Gydytoja J. Tulčina: ką vertėtų dovanoti Mamai

Neseniai pasaulyje buvo paplitęs vaizdo įrašas, kuriame kviečiama užimti darbo poziciją. Reikalavimai buvo įspūdingi: 24 darbo valandos per parą, jokių išeiginių, darbas dažniausiai stovimas, reikalauja tiek psichologinio, tiek fizinio pasirengimo, įvairiausių įgūdžių. Įdomioji dalis – šį darbą dirba galybė žmonių visame pasaulyje ir už jį negauna jokio atlygio.

Paaiškėjus, kad šios pareigos vadinasi „mama“, ne vienam išspaudė ašarą. „Moterys iš tiesų yra antgamtiniai kūriniai. Jos sugeba vienu daryti dešimtis darbų, kopti karjeros laiptais, laikyti kartais net keturis namų kampus, rūpintis vaikais ir dar savo vyrais. Be galo žaviuosi stipriomis ir išsilavinusiomis supermoterimis. Džiaugiuosi, kad nors sykį metuose turime galimybę joms tinkamai atsidėkoti,“ – sako „Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja Jelena Tulčina.

Gydytoja pasakoja, kad neseniai matė laidą, kurioje moterys atskleidė savo didžiausią norą. „Stebėjausi, kad beveik kiekviena nurodė svajojanti, jog galėtų ryte pasigražinti ir be jokio skubėjimo ramiai atsisėsti ir suvalgyti visą patiekalą – ne šokinėti aplink nevalgančius ar zirziančius vaikus, atnešti vyrui druskos, bet tiesiog ramiai ir maloniai pavalgyti. Keista, rodos, toks paprastas dalykas, o moterims jis asocijuojasi su laisve ir galimybe pagaliau skirti laiko sau. Vienintelis tai kompensuojantis dalykas – vaikų rankytėmis nušluostamos nuovargio ir nevilties ašaros,“ – pasakoja mitybos specialistė J. Tulčina.

Kasmet artėjant Motinos dienai parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių puokščių ir kompozicijų. Gydytoja teigia, kad jai be galo keista tradicija dėmesį mamoms parodyti tik tokiu būdu: „Lyg motina turėtų jaustis dėkinga vien už tai, kad ją aplankė. Mano akimis, svarbiau padaryti taip, kad mamos iki garbaus amžiaus galėtų būti aktyvios, sveikos, užsiimti mėgiama veikla ir su savo vaikais eiti į šokius ar žvejybą, o ne jaustis savo skaudančių sąnarių, pakilusio spaudimo ir kitų negalavimų įkalintos tarp keturių sienų.“

Gydytojos teigimu apie profilaktiką, sveikatinantis tinkamu imuninei sistemai maistu, reikia pradėti galvoti kuo anksčiau. „Ne tik pagyvenusios, bet dar ir būsimos mamos turi rūpintis savo energija ir sveikata. Mūsų, kaip vaikų prievolė, yra ne tik jas prižiūrėti užklupus ligai, bet ir pasistengti, kad jos kuo ilgiau išliktų jaunatviškos, savarankiškos ir laimingos. Ne kartą yra tekę matyti, kai jau suvargusi senutė po kiek laiko maitinantis pagal maisto netoleravimo testo rezultatus sudarytą maitinimo planą, vėl galėjo kapstytis sode, tačiau kam tiek kankintis? Pasirūpinkime savo tėvais iš anksto,“ – ragina gydytoja.

Mitybos specialistė teigia, kad būtina maistą sureikšminti ir prisiminti, kad esame tai, ką valgome. Jos nuomone, kartu su medikų priežiūra, būtina naudotis ir taip toli pažengusia natūralia medicina, kuri be cheminių ar hormoninių preparatų gali padėti gyventi sveikai. „Kaip suprantame, kad vaikus reikia maitinti subalansuotu ir sveiku maistu, kad augtų sveiki, taip turėtumėte rūpintis ir pilnavertiška vyresnių žmonių senatve. Juk mamai atradus kokybišką ilgaamžiškumą bus taip gera pagalvoti, kad kelią į jį jai parodėte jūs. Taip ir sukasi gyvenimo ratas, kai rūpinamės vieni kitais,“ – sako Jelena Tulčina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis