Ar žinote, kad lietuvių taip mėgstami bulviniai patiekalai gali būti vėžio šaukliai?

 (41)
Išsirinkus sveikatai palankius maisto produktus būtina ruošiant jų nesugadinti. Kepimas, skrudinimas, grilius tapo kasdienybe, nors žvelgiant šimtus metų atgal ši technologija buvo naudojama retai ir greičiausiai tik kepant duoną.
Ar žinote, kad lietuvių taip mėgstami bulviniai patiekalai gali būti vėžio šaukliai?
© Fotolia nuotr.

Kas atsitinka, kai sveikatai palankus maistas apkepinamas, apskrudinamas iki tamsiai rudos ar net juodos spalvos? Perkepant maistą prarandama ne tik jo maistinė vertė – vitaminai, mineralinės medžiagos, susidaro kenksmingos medžiagos, bet iškyla vėžinių susirgimų rizika.

Krakmolingi – bulviniai ir miltiniai patiekalai

Apdorojant krakmolingus maisto produktus aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje, juose esančios amino rūgštys (baltymų statybinė medžiaga) reaguoja su cukrumi, kuris natūraliai yra šiuose maisto produktuose arba papildomai pridedamas ir susidaro akrilamidai. Tai kancerogeninė, genotoksiška medžiaga kelianti rimtą pavojų žmonių sveikatai. Ši medžiaga sutinkama statybų pramonėje, plastiko, dažų gamyboje ar cigaretėse. Tačiau galima suvalgyti ir su maistu.

Pasirinkus viso grūdo ruginę duoną, kurią rekomenduoja sveikatos specialistai, galima gauti sveikatai nepalankų efektą dėl kepimo metu susidariusių akrilamidų. Rekomenduojama valgyti duoną, kurios pluta šviesiai rudos spalvos, jei spalva tamsiai ruda ar net juoda – plutą būtina pašalinti. Tyrimai rodo, kad duonos plutoje yra 10 kartų daugiau akrilamidų nei minkštime.

Lietuvių mėgstamos bulvės ir patiekalai iš jų (keptos bulvės, žemaičių blynai, bulviniai blynai, bulvių plokštainis) – potencialus akrilamidų šaltinis, jei paruošti patiekalai yra apskrudę – tamsiai rudos ar net tamsesnės spalvos. Nelaikykite bulvių šaldytuve, nes tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui ir gali įtakoti didesnį akrilamidų kiekio susidarymą. Nuskutus bulves prieš gaminimą būtina pamirkyti vandenyje – taip sumažinsite cukraus kiekį ir gaminimo metu susidarys mažiau akrilamidų.

Sveikatai palanki morka iš mūsų daržo, kuri taip pat yra krakmolinga, gali prarasti maistines medžiagas ir tapti kancerogeniška, jei bus apskrudinta.

Sausainiai, bandelės, meduoliai, vafliai, blynai, picos padas ir kiti miltiniai gaminiai tampa dar kenksmingesni, jei jų tešla kildinama soda, naudojama daug cukraus, kepama aukštoje temperatūroje iki tamsiai rudos spalvos.

Kiti maisto produktai – trapučiai, sausi pusryčiai, kava, skrudinti riešutai ar sėklos – gali būti potencialus akrilamidų šaltinis. Rekomenduojama rinktis mažiau skrudintą kavą. Riešutus, sėklas, jei norima atskleisti jų skonį ir kvapą, apkepti žemesnėse temperatūrose ir trumpą laiką iki šviesiai rudos spalvos, bet būtina neprideginti.

Aukštesnė terminio apdorojimo temperatūra, ilgesnis laikas ir didesnis kiekis amino rūgščių bei cukraus įtakoja didesnį susidariusių akrilamidų kiekį maiste.

Skeptikai pasakytų, kad traškus, apskrudęs ir prikepęs maistas yra skanus. Tai įpročiai, kurie susiformavo per daugelį metų. Turint žinių, kad prikepęs ar pridegęs maistas nėra sveikatai palanku ir kelia rimtą pavojų, tikėtina, kad pamažu pakeisite valgymo įpročius.

Baltyminiai – mėsos ir žuvies patiekalai

Kitos kancerogeninės medžiagos susidaro kaitinant aukštose temperatūrose, pavyzdžiui, mėsą. Tai galioja jautienai, kiaulienai, vištienai ar net žvėrienai, taip pat žuviai.

HA (heterocikliniai aminai) ir PA (policikliniai aromatiniai angliavandeniliai) – taip pat kenksmingos medžiagos. Jos formuojasi tuomet, kai baltymų turintys maisto produktai yra kaitinami ilgesnį laiką aukšoje temperatūroje. PA susidaro, kai mėsos riebalai nuvarva ant atviros liepsnos, dega ir susidaro dūmų. Taigi policikliniai aromatiniai angliavandeniliai gali susidaryti kepant šašlykus. Rūkstantys dūmai šias medžiagas palieka ant mėsos. Temperatūra, terminio apdorojimo trukmė yra svarbūs HA susidarymo veiksniai. Maiste, keptame žemesnėje negu 160 ºC temperatūroje, paprastai yra labai mažas arba neaptinkamas HA kiekis. Keliant apdorojimo temperatūrą, HA palaipsniui daugėja. Pavyzdžiui, mėsos, keptos 250 ºC temperatūroje, kenksmingų medžiagų susidarymo kiekis yra šešis kartus didesnis negu keptos 200 ºC temperatūroje. Kuo ilgiau maistas išlaikomas aukštoje temperatūroje, tuo daugiau susidaro HA.

Jei vis gi kepate

Pagal galimybes sumažinkite temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Nepatartina mėsos apvolioti tešloje ir kepti gausioje aliejaus keptuvėje, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys kenksmingos mūsų organizmui medžiagos.

Kepant vištieną orkaitėje idealiausia rinktis 165–180° C temperatūrą. Tuomet vištiena išlieka minkšta ir sultinga. Kepant mažesnius vištienos gabaliukus, kepimo laikas gali būti apie 30 minučių. Tačiau visą viščiuką patariama kepti mažiausiai 45 min. Kepant orkaitėje mėsą grilio režimu, būtina nepamiršti po apačia padėti padėklą sultims nuvarvėti, į jį pripilti vandens – taip pavojingos organizmui smalkės neįsiskverbs į mėsą. Toks gaminimo būdas nereikalauja papildomų riebalų, be to, ir šalina riebalus iš pačios mėsos. Žuvies ir mėsos kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė ar popierius.

Bulves kepkite ne didesnėje nei 170° C temperatūroje, kol bulvės taps šviesios aukso spalvos. Šviesi aukso spalva puikus indikatorius bulviniams blynams, žemaičių blynams ir bulvių plokštainiui. Nerekomenduojama tamsus, degėsius primenantis apkepimas. Tas pats galioja ir bulvių traškučiams. Jei ruošiant maistą susidarė – degėsiai, nevalgykite! Tai nėra maistas.

Išeitis – tausojantis gamybos būdas, koks jis?

Pirmenybę teikime tausojantiems patiekalams, t.y., šiltam maistui, pagamintam maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtoms vandenyje ar garuose, troškintoms, pagamintoms konvekcinėje krosnelėje.

Daržoves reikia virti apie 90° C vandenyje, uždengus dangtį, nustatytą laiką priklausomai nuo daržovės. Daržovės negali būti košės konsistencijos, jos turi būti traškios ir kramtomos. Jei verdate skirtingos rūšies daržoves, pirmiausia, dėkite tas, kurios verda ilgiausiai. Išvirtų daržovių vandenyje lieka mineralinių medžiagų, vitaminų, todėl puikiai galima panaudoti šį skystį padažų, sriubų gamybai. Bulves, burokėlius, morkas geriausia virti su lupena.
Virimo laikas: nepjaustytos morkos 10-15 min., pjaustytos 5-10 min.

Bulvės verdamos apie 20 min. uždengtame puode, jei šviežios – apie 10 min. Išjunkite viryklę prieš maistui išverdant. Siekiant askleisti kuo daugiau natūralaus produktų skonio, virti ir troškinti reikia ne ilgiau nei būtina. Ypač tai svarbu gaminant daržoves. Teisingas virimo laikas leidžia išsaugoti maksimalų kiekį daržovėse esančių vitaminų ir mikroelementų.

Verdant garuose daržovės būna skanesnės, nes skoninės medžiagos išlieka, o ne patenka į vandenį. Geriausia daržoves dėti į jau verdantį vandenį, kurio pilti labai ne daug, kad neapsemtų daržovių, o sudarytų garavimo efektą arba dar geriau – virkite garuose. Sveikiausias maisto ruošimo būdas – daržovių, mėsos, žuvies virimas garuose. Ir kuo trumpesnis virimas garuose – tuo geriau. Verdant garuose produktai išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų.

moteris.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Ar įmanoma sustabdyti išsėtinę sklerozę, kuri kėsinasi į jaunus žmones?

Viena sunkiausių nervų sistemos ligų – išsėtine skleroze paprastai suserga jauni darbingi žmonės.

Monicos Bellucci dieta: sulieknėkite per 5 dienas + MENIU (2)

Laikantis Monicos Bellucci dietos, nereikalingų kilogramų atsikratyti galima vos per 5 dienas – neatsisakant nei makaronų, nei raudono vyno.

