burokėliai, žalią – špinatai, o geltoną – morka ir ciberžolė. Šie ingredientai blynams suteikia ir švelnaus daržovinio poskonio. Juos išbandyti gali kiekvienas, norintis originaliai paminėti valstybės atkūrimo 100-tį. Trispalviai blynai pristatyti ir per Užgavėnių šventę Rumšiškėse.

Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Organizatorių nuotr.
Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Organizatorių nuotr.


Maisto tinklaraštininkė Asta: sveikesni blynai – be didelių pastangų
© Organizatorių nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Minkštutėliai keksiukai, kuriuos net vaikai įvertino 10 balų

Dalinuosi keksiukų, kuriems nereikės baltų miltų, pieno produktų ar pridėtinio cukraus, receptu.

Šefas Gian Luca Demarco: itališka virtuvė išgyvena renesansą

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė išgyvena renesansą – namie gamintas, natūralus maistas populiarėja, o kartu su juo – ir šiuos atributus atspindinti itališka virtuvė.

Silpnai rauginti agurkai. TOP 5 receptai

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

7 geriausio Lietuvos baristos patarimai, kaip paruošti skanią kavą namie

Pasirodo, puikia kava galima pasimėgauti ir namuose.

Gruzdinti ryžių kukuliai su įdaru

Apie mano santykį su Italija artimesni draugai žino, o jums pasakysiu tiek – kadaise ši šalis man tapo startu į tai, kuo esu dabar. Ir štai jau daugel metų apsilankau joje, paragauju naujų skonių, susipažįstu su naujais žmonėmis. Ir visada atrandu kažko nematyto, neragauto.

Receptai savaitgaliui: kepkite orkaitėje ir grilyje

Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, šį šeštadienį kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas Gediminas paruoš net tris receptus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų ypatingai skanus.

Pyragėliai su vafliais ir kalakutiena (čeburekai)

Ragavusieji šiuos pyragėlius ne kartą sakė, kad „gardūs tavo čeburekai“.

Bananiniai varškėtukai su avižiniais dribsniais

Sveikuoliškas patiekalas, kurio noriai ragaus ir mažieji šeimos nariai. Skanaus!

Pasigaminkite pienių medaus (1)

Pienių medus nėra visai kaip medus - labiau kaip saldus gėlių sirupas, kiek panašus į klevų sirupą. Dažniausiai juo skaninu ką tik iškeptus blynus ar gardinu saldžius gėrimus. Jis - puikus cukraus sirupo pakaitalas, kvepiantis pavasariu ir ką tik pražydusiomis pienėmis.

Kinų virtuvė: makaronai su daržovėmis ir saldžiarūgščiu padažu

Rekomenduoju rytiečių virtuvės gerbėjams - labai greita, paprasta ir skanu.