Acto nauda sveikatai. Tarp kitų – ir priešvėžinės savybės

 (1)
Nors kažin ar actą būtų galima pavadinti stebuklingu visas sveikatos problemas akimirksniu išsprendžiančiu eliksyru, vis tik šis produktas iš tikrųjų gali pagerinti sveikatos būklę.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Rinkoje vis pasirodančios naujos acto rūšys vilioja ne tik galimybe patirti įsimintinų skonio subtilybių, bet ir pagerinti sveikatos būklę.

Kaip teigiama moksliniame leidinyje „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety“ 2016 m. publikuotoje apžvalgoje, fermentuotos grūdų ir vaisių acto rūšys pasižymi fizinę būklę garinančiomis savybėmis, įskaitant antibakterinį ir antioksiduojamajį poveikį. Lyg to dar būtų maža, actui priskiriamos priešvėžinės savybės (ypač akcentuojama japoniško juodųjų sojos pupelių acto nauda).

Tenka pripažinti, kad sveikatą gerinančios acto savybės nėra naujiena. Dar 400 m. pr. Kr. senovės graikų gydytojas Hipokratas naudojo iš vaisių gamintą actą žaizdoms, kosuliui ir kitiems negalavimams gydyti. Mūsų dienomis actas įvardijamas kaip itin organizmui naudinga priemonė, padedanti kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Toks acto poveikis susijęs su jo sudėtyje esančiais polifenoliais, acto rūgštimi ir su probiotikais – sveikatą gerinančiomis bakterijomis – susidarančiomis fermentacijos proceso metu. Mūsų dienomis obuolių sidro actas įvardijamas kaip priemonė, padedanti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, gerinanti virškinimą, gydanti skrandžio refliuksą ir daugybė kitų negalavimų.

„Su actu siejama daugybė sveikatai naudingų šio produkto savybių, o štai galimybė atsikratyti nepageidaujamų kilogramų akcentuojama itin dažnai, - teigė mitybos specialistė Mary Elle Camire. – Acto rūgštis sąveikauja su krakmolą virškinti padedančiais enzimais, o tai savo ruožtu padeda pavalgius trumpuoju periodu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.“

Iš tikrųjų atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad actas pasižymi gliukozės kiekį kraujyje mažinančiu poveikiu, itin aktualiu tiems asmenims, kurių kraujyje cukraus kiekis nėra normalus. 2015 m. atliktas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti moksliniame leidinyje „The Journal of Diabetes Research“, parodė, kad žmonėms, kuriems buvo diagnozuotas antrojo tipo diabetas, prieš valgį vartojusiems 30 ml acto, skiesto su 20 ml vandens, gliukozės, insulino ir trigliceridų kiekis kraujyje buvo mažesnis penkias valandas po valgio, lyginant su tiriamaisiais, gavusiais placebą. Maža to, acto vartojusių tiriamųjų raumenys gavo didesnį gliukozės kiekį iš kraujo, o tai savo ruožtu taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

2015 m. moksliniame leidinyje „The European Journal of Clinical Nutrition” publikuoti atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad asmenims, kuriems nustatyta susilpnėjusi tolerancija gliukozei (vienas iš patikimiausių antrojo tipo diabeto pranašų), acto vartojimas prieš valgį gerina raumenų aprūpinimą krauju ir gliukozės patekimą į raumenis, mažina insulino ir trigliceridų kiekį kraujyje net penkias valandas po valgio. Mokslininkų teigimu, būtų teisinga daryti išvadą, kad actas gali būti vertinamas kaip naudinga priemonė, teigiamai veikianti atsparumą insulinui ir metabolizmo sistemos pakitimus tiems asmenims, kuriems fiksuojami ankstyvi vėliau diabetu galintys virsti požymiai.

Vis tik dalis ekspertų skeptiškai vertina pernelyg entuziastingą požiūrį į actą. „Tai yra ingredientas, ne supermaistas, - įsitikinusi mitybos specialistė Carol T. Culhane iš Toronto. – Šiam produktui tenka vieta sveikoje mityboje, dažnai žmonės acto vartoja su sveiktais produktais, pavyzdžiui, salotomis, raugintomis daržovėmis ar ruošiant acto redukcijos padažus jūrų gėrybių patiekalams gardinti, o štai su ledais acto vartoti niekam nešauna į galvą.“

Ekspertų nuomonės apie actą skirtingos. „Rekomenduoju rinktis nepasterizuotą obuolių sidro actą ar produktus, kurių sudėtyje yra nepasterizuoto obuolių sidro acto; tokių produktų buteliukų dugne būna nuosėdų, - rekomendacijomis dalinosi mitybos specialistas Joshas Axe’as. – Kaip ir pasterizuojant pieną šio proceso metu naudojama labai didelė temperatūra, suardanti probiotikus, enzimus ir organines rūgštis, o juk būtent šios medžiagos ir paverčia obuolių sidro actą itin sveikatai naudingu produktu.“

C. T. Culhane savo ruožtu rekomenduoja vartoti skirtingų acto rūšių: šilauogių, ryžių, vyno ir kitų acto variantų. Tokia jos rekomendacija susijusi ne tik su skonių įvairove, bet ir su skirtingų rūšių antioksidantais, kurių yra įvairių acto rūšių sudėtyje ir kurie papildo vienas kitą.

Tenka pripažinti, kad, deja, stebuklingo eliksyro statuso actui pelnyti turbūt nepavyks. Vis dėlto šis produktas iš tikrųjų gali būti naudingas sveikatai dėl toli gražu ne vienos priežasties, jau nekalbant apie patiekalų skonį gerinančias acto savybes. Svarbiausia laikytis vienos taisyklės – negerti gryno acto, o skiesti jį vandeniu ar arbata. Kitokiu atveju neišvengiamai pažeisite dantų emalį arba pažeisite stemplę.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Agnė Kulitaitė: atsisaikiusi pridėtinio cukraus pirmuosius teigiamus rezultatus pajuto kone iškart (2)

Pridėtinio cukraus atsisakiusi Agnė Kulitaitė: trys spurgos „vienu mauku“ man prilygdavo juokui.

Vaistininkė: ši liga yra labai pavojinga ir kelia rimtų komplikacijų, tačiau nemažai žmonių ją ignoruoja

Daugeliui žmonių vengiant reguliariai tikrintis kraujo spaudimą, sergamumo mastai arterine hipertenzija didėja.

Ar galima numesti riebalų tik nuo konkrečios kūno vietos? 10 aktualiausių klausimų trenerei

Nesvarbu, ar sportuojame pirmąsias savaites, ar kelerius metus – klausimų ir diskusijų, susijusių su sportu ir mityba, niekuomet nepritrūkstame.

Išgyvenate baimę, nerimą ir paniką? Gali būti, kad dėl to kaltas vidurių pūtimas

Tai, kad stresas sukelia virškinimo sutrikimus, žinome jau seniai. Bet būna ir atvirkščiai.

Prieš 2 metus baisią diagnozę išgirdęs vyras: viena akimi apakau per tris dienas

Išsėtinė sklerozė – tai itin sudėtinga, žiauri liga, nuo kurios Lietuvoje kenčia tūkstančiai žmonių. Visgi, kaip sako su šiuo imuninės sistemos sutrikimu kovojantis Barzdų klubo prezidentas Valdas Samkus, plačioji visuomenė apie ją žino mažai, o su ja gyvenantys dažniausiai jaučiasi nematomais.

Su žmonos inkstu gyvenantis vyras: tai kilniausias meilės įrodymas

Žmonos Vidos inkstas D. Svetlikauskui grąžino gyvenimą