I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI

 (4)
„Jei nueičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“, - sako televizijos ir radijo laidų vedėja Ieva Stasiulevičiūtė. Ir nesvarbu - valgo ji viena, su draugėmis ar su draugais, jos stalas namuose visada padengtas taip, tarsi tai būtų šventė.
Ieva Stasiulevičiūtė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Esantiems šalia Ievos – sekasi. Tai, kad ji moka gaminti fantastiškus patiekalus, niekam nėra paslaptis – kuo puikiausiai tai įrodė televizijos projekte „Skonis“. Daug jos vakarienės patiekalų atkeliavę iš močiutės. Ievos virtuvėje ji – geriausia patarėja. „Nors dabar ji jau ir mano patiekalus gamina“, - juokiasi Ieva.

Vakarienei Ieva paprastai skiria daugiau laiko, mėgsta neskubėti. „Juk dieną, dažnai būna, per darbus maistui neturiu laiko, užkandu, ką papuola ir kur papuola, - sako. – Vakarienė neskubant, namuose, yra tarsi apdovanojimas pačiai. Jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau“.

Savaitgaliais Ievos vakarienė sotesnė nei įprastomis darbo dienomis. Būna, gaminti ją pradeda per pietus, o prie stalo sėda vakare.

„Vakarienėje procesas man ne mažiau svarbus, nei sotumo jausmas“, - sako. Savaitgaliais ji dažniausiai gamina mėsą – kepa žvėrienos kumpį arba antį. Darbo dienos vakare ant jos stalo gali atsirasti tuno arba jautienos tartaras, šiltos salotos su žuvimi, jūros gėrybėmis ar burokėliais. Jei vakaras ilgesnis, ji gamina lazaniją, rizoto arba kepa picą, o svečiams mėgsta ruošti tai, kas ilgai kepa.

„Namai tuomet pakvimpa maistu, tas kvapas žadina apetitą, o mes galime smagiai šnekučiuotis, kol maistas bus patiekiamas. Aš tikrai mėgstu gaminti, užtat man visiškai nesunku“, - tikina Ieva, kartu su mineraliniu vandeniu „Borjomi“ kulinarijos „Čiop Čiop“ studijoje susirinkusiems svečiams pagaminusi vėlyvą vakarienę.

Lietuvių valgymo įpročiai, kaip ir latvių bei estų yra gerokai pasikeitę. Vėlyva vakariene jie laiko vakarienę po 18 valandos. Darbo dienomis didžioji dalis lietuvių vakarieniauja tarp 18 ir 19 valandos. Vėliau sėsti prie vakarienės stalo lietuviai yra priversti dėl darbo, - taip sako net 30 procentų apklaustųjų.

Tyrimas rodo, kad vėlyvos vakarienės meniu nedaug tesiskiria nuo įprastos vakarienės, tik 32 procentų lietuvių ir 23 procentai estų darbo dienomis renkasi lengvesnį maistą. Valgydami vėlyvą vakarienę estai labiau rūpinasi figūra, o lietuviams kur kas svarbiau sveikata ir savijauta. Po vėlyvos vakarienės jie kur kas dažniau jaučia sunkumo jausmą, kai tuo tarpu, daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių gruzinų tokio jausmo nejaučia niekada.

„Sunkumo jausmas priklauso nuo to, ką gaminai vakarienei, svarbiausia taisyklė – ne ką valgai, o kiek,“ - įsitikinusi Ieva Stasiulevičiūtė ir siūlo išbandyti jos receptus.

I. Stasiulevičiūtė: jei eičiau miegoti alkana, turbūt sapnuočiau, kad valgau. RECEPTAI
© Organizatorių nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Tarta su grybais, špinatais ir rikota

Lengva, skani, vegetariška tarta su grybais, špinatais ir rikotos sūriu.

Burnoje tirpstantis karamelinis tinginys

Tinginys - labai skanus, saldus, su karameliniu-šokoladiniu prieskoniu.

Naminis tepamas sūrelis

Mano šeimai labai patinka tepami sūreliai. Radusi internete receptą pagaminau naminio - labai skanu!

Jurga Lago: mano dilgėlių pyragą valgo ir vaikai (11)

Garsi juvelyrė Jurga Lago labai laukia pavasario, kai šeimos meniu gali praturtinti šviežiais žalumynais.

Kavos pyragas su kokosais

Savaitgaliui – sodraus skonio pyragas.

Sumuštiniai su lašiša ir virtu kiaušiniu

Sumuštinukai – pavakariams ar vakarienei.

Naminiai kibinai su vištiena (1)

Naminiai kibinai yra kažkas nepakartojamo, kai juos pavyksta iškepti su sultingu įdaru. Tai nėra sudėtinga, tereikia laikytis keletą gudrybių ir kibinai nepastebimai „dings“ nuo jūsų stalo.

Krabų lazdelių užtepėlė (8)

Paprasta, bet labai skani, viena iš sūresnių užtepėlių. Gaminau pirmą kartą ir tikrai gaminsiu dar ir dar.

Vasariškas daržovių užkandis (be pieno produktų, be kiaušinių, be glitimo)

Estetiškai patiektas, skonio receptorius maloniai nuteikiantis veganiškas maistas jau beveik metus džiugina pirmojo Lietuvoje veganiško restorano svečius. Atnaujintas meniu kvies susipažinti su šiltojo sezono naujienomis, tapsiančiomis dar vienu Vilniuje įsikūrusio restorano traukos objektu.

Kalakutienos kepsneliai su pomidorų ir paprikų padažu

Itin paprastas ir lengvai paruošiamas patiekalas. Iš tikrųjų per retai vartojame kalakutieną, nes man ji asmeniškai skanesnė nei vištiena. Žodžiu, pats laikas pasitaisyti.

Varškės apkepas su obuoliais ir razinomis (6)

Minkštas, šlapias, saldus varškės apkepas su obuoliais ir razinomis.

Varškės švilpikai (3)

Čia yra mano naujas mėgstamiausias varškės patiekalas. Labai mėgstu švilpikus ir dar labiau mėgstu, kai nereikia nieko papildomai virti, lupti ir malti.

Nekeptas meduolių tortas

Šį gražuolį gaminau savo Tėčio gimtadieniui. Ne todėl, kad neturėjau laiko, o todėl, kad jis be galo skanus. Žinojau, jog visiems patiks. Ir patiko! Seniai buvau sulaukusi tiek liaupsių, kurių net nenusipelniau, juk viskas taip paprasta! Tik įsivaizduokit koks nuostabus desertas tai turėtų būti vasarą - su šviežiomis braškėmis. Aš būtinai gaminsiu.

Kibinai su kopūstais (tešla be kiaušinių)

Kibinus galite daryti ir didesnius arba formuoti bandeles. Įdarui irgi galima dėti ir kitų daržovių (aš dėjau tiesiog tai, ką turėjau šaldytuve). Labai gera ir greitai padaroma tešla, kibinai išlieka minkštučiai net po kelių dienų.

Kondensuoto pieno keksas su bananais

Siūlau skanaus, saldaus, ne sauso kondensuoto pieno kekso receptą su bananais. Skanu!