Kulinarinė pamoka: gaminame šaltibarščius

Tai patiekalas, kuris turi begalę receptų. Kitaip sakant, kiekviena šeimininkė turi savo receptą. Išbandykite mūsų siūlomus, pasidalinkite savuoju.
© Asmeninio albumo nuotrauka

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kad šaltibarščiai pavyktų, labai svarbu pasirinkti tinkamus burokėlius – kad būtų ne per aštrūs, ne per saldūs. Šaltibarščiams jų galima skaniai paruošti ir patiems, pagal savo skonį ir be acto (receptas žemiau).

Šaltibarščiai su saldžiais burokėliais ir ridikėliais

Norite įprastų šaltibarščių? Gaminkite viską taip pat, tik neberkite ridikėlių. Ir nepamirškite karštų bulvių prie jų – virtų arba keptų, gražiai apskrudusių.

Reikės:
0,5 l rūgpienio,
0,5 l pieno,
druskos,
žiupsnelio šviežiai maltų pipirų,
2-3 nedidelių agurkų,
2 virtų vidutinio dydžio burokėlių,
5-7 ridikėlių,
svogūnų laiškų,
krapų,
1 mažos citrinos sulčių.

Kaip gaminti
* Į puodą supilkite rūgpienį ir pieną. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų.
* Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Suberkite į rūgpienio ir pieno mišinį.
* Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite griežinėliais.
* Suberkite į sriubą susmulkintus žalumynus ir nuplautus, griežinėliais supjaustytus ridikėlius.
* Maišant po truputį pilkite citrinos sultis ir ragaukite, ar pakankamai rūgštu.

Šaltibarščiai su marinuotais burokėliais

Reikės:
1 l kefyro,
1/2 l atšaldyto virinto vandens (arba pieno),
200 g marinuotų burokėlių,
130 g šviežių agurkų,
saujelės šviežių svogūnų laiškų,
saujelė šviežių krapų,
2 virtų vištos kiaušinių arba 3-4 putpelių kiaušinių.

Kaip gaminti
* Agurkus nuplaukite (jeigu norite – nulupkite) ir supjaustykite.
* Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Krapus susmulkinti peiliu arba suplėšykite.
* Į dubenį arba puodą supilkite kefyrą, daržoves, vandenį (arba pieną), jeigu reikia – įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
* Sudėkite nuluptus ir susmulkintus kiaušinius. Užberkite krapus.
* Patiekti su karštomis bulvėmis.

Burokėliai šaltibarščiams

Reikės:
2-3 kg burokėlių,
2-2,5 l vandens,
70 g druskos,
2-3 juodos duonos plutų.

Kaip gaminti
* Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Kai pravės, nulupkite žievelę. Perpjaukite burokėlius per pusę arba į keturias dalis, sudėkite į emaliuotą, molinį arba stiklinį indą.
* Druską išmaišykite vandenyje, iki ištirps. Tirpalą užvirinkite ir atvėsinkite. Užpilkite juo burokėlius. Įdėkite duonos plutas – jos pagreitins rūgimą.
* Ant burokėlių uždėkite medinę lentelę arba lėkštę, prispauskite akmeniu. Laikykite kambario temperatūroje maždaug savaitę, o tada ragaukite ir tarkuokite į šaltibarščius. Jeigu iškart visų burokėlių nesunaudojote, dar savaitę juos galima laikyti sūryme šaldytuve.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Vasariški dešrainių receptai

Paprastai dešrainiai Lietuvoje vertinami kaip greitas maistas, tačiau iš kokybiškų produktų pagamintas vadinamasis „hot-dogas“, pasak maisto specialistų – puikus ir kartu žaismingas patiekalas.

Amerikietiškas rabarbarų pyragas

Klasikinis amerikietiškas pyragas yra geriausias tada, kai jo skonis yra paprastas ir aiškus (braškės ir rabarbarai, arba persikai, arba obuoliai), nereikia jokio įmantrumo. Tik vaisiai, cukrus, sviestas, ir miltai.

Daržovių blyneliai be baltų miltų

Blynų įvairovei nėra galo. Vienus tokius su daržovėmis labai mėgstu, tad dalinuosi ir su jumis. Šiems blyneliams galima naudoti daugumą jūsų mėgstamų daržovių, o ir jų dėti tiek, kiek skanu jums ir tiems, kuriuos vaišinsite.

Aguoninis pyragas – lyg iš močiutės virtuvės

Ar jaučiate, kad išdykėliai saulės spinduliai ir gaivus vėjelis kartais mus nukelia taip toli, kad mintimis jaučiamės lyg sugrįžusios į močiutės kaimą?

Orijus Gasanovas: mane suviliojo neįprastas šokolado skonis

Praėjusią savaitę internete ir socialiniuose tinkluose pasirodė žinutė, kad Lietuvą netrukus pasieks ketvirtoji šokolado rūšis – „Ruby“.

Kiniška vištiena – pagaminsite per kelias minutes! (1)

Mano silpnybė – saldžiarūgščiai patiekalai. Todėl ne tik mėgstu kartas nuo karto apsilankyti kinų restoranuose, tačiau vis dažniau ir į savo virtuvę įsileidžiu rytietiškus skonius ir aromatus.

Minkštutėliai keksiukai, kuriuos net vaikai įvertino 10 balų

Dalinuosi keksiukų, kuriems nereikės baltų miltų, pieno produktų ar pridėtinio cukraus, receptu.

Šefas Gian Luca Demarco: itališka virtuvė išgyvena renesansą

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė išgyvena renesansą – namie gamintas, natūralus maistas populiarėja, o kartu su juo – ir šiuos atributus atspindinti itališka virtuvė.

Silpnai rauginti agurkai. TOP 5 receptai

Turbūt nerasime žmogaus, kuriam nepatiktų traškūs šviežiai parauginti agurkai. Parinkome jums kelis įdomius šio vasariško garnyro receptus. Palepinkite save ir artimuosius.

7 geriausio Lietuvos baristos patarimai, kaip paruošti skanią kavą namie

Pasirodo, puikia kava galima pasimėgauti ir namuose.