I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI

 (4)
„Jei nueičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“, - sako televizijos ir radijo laidų vedėja Ieva Stasiulevičiūtė. Ir nesvarbu - valgo ji viena, su draugėmis ar su draugais, jos stalas namuose visada padengtas taip, tarsi tai būtų šventė.
Ieva Stasiulevičiūtė
Ieva Stasiulevičiūtė
© DELFI (M. Ažušilio nuotr.)

Esantiems šalia Ievos – sekasi. Tai, kad ji moka gaminti fantastiškus patiekalus, niekam nėra paslaptis – kuo puikiausiai tai įrodė televizijos projekte „Skonis“. Daug jos vakarienės patiekalų atkeliavę iš močiutės. Ievos virtuvėje ji – geriausia patarėja. „Nors dabar ji jau ir mano patiekalus gamina“, - juokiasi Ieva.

Vakarienei Ieva paprastai skiria daugiau laiko, mėgsta neskubėti. „Juk dieną, dažnai būna, per darbus maistui neturiu laiko, užkandu, ką papuola ir kur papuola, - sako. – Vakarienė neskubant, namuose, yra tarsi apdovanojimas pačiai. Jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“.

Savaitgaliais Ievos vakarienė sotesnė nei įprastomis darbo dienomis. Būna, gaminti ją pradeda per pietus, o prie stalo sėda vakare.

„Vakarienėje procesas man ne mažiau svarbus, nei sotumo jausmas“, - sako. Savaitgaliais ji dažniausiai gamina mėsą – kepa žvėrienos kumpį arba antį. Darbo dienos vakare ant jos stalo gali atsirasti tuno arba jautienos tartaras, šiltos salotos su žuvimi, jūros gėrybėmis ar burokėliais. Jei vakaras ilgesnis, ji gamina lazaniją, rizoto arba kepa picą, o svečiams mėgsta ruošti tai, kas ilgai kepa.

„Namai tuomet pakvimpa maistu, tas kvapas žadina apetitą, o mes galime smagiai šnekučiuotis, kol maistas bus patiekiamas. Aš tikrai mėgstu gaminti, užtat man visiškai nesunku“, - tikina Ieva, kartu su mineraliniu vandeniu „Borjomi“ kulinarijos „Čiop Čiop“ studijoje susirinkusiems svečiams pagaminusi vėlyvą vakarienę.

Lietuvių valgymo įpročiai, kaip ir latvių bei estų yra gerokai pasikeitę. Vėlyva vakariene jie laiko vakarienę po 18 valandos. Darbo dienomis didžioji dalis lietuvių vakarieniauja tarp 18 ir 19 valandos. Vėliau sėsti prie vakarienės stalo lietuviai yra priversti dėl darbo, - taip sako net 30 procentų apklaustųjų.

Tyrimas rodo, kad vėlyvos vakarienės meniu nedaug tesiskiria nuo įprastos vakarienės, tik 32 procentų lietuvių ir 23 procentai estų darbo dienomis renkasi lengvesnį maistą. Valgydami vėlyvą vakarienę estai labiau rūpinasi figūra, o lietuviams kur kas svarbiau sveikata ir savijauta. Po vėlyvos vakarienės jie kur kas dažniau jaučia sunkumo jausmą, kai tuo tarpu, daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių gruzinų tokio jausmo nejaučia niekada.

„Sunkumo jausmas priklauso nuo to, ką gaminai vakarienei, svarbiausia taisyklė – ne ką valgai, o kiek,“ - įsitikinusi Ieva Stasiulevičiūtė ir siūlo išbandyti jos receptus.

I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI
© Organizatorių nuotr.
moteris.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Plokštainis „Magdė“

Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragas „Magdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.

Jautienos dešrelės su pupelėmis

Puikus rudeniškas troškinys.

Iš bulvių: nauji patiekalai jūsų stalui (1)

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų.

3 rudens patiekalai – jausitės žvalūs ir figūra padailės

Ruduo – metas, kuomet norisi ne tik keisti savo mitybos įpročius, bet ir sočiau pavalgyti. O, kad maistas nesukeltų „tingulio“ , o atvirkščiai – skatintų veikti, rinkitės lengvesnius daržovių patiekalus.

Močiutės spurgytės – skaniausios

Turbūt neskanių spurgų nebūna, bet labiausiai atsimename tas, kurios vaikystėje mums kepdavo mama arba močiutė.

Švilpikai su pievagrybių padažu (9)

Šis patiekalas primena vaikystę, kąsnis švilpiko ir, žiūrėk, jau skęstu prisiminimuose!

Virtų bulvių cepelinai (3)

Gardus patiekalas pietums. Pasigaminus daugiau galima užšaldyti šaldymo kameroje.

Net 4 obuolių pyrago receptai

Jei reiktų rinkti rudens desertų karalių, neabejotinai tai būtų obuolių pyragas. Šio skanumyno receptų galima suskaičiuoti galybes. Įsipilkite šiltos arbatos į termo-puodelį ir įsidėkite obuolių pyrago į priešpiečių dėžutę – o ko ne tobulas planas po darbo ar savaitgaliui pasivaikščioti su draugais.

Marinuota paprika su medumi (2)

Marinuoju jau ne pirmą kartą - labai skanu kaip užkandis ar garnyras. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį arba nedėti visai. Labai patinka tai, kad greitai ir paprastai padaroma!

Varškinės tešlos obuolių pyragas

Iki šiol mano favoritas buvo Perlinis obuolių pyragas. Dabar į pirmą vietą iškyla šis. Ypač skanus pyrago viršus - cukrus karamelizuojasi į traškią plutelę.

Makaronai su grybais ir rūkyta lašiša

Makaronai su grybais turi kažkokį ypatingą ryšį, ne kitaip. Beprotiškai skanu, todėl savo virtuvėje vis sugrįžtu prie šito klasikinio derinio.

Žemaičių blynai iš šviežių bulvių derliaus (15)

Recepto sudėtis labai gera ir patikrinta, todėl galite gaminti drąsiai, be baimės, kad masė kepant subyrės.

Karamelinis tinginys su šokoladu

Tinginys - labai skanus, saldus, su karameliniu-šokoladiniu prieskoniu.

Sausainiukai su obuoliais (2)

Aš ir vėl grįžtu su tobulais sausainiukais, kurių receptą prikeliu KIEKVIENĄ rudenį. Jie per daug geri, kad vėl nepasidalinčiau.

Pyragas su cukinija (1)

Jei nežinot kur panaudoti dar vieną cukiniją, kodėl neišsikepus skanaus pyrago prie kavos? Minkštučio, su traškia trupinių plutele ir citrininiu glaistu.
Kt rgs. 29d.
11°...18°
Pn rgs. 30d.
13°...19°
Št spa. 01d.
10°...17°
Sk spa. 02d.
7°...17°
Pr spa. 03d.
7°...17°