Gėrimų specialistė - besilaikančioms dietos: viskas, kas ne vanduo - valgis

Apklausos rodo, kad trys ketvirtadaliai žmonių net nenutuokia, kiek kalorijų yra raudono vyno taurėje, o 9 iš 10 - kiek bokale alaus. Ekspertai baiminasi: alkoholis prisideda prie augančio nutukusių žmonių skaičiaus.

„Viskas, kas nėra vanduo, yra valgis, - tikina kompanijos „MyDrink Beverages“ naujų produktų kūrimo skyriaus vadovė Ieva Petkevičiūtė,  gaiviuosius gėrimus  kurianti ir Lietuvos, ir užsienio rinkoms. - Turiu draugių, kurios laikosi dietos, bet neapsieina be vyno taurės. Jame kalorijų daugiau nei mamos keptame karbonade. Nenuostabu, kad rezultato nesimato“.

Neseniai Britanijoje Karališkosios sveikatos asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad suaugęs žmogus dešimtadalį dienos kalorijų gauna iš alkoholio.

„Čia galima kaltinti tik sistemą. Europos sąjungoje alkoholis nėra pripažintas maisto produktu, todėl alkoholinių gėrimų gamintojai neprivalo ant etikečių nurodyti maistinės vertės. Juk daugelis mūsų, žinodami, kiek kas turi kalorijų, turbūt atsisakytume trečiosios vyno taurės ar antro butelio alaus. Tai neigiamai atsilieptų ir pardavimams, - įsitikinusi maisto technologijos ir inžinerijos specialistė.

Jeigu laikotės dietos, šypsosi Ieva, jūsų geriausias draugas yra vanduo, turintis apvalų 0 kalorijų, taip pat arbata, turinti 1 kcal, ir kava kurioje yra tik 2 kcal. Tačiau įsiberkite į kavą šaukštelį cukraus ir įsipilkite pieno, ir 100 ml jau bus ne dvi, o 75 kalorijos.

Asmeninio albumo nuotr.

„Kai pažvelgi į skaičius, mitai apie kai kurių gazuotų gėrimų žalą tirpsta akyse. Tarkime, 100ml vynuogių sulčių yra 75 kalorijos, tai gerokai lenkia bet kurį limonadą“, - dėsto specialistė ir kaip pavyzdį pateikia gazuotą vitaminų gėrimą BRUM BRUM, kurį vadina savo vaiku: iš natūralių vaisių sulčių, be konservantų pagamintas gėrimas turi pusę rekomenduojamos C, E ir B grupės vitaminų normos, o 100 ml - 42,5 kcal. 
Bet jame yra cukraus, paprieštaraujame. 

Pasak Ievos, kilus susirūpinimui dėl per didelio cukraus sunaudojimo labai išpopuliarėjo saldikliai. Specialistė tikina, kad šiuo klausimu vieningos nuomonės tikriausiai nėra, tačiau moksliškai įrodyta, jog saldiklis E950 Acesulfamas K – gali sukelti vėžį (įrodyta, kad sukelia gyvūnams), veikia skydliaukę, o E951 Aspartamas – didelis kiekis kraujyje slopina protinį vystymąsi, trikdo smegenų veiklą, gali sukelti pykinimą, galvos skausmą bei priepuolius, panašius į epilepsiją.

„Suprantu, kiekvienai moteriai ramiau, jeigu gėrimo etiketėje nurodyta „0“ kalorijų arba iš tolo šviečia užrašas „sugar free“, tačiau tai paprastai reiškia, kad vietoj įprasto cukraus gėrimui panaudotas cukraus pakaitalas. Kai kurie dirbtiniai saldikliai blokuoja troškulio receptorius, esančius burnoje, todėl nuolat kyla noras atsigaivinti nauja porcija gėrimo. Be to, esant aukštesnei nei 37 laipsnių temperatūrai aspartamas provokuoja metanolio (medžio spirito) susidarymą. O netgi mažas šios medžiagos kiekis gali tapti neurologinių susirgimų priežastimi“, - pasakoja vitaminų gėrimo BRUM BRUM kūrėja ir pridura, kad teisė, ką rinktis – mėgintuvėlyje sukurtą ingredientą ar cukrų, kuris naudojamas jau daugybę metų ir yra išgaunamas iš natūralių šaltinių – priklauso jums.

Jeigu norisi natūralumo, bet baiminatės kalorijų, Ieva namuose pataria naudoti stevijos, dar vadinamos „medaus žole“, sirupą. Natūraliai išgaunamas saldiklis yra 10-15 kartų saldesnis už cukrų, tad apsisaldinsite, o kalorijos negąsdins. Tiesa šis saldiklis turi savitą poskonį, todėl naudoti masinės gamybos produktuose yra pakankamai rizikinga.

Gėrimų kūrėja tikina, kad prisižiūrėdama figūrą laikosi dviejų principų: „Pirmasis, kad tai, kas man skanu, turi būti ir vertinga - gėrimas su vitaminais puikiai nuramina sąžinę. Antrasis - visuomet  gėrimų kalorijas prilyginu maistui. Tarkim, kava su grietinėle ir šokolado pabarstukais turi tiek kalorijų, kiek sočios salotos, bokale alaus jų tiek pat, kiek šokoladinio torto gabalėlyje, o taurėje vyno - keturi žuvų piršteliai.“

Daugiau apie gėrimą su vitaminais BRUM BRUM skaitykite ČIA. 

Užsakymo nr.: PT_66999052

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis