I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI

 (4)
„Jei nueičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“, - sako televizijos ir radijo laidų vedėja Ieva Stasiulevičiūtė. Ir nesvarbu - valgo ji viena, su draugėmis ar su draugais, jos stalas namuose visada padengtas taip, tarsi tai būtų šventė.
Ieva Stasiulevičiūtė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Esantiems šalia Ievos – sekasi. Tai, kad ji moka gaminti fantastiškus patiekalus, niekam nėra paslaptis – kuo puikiausiai tai įrodė televizijos projekte „Skonis“. Daug jos vakarienės patiekalų atkeliavę iš močiutės. Ievos virtuvėje ji – geriausia patarėja. „Nors dabar ji jau ir mano patiekalus gamina“, - juokiasi Ieva.

Vakarienei Ieva paprastai skiria daugiau laiko, mėgsta neskubėti. „Juk dieną, dažnai būna, per darbus maistui neturiu laiko, užkandu, ką papuola ir kur papuola, - sako. – Vakarienė neskubant, namuose, yra tarsi apdovanojimas pačiai. Jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“.

Savaitgaliais Ievos vakarienė sotesnė nei įprastomis darbo dienomis. Būna, gaminti ją pradeda per pietus, o prie stalo sėda vakare.

„Vakarienėje procesas man ne mažiau svarbus, nei sotumo jausmas“, - sako. Savaitgaliais ji dažniausiai gamina mėsą – kepa žvėrienos kumpį arba antį. Darbo dienos vakare ant jos stalo gali atsirasti tuno arba jautienos tartaras, šiltos salotos su žuvimi, jūros gėrybėmis ar burokėliais. Jei vakaras ilgesnis, ji gamina lazaniją, rizoto arba kepa picą, o svečiams mėgsta ruošti tai, kas ilgai kepa.

„Namai tuomet pakvimpa maistu, tas kvapas žadina apetitą, o mes galime smagiai šnekučiuotis, kol maistas bus patiekiamas. Aš tikrai mėgstu gaminti, užtat man visiškai nesunku“, - tikina Ieva, kartu su mineraliniu vandeniu „Borjomi“ kulinarijos „Čiop Čiop“ studijoje susirinkusiems svečiams pagaminusi vėlyvą vakarienę.

Lietuvių valgymo įpročiai, kaip ir latvių bei estų yra gerokai pasikeitę. Vėlyva vakariene jie laiko vakarienę po 18 valandos. Darbo dienomis didžioji dalis lietuvių vakarieniauja tarp 18 ir 19 valandos. Vėliau sėsti prie vakarienės stalo lietuviai yra priversti dėl darbo, - taip sako net 30 procentų apklaustųjų.

Tyrimas rodo, kad vėlyvos vakarienės meniu nedaug tesiskiria nuo įprastos vakarienės, tik 32 procentų lietuvių ir 23 procentai estų darbo dienomis renkasi lengvesnį maistą. Valgydami vėlyvą vakarienę estai labiau rūpinasi figūra, o lietuviams kur kas svarbiau sveikata ir savijauta. Po vėlyvos vakarienės jie kur kas dažniau jaučia sunkumo jausmą, kai tuo tarpu, daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių gruzinų tokio jausmo nejaučia niekada.

„Sunkumo jausmas priklauso nuo to, ką gaminai vakarienei, svarbiausia taisyklė – ne ką valgai, o kiek,“ - įsitikinusi Ieva Stasiulevičiūtė ir siūlo išbandyti jos receptus.

I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI
© Organizatorių nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Labai paprastas ir greitas pyragas su braškėmis

Pustrapės tešlos pyragas su citrininiu kremu ir braškėmis.

Labai gardus nekeptas karamelinis pyragas

Paprastas, skanus, karamelinis sūrio pyragas su Snickers šokoladukais.

Krevečių ir agurkų salotos

Krevečių ir agurkų salotos su aštriu jogurto užpilu.

Traškūs ir labai gardūs vištienos sparneliai

Tai yra tikrai dėmesio vertas patiekalas. Sparneliai traškūs, mėsytė minkštutė, lengvai nusinerianti nuo kauliukų, o padažas lipnus, saldžiai rūgštus ir vaisinis, su malonia ugnele.

Purus ir minkštas vyniotinis su uogiene

Minkštas, saldus, purus vyniotinis su uogiene.

Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Pradedame ruošti atsargas žiemai.

Gaivi vasariška agurkų sriuba

Labai gaivi, šalta, vasariška sriuba. O su keptomis apskrudusiomis bulvėmis – tikras skanumėlis.

Naminiai maskarponės sūrio ledai

Tai švelnūs, riebūs, tiršti, labai skanūs ir baisiai geri ledai.

Bananiniai keksiukai su šokolado lašeliais

Šilti šie keksiukai skaniausi. Ne bent nelieka jų greičiausiai.

Greitai pagaminami, maistingi ir sveiki pietūs

Ne visada turime daug laiko sukiotis prie viryklės. Tokiomis dienomis stengiuosi, kad nei mano pačios, nei šeimos mityba nenukentėtų ir visgi pietums valgytume sveiką bei maistingą maistą. Šiandien dalinuosi tokiu greitu receptuku, kuris mane dažnai išgelbėja. Tikiu, jis pravers ir jums.