Medikė įspėja: dėl alergijos galima prarasti skonį ir uoslę

Apie penktadalis pasaulio gyventojų kenčia nuo įvairių alergijų, o pavasarį ir vasarą žydint augalams alergiškų pacientų skaičius dar labiau išauga.

Gydytoja onkologė – apie vieną svarbiausių odos vėžio priežasčių

Kasmet Lietuvoje beveik du tūkstančiai žmonių išgirsta odos vėžio diagnozę. Onkologai įsitikinę, kad odos vėžys – įveikiama liga, tačiau gyvybiškai svarbu laiku pastebėti apgaulingus odos vėžio simptomus.

Švedų dietologės mitybos planas: per 6 dienas – minus 10 kg (43)

Tai švedų dietologės Anos Johanson šešių dienų dieta. Specialistė gauna tūkstančius moterų laiškų, kuriose šios džiaugiasi per savaitę atsikračiusios daugiau nei 10 kilogramų.

Kodėl žiedadulkėms alergiškų žmonių tik daugės?

Remiantis statistikos duomenimis, Lietuvoje žiedadulkių sukeliama alergija, dar vadinama šienlige, kamuoja iki 5 proc. gyventojų, o Europoje šis skaičius siekia 20 proc.

8 dalykai, kurie nutiks, jei valgysite burokėlius (24)

Ilgus metus burokėliai buvo ištremti į salotų padėklo kraštą, kur liūdnai laukė dėmesio kartu su tarkuotu sūriu ir skrebučiais – bet šiandien jie vėl pelnytai atsidūrė sveikos mitybos scenos centre.

Genetikas A. Utkus: artėjame prie fantastikos, progresas būtent šia linkme ir vyksta (3)

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, Žmogaus ir medicininės genetikos katedros vedėjas profesorius dr. Algirdas Utkus (52 m.) prisimena, kad būdamas mokinys nemėgo genetikos mokslo pagrindu tapusių G. Mendelio dėsnių, tačiau gyvenimas vaikų pediatrą atvedė būtent į šią sritį.

Gerk pusryčiams šį kefyro kokteilį ir pamiršk apvalų pilvuką vos per savaitę! (19)

Nusibodo gelbėjimosi ratai, atsiradę ant kūno per šaltuosius metų mėnesius? Imkitės veiksmų ir atsikratykite riebalų nuo pilvo vos per 7 dienas.

Atšilus orams moterys nebenori kęsti pėdų skausmų

Iškrypusio kojos nykščio deformacija, lotyniškai vadinama Hallux valgus, vargina 23 proc. 18 – 65 metų moterų ir net 35 proc. vyresnio amžiaus moterų.

Dukano dietos kūrėjas: jeigu tikslas – numesti 25 kg, tai per 7 dienas žmogus neteks 5 kg (27)

„Kai buvau vaikas, mėgau pyragėlius, kai tapau dietologu, nustojau juos valgyti, bet visada buvau laimingas“, – sakė žymusis prancūzų dietologas Pierre'as Dukanas (74 m.). Kokie vėjai atpūtė jį pas mūsų kaimynus latvius?

Lieknėju: kai specialistų rekomendacijos nepadeda

Tikslai. Visi sėkmės mokytojai kalba apie tai, kaip svarbu juos keltis, aiškiai suformuluoti, apibrėžti laiko riba.

Stiprūs ir visada pasiruošę mylėtis. Greitai tokius vyrus matysime tik Holivudo filmuose? (10)

Vis dažniau girdime, kad stiprioji lytis sparčiai silpsta visomis prasmėmis. Vyrai ne tik sunkiau prisitaiko prie gyvenimo pokyčių, greičiau palūžta psichologiškai, bet silpsta ir fiziškai.

Ką pirmiausia reikia daryti, norint sumažinti kraujospūdį (3)

Paskutiniai Sveikatos ministerijos duomenys atskleidžia, kad per pastaruosius penkerius metus sergančiųjų su kraujospūdžiu susijusiomis ligomis skaičius nuolat augo. Šiandien skaičiuojama, kad daugiau nei 20 proc. šalies gyventojų susiduria su kraujospūdžio problemomis.

Gydytoja parengė mitybos planą sėkmingai ir energingai darbo dienai

Artėjant vasarai, rodos, didžiausia bausme tampa kasdienis ėjimas į darbą – už lango šyla oras, norisi daugiau laiko praleisti gamtoje ar planuojant atostogas, o darbinė veikla sukelia nuovargį ir nepasitenkinimą gyvenimu.
Pn geg. 27d.
8°...23°
Št geg. 28d.
12°...25°
Sk geg. 29d.
15°...24°
Pr geg. 30d.
15°...24°
An geg. 31d.
17°...23°