Prancūziškas kinas įkvepia!

Regis, viskas, kas susiję su Prancūzija, mus žavi ir įkvepia. Dešimtą kartą rengiamas festivalis „Žiemos ekranai“ įrodo, kad Lietuvoje labai mėgstamas ir prancūziškas kinas.

Tai rodo ir pilna kino teatro salė prancūziško kino mėgėjų, susirinkusių pamatyti režisieriaus Jeano-Pierre‘o Améris jaudinamos juostos „Mari istorija“.

Prancūziško kino gerbėjai rinkosi į kino šventę
Organizatorių nuotr.

Festivalio atidarymo svečiai:

Ja buvo atidarytas prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Šiemet „Žiemos ekranuose“ dėmesys skiriamas moterims.

Šiemet „Žiemos ekranai“ atsigręžė į moteris
Organizatorių nuotr.
Festivalio „Žiemos ekranai“ atidarymo akimirka
Organizatorių nuotr.

Po premjeros į festivalį atvykęs režisierius mielai atsakinėjo į publikos klausimus ir pasakojo apie juostos kūrimą. Pagal tikrą XIX a. pabaigoje nutikusią kurčios ir aklos mergaitės Mari istoriją sukurtas filmas, kaip ir žadėta, nepaliko abejingų. Ji sujaudino ir patį režisierių, norėjusį kuo tiksliau atkurti to meto istoriją pagal vienuolės Margaritos ir jos auklėtinės Mari po daugelio metų brailio raštu paliktus užrašus.

„Surinkti tikrus pasakojimus, faktus, pažinti kurčnebylius, aklus žmones, jų bendravimo ypatumus ir galiausiai sukurti šį filmą užtruko septynerius metus“, – sakė filmo režisierius J.-P. Améris.Viskas šiame filme tikra, režisierius nesinaudojo savo kinematografine fikcija, kad įvykius kaip nors „pagražintų“, „išdidintų“ ar kaip nors kitaip paveiktų žiūrovą. Filme ženklų kalba atstoja kalbą ir prikausto žiūrovą iki paskutinės akimirkos. Filmas dar bus rodomas Vilniuje penktadienį ir šeštadienį.

Ši kino šventė šiemet mini dešimties metų jubiliejų. „Dauguma miestų prašo, kad festivalis atvyktų ir pas juos“, – sakė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Eveline Berniau, todėl geriausi šių metų filmai atvyks jau nebe į dešimt, o į dvylika Lietuvos miestų.

Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Eveline Berniau
Organizatorių nuotr.

Festivalis Vilniuje trunka iki vasario 1 d., vėliau keliasi į Kauną, Panevėžį, Marijampolę, Alytų, Šiaulius, Nidą, Palangą, Anykščius, Druskininkus, Visaginą ir Klaipėdą. Šiame mieste vasario 8 dieną Klaipėdos meno inkubatoriuje „Kultūros fabrikas“ bus surengtas „Žiemos ekranų“ uždarymas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis