3 receptai su pomidorais: sriuba, pyragas, užkandis

Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami šviežiai užauginti pomidorai, kurie išsiskiria savo spalva, sultingu skoniu ir kvapu.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus. A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo ingredientų, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.


Pomidorų sriuba – niekad nepabostanti klasika


Organizatorių archyvas

Jums reikės:

0,7 l šviežių pomidorų

1 l daržovių sultinio

2 bulvių

1 svogūno

2 skiltelių česnako

50 gramų mėgstamo sūrio

Šviežio baziliko ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį


Gaminimas:


* Kelias minutes pakepinkite svogūnus.

* Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutriną masę.

* Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes. Užtarkuokite sūrį ir pabarstykite baziliku ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.


Pomidorų pyragas su mocarela


Vakarų Europoje ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvos gyventojų virtuvėse. Juos galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus.


Jums reikės:

80 g sviesto

250 g miltų

1 kiaušinio

2 a. š. džiovinto baziliko

žiupsnelio druskos

Įdaro gamybai:

3 mocarelos sūrio rutuliukų

6 vidutinio dydžio pomidorų

50 g kietojo sūrio

maltų juodųjų pipirų

šviežio baziliko lapelių


Gaminimas:


* Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite.

* Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

* Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių.

* Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių.

* Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.


Sveikos mitybos entuziastams – pikantiška varške įdaryti pomidorai


Organizatorių archyvas


Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti yra itin lengva.

Jums reikės:

4 pomidorų

350 g varškės

3 skiltelių česnako

50 g petražolių

3 v. š. grietinės

Druskos ir pipirų pagal skonį


Gaminimas:


* Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų.

* Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite.

* Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele.

* Pomidorus įdarytus pikantiška varške patiekite kaip užkandį.


Lietuviškų pomidorų skonis kitaip


Organizatorių archyvas


Gaminantieji maistą žino, kad apetitą geriausiai galima sužadinti netradicinio skonio užkandžiais. Bruschetta, gardinta sūriu, mėtos lapeliais ir pomidorais – ypač greitai ir paprastai pagaminamas užkandis. Jis ne tik atskleidžia kitokį pomidorų skonį, tačiau kartu tarsi nukelia į saulėtąją Italiją, kurioje nei viena vasaros diena nepraeina be šių užkandžių.


Jums reikės:


Itališkos duonelės ciabatta

Alyvuogių aliejaus

4 – 5 pomidorų

Tarkuoto fermentinio sūrio

Šviežios mėtos

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį


Gaminimas:


* Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis.

* Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis