Ruta Lee – sėkmę atnešė polka ir Frankas Sinatra

Prieš aštuonerius metus jai Holivudo šlovės alėjoje buvo atidengta žvaigždė. Netoli kino teatro, kuriame žymi aktorė prieš daugiau nei 50 metų dirbo kasininke ir buvo atleista, nes pritrūko 40 dolerių. Ruta Kilmonis (Kilmonytė) geriau žinoma kaip Ruta Lee – vienintelė lietuvė, sulaukusi Holivude pasakiškos šlovės.

Šių dienų populiariausi tekstai:
- Sezono favoritai. 10 daiktų, vertų atsidurti tavo spintoje
- Astrologė Rima: paslaptys gali išaiškėti netyčia
- Kūno signalai ir jų priežastys
- Madingiausi 2015-ųjų kirpimai įvairaus ilgio plaukams
- Vištienos suktinukai su dž. slyvomis ir migdolų padažu

Mama pastūmėjo vaidinti

Ruta gimė 1935 metais Kanadoje Montrealyje ir Lietuvoje lankėsi vos kelis kartus, tačiau puikiai kalba lietuviškai su šiek tiek jaučiama dzūkiška tarme. Jos abu tėvai dar tarpukariu emigravo iš Dzūkijos kaimo laimės ieškoti už Atlanto. Pati Ruta yra prisipažinusi, kad lietuviškai jai teko kalbėti tik su tėvais ir lietuvių bendruomenėje, todėl dabar iš pradžių pagalvoja ir tik tada sudėlioja mintis į gražų sakinį.

Būsimos aktorės tėvai nebuvo turtingi žmonės – tėvas siuvo vyriškus kostiumus, o mama buvo namų šeimininkė –, tačiau stengėsi lavinti savo dukterį. Motina mėgo kiną ir svajojo, kad jos Ruta vieną dieną taip pat šoks ir dainuos kino teatrų ekranuose. Taip mergaitės mamai gimė mintis persikraustyti gyventi į Los Andželą. Aktorė yra ne kartą prasitarusi, kad tai mama ją vesdavo į dainavimo ir šokių pamokas, kurios pačiai mergaitei ne itin patikdavo. Jos tėvas sakydavo, kad šis vaikas nieko nepasieks, nes tingi mokytis, o mama kartodavo, kad jos sąžinė bus rami, nes dėl dukters talento bus padariusi viską. Beje, kartą Ruta nenorėdama eiti į mokyklą taip puikiai suvaidino apendicito uždegimą, kad apgavo net gydytojus ir šie jį išoperavo.

Ruta Lee
Ruta Lee
Vida Press

1948 metais šeima pagaliau gavo išsvajotą vizą į Kaliforniją. Čia Ruta mokėsi aktorinio meistriškumo ir svajojo tapti kino žvaigžde. Tačiau pirmąjį vaidmenį ji gavo tik 1954 metais, o iki tol teko griebtis kitų darbų. Iš pradžių ji buvo žymaus kino teatro salės darbuotoja, vėliau dailiai merginai patikėta pardavinėti saldumynus, o netrukus buvo paaukštinta iki kasininkės. Deja, kasininkės karjera netrukus baigėsi, mat Rutai šokti ir dainuoti sekėsi gerokai geriau nei skaičiuoti. Už 40 dolerių trūkumą kasoje ji buvo atleista iš darbo ir sau prisiekė čia grįžti tik kino ekrane.

Sėkmę atnešė polka ir Frankas Sinatra

Pakviesta į pirmąją perklausą vienoje Holivudo kino studijų Ruta jos savininkus sužavėjo grožiu ir talentų, tačiau už durų laukė dar kelios gražios ir talentingos. Paprašyta sušokti ką nors išskirtinio, būsima žvaigždė sutrepsėjo lietuvišką polką. Vėliau karjeros laiptais kopti padėjo ir garsiojo dainininko Franko Sinatros rekomendacijos. Nieko pikantiško – jam patiko, kaip Ruta vaidina, o ji žavėjosi jo pasirodymais ant scenos.

Aktorė per daugiau nei pusę amžiaus trunkančią karjerą sukūrė virš 150 vaidmenų. Nors ji pati teigia, kad niekada bet kokiomis priemonėmis nesistengė tapti žvaigžde, tačiau niekada neatsisakydavo siūlomų vaidmenų. Taip Ruta buvo ne tik kino aktorė, bet ir mielai vaidino televizijoje ar teatre. Jai pačiai labiausiai patikdavo miuziklai ir darbas teatre, o sunkiausia ir nuobodžiausia kine, kur nebūdavo grįžtamos žiūrovų reakcijos, o scenas reikėdavo kelis kartus kartoti.

Ruta Lee
Ruta Lee
Vida Press

Įprastai Holivudo žvaigždės mylimuosius keičia gana dažnai ir gali pasigirti keliomis santuokomis. Tačiau šio scenarijaus Ruta nekartojo: neturėjo garsių mylimųjų, ištekėjo gana vėlai – 41 metų ir gyvena su tuo pačiu vyru iki šiol. Pati aktorė tvirtina, kad pasimatymų ji turėjo begalę, bet vis nesutikdavo to vienintelio. Būsimą sutuoktinį Websterį Ruta išvydo oro uoste. Tuo metu ji buvo be jokio makiažo, pavargusi po kelionės ir kamuojama sukilusios temperatūros. Jai iškart į akis krito gražūs vyro batai, dailus kostiumas ir balti plaukai, tačiau pokalbį jiedu pradėjo tik lėktuve. Ruta džiaugiasi, kad Websteris turi ne tik gerą humoro jausmą, yra puikus žmogus, bet ir puikus kulinaras.

Močiutę parsivežė iš Sibiro

Į Lietuvą Ruta buvo atvykusi vos keturis kartus. Pirmą kartą čia apsilankė 1964 metais. Tuomet ryškiai sužibusi jauna Holivudo žvaigždutė susisiekė su tuometiniu Sovietų Sąjungos generaliniu sekretoriumi Nikita Chruščiovu ir paprašė leidimo į JAV atsivežti savi močiutę, kuri buvo ištremta į Sibirą per Antrąjį Pasaulinį karą . Senolė Kalifornijoje gyveno dar dvejus metus, o žymioji anūkė kiekvieną sekmadienį ją lydėdavo į mišias lietuvių bažnyčioje.

Aktorei tėvai buvo įdiegę meilę Lietuvai ir jos kultūrai. Ruta niekada neslėpė savo šaknų ir jomis didžiavosi. Net vardo ir pavardės derinį „Ruta Lee“ ji pasirinko todėl, kad jis skamba panašiai kaip „Rūtelė“. Beje, savo draugus, žymius Holivudo aktorius ji buvo pakvietusi į savo krikšto dukters lietuviškas vestuves, kurios vyko lietuvių bažnyčios salėje, o svečiai buvo sodinami už ilgų medinių stalų. Tačiau Ruta ne tik didžiavosi lietuviška kilme, bet ir rėmė nepriklausomybės judėjimą – rengdavo radijo programas „Amerikos balsui“. Už nuopelnus Lietuvai 2007 metais Rutai Lee buvo įteiktas ordinas.

Ruta Lee
Ruta Lee
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis