Griežta Kopenhagos dieta – per 13 dienų atsikratysite iki 10 kg

 (79)
Laikydamiesi Kopenhagos dietos galite ne tik atsikratyti nepageidaujamų kilogramų (net iki 10 kg), bet ir pagerinti medžiagų apykaitą, sumažinti celiulitą.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kopenhagos, arba Danijos karališkosios ligoninės, dieta paremta itin griežtomis taisyklėmis ir apribojimais, tad ji labiausiai tiktų stiprią valią turintiems žmonėms.

Straipsnyje rasite išvardytus Kopenhagos dietos privalumus ir trūkumus, 12 dietos taisyklių ir išsamų 13 dienų meniu.

Kaip veikia Kopenhagos dieta?

Laikantis šios dietos svoris krenta gana greitai, nes gerokai sumažinamas riebalų ir angliavandenių kiekis, o per dieną suvartojamas kalorijų skaičius ‒ tik 600 kcal. Iš valgiaraščio išbraukiami tokie produktai kaip vaisiai, bulvės, cukrus, makaronai ir grūdiniai produktai. Kiaušinius, mėsą, salotas, žuvį ir kavą (nors ją galima gerti beveik kasdien) taip pat rekomenduojama vartoti saikingai. Taisyklingai laikantis Kopenhagos dietos per 13 dienų galima atsikratyti 5–10 kg. Ji ypač aktuali moterims, kurios nori sumažinti apatinės kūno dalies apimtis.

Beje, neapsigaukite dėl pavadinimo: nors Kopenhagos dieta kartais vadinama ir Danijos karališkosios ligoninės dieta, bet nėra įrodymų, kad šios dietos meniu buvo sudarytas būtent čia. Pasak medikų, tai nėra pati sveikiausia dieta. Tam tikrų produktų atsisakymas kasdienėje mityboje toli gražu nėra ir negali būti vadinamas subalansuota mityba.

Kopenhagos dietos pliusai ir minusai

Visos mažo kaloringumo dietos turi minusų. Pagrindinis tas, kad negauname visų reikalingų maistinių medžiagų, todėl:

* susilpnėja mūsų koncentracija ir dėmesingumas,
* jaučiamas silpnumas ir mieguistumas,
* tampame dirglesni,
* alkio jausmas, kurį rekomenduojama malšinti geriant vandenį ir įvairias arbatas, trukdo susikaupti.

Taigi žmonėms, dirbantiems aktyvų protinį ir fizinį darbą, laikytis tokios dietos sudėtinga ir net nepatariama. Kopenhagos dietos (ir apskritai visų dietų) laikytis nerekomenduojama ir sergantiesiems ar ką tik pasveikusiems žmonėms. Ligonių imuninė sistema būna nusilpusi, todėl padidėja tikimybė susirgti dar kartą. Mažo kaloringumo dietos taip pat gali būti inkstų ir žarnyno ligų pasekmė.

Nepaisant visų išvardintų trūkumų, Kopenhagos dietos besilaikiusių žmonių atsiliepimai ‒ puikūs, nes rezultatas akivaizdus. Be to, nustojus laikytis dietos dingę kilogramai nebegrįš (nėra „jo-jo“ efekto).

Dar vienas Kopenhagos dietos privalumas ‒ stipriai pagreitėja medžiagų apykaita, o ištirpę riebalai nesugrįžta du metus. Taigi po kurio laiko pakartotinis dietos laikymasis atneš dar geresnių rezultatų. O moterims aktualu ir tai, kad laikantis Kopenhagos dietos nyksta celiulitas.

Taisyklės, kurių būtina laikytis

* Kopenhagos dietos laikytis galima tik 13 dienų.
* Valgyti reikia tris kartus per dieną, visada tuo pačiu metu. Pusryčius rekomenduojama suvalgyti iki 9 val., pietus ‒ 12‒14 val., o vakarienę ‒ 17‒18 val.
* Būtina valgyti tik valgiaraštyje nurodytus produktus ir jų nekeisti kitais.
* Išgerti ne mažiau nei 2 l vandens per dieną.
* Nevartoti druskos ar kitų prieskonių.
* Griežtai draudžiama vartoti alkoholį, saldumynus ir kitus užkandžius.
* Keptas maistas taip pat griežtai draudžiamas.
* Jei po šešių dietos dienų suklupote, dietą būtina nutraukti. Kitą kartą jos laikytis galėsite pradėti ne anksčiau kaip po trijų mėnesių. Kitaip trokštamų rezultatų nepasieksite.
* Norint galima sukeisti pietų ir vakarienės valgiaraštį, tačiau nepainioti dienų.
* Rekomenduojama papildomai gerti vitaminų ir mineralų, kad organizmas nenusilptų.
* Sėkmingai įveikus dietą, ją kartoti galima tik po dviejų metų.
* Baigus laikytis dietos, suvartojamų kalorijų skaičių reikia didinti palaipsniui, kad organizmui nebūtų šoko, o nukritę kilogramai ‒ nesugrįžtų.

KOPENHAGOS DIETOS MENIU

1 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, 1 pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.

2 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 200 g jautienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.

3 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir 150 g salotų.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).

4 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka, 250 g (rekomenduojama olandiško).

5 diena

Pusryčiai: tarkuota morka.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.

6 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: 300 g vištienos ir 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.

7 diena

Pusryčiai: arbatos puodelis be cukraus.
Pietūs: tik vanduo.
Vakarienė: 200 g ėrienos ir obuolys.

8 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir 400 g virtų špinatų, pomidoras.
Vakarienė: 200 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.

9 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus.
Pietūs: 250 g kumpio ir natūralaus jogurto indelis.
Vakarienė: 250 g jautienos, 150 g salotų su citrinos sulčių ir aliejaus užpilu.

10 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g lieso kumpio ir salotos.
Vakarienė: pomidoras, virtas salieras ir vaisius (pasirinktinai: obuolys, apelsinas ar kriaušė).

11 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: natūralaus jogurto indelis ir 200 ml apelsinų sulčių.
Vakarienė: vienas kietai virtas kiaušinis, tarkuota morka ir 250 g sūrio (rekomenduojama olandiško).

12 diena

Pusryčiai: tarkuota morka.
Pietūs: 200 g virtos žuvies su šaukštu sviesto ir citrinos sultimis.
Vakarienė: 250 g jautienos su trintu salieru.

13 diena

Pusryčiai: kavos puodelis su šaukšteliu cukraus ir riekelė skrudintos baltos duonos.
Pietūs: 2 kietai virti kiaušiniai ir tarkuota morka.
Vakarienė: nieko.

Taigi, žinote griežtas Kopenhagos dietos taisykles, jos privalumus ir trūkumus, gana kuklų valgiaraštį, todėl belieka palinkėti valios, stiprybės ir gerų rezultatų ryžtingiesiems. Sėkmės!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

17 dalykų, apie kuriuos verta susimąstyti, kad ateityje jaustumėtės geriau (1)

Vienas interneto portalas atliko vyresnių nei 50 m. žmonių apklausą apie tai, ką jie patartų 30-mečiams. Patarimai – labai paprasti, bet tuo pačiu teisingi ir išmintingi. Patariame įsiklausyti į vyresnių žmonių patarimus.

Mokslininkai atskleidė paprastus triukus, padėsiančius maitintis sveikiau

Ar žinote, kas lemia jūsų maisto pasirinkimą? Tai ne tik vaizdas, skonis ir kvapas, bet ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti. Bent jau taip teigia Danijos mokslininkai.

Julija Janus kviečia sergantiesiems vėžiu padovanoti Viltį

Mūsų niekas nemokė, kaip suteikti psichologinę pagalbą žmogui, išgirdusiam mirtinos ligos nuosprendį.

Mitybos specialistė: riebalų bijoti nereikia, svarbu pasirinkti tinkamus

Riebalai yra būtini mūsų organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, su jais gauname riebaluose tirpių vitaminų. Tačiau netinkamas ar per didelis tam tikrų riebalų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

105 metų sulaukusio daktaro Shigeaki Hinoharos ilgaamžiškumo taisyklės (1)

Daktaras Shigeaki Hinohara – vienas iš tų, kuriam Japonija yra dėkinga už ilgaamžiškumą. Jis ir pats yra neįtikėtinai aktyvios senatvės pavyzdys: sulaukęs 75 metų parašė ir publikavo daugiau kaip 150 knygų, o sulaukęs šimto – toliau gydė žmones ir skaitė paskaitas.

Dar kartą apie depresiją: antidepresantai nėra vaistas, kuris tinka visiems (4)

Kaip ir visomis ligomis, taip ir depresija susergama ne iš karto. Ji turi savo priešistorę ir priežastis.

Plastikos chirurgas: jei vienintelis pacientės noras – geriau atrodyti asmenukėse, skalpelio į rankas neimu (4)

Jau 15 metų moterų grožio paslaptis saugantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus neabejoja, kad šioje srityje išmanyti žmonių psichologiją yra ne mažiau svarbu nei chirurgijos subtilybes.

Naujas, patikimas ir greitas sprendimas atkurti dantis – jau Lietuvoje (8)

„Tam, kad mokymuose įgytos žinios geriausiai įsitvirtintų tavo kasdieniame darbe, jas savo praktikoje turi išbandyti jau per pirmą savaitę,“ – teigia odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vadovas, implantuojantis gydytojas odontologas ortopedas Marius Bučinskas.

Dr. Saulius Bružas: onkologu tapau norėdamas padėti mamai (13)

Krūtų ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus gydytojas chirurgas dr. Saulius Bružas (62 m.) Nacionaliniame vėžio institute pradėjo dirbti beveik prieš 40 metų ir iki šiol yra lojalus savo klinikai bei pacientėms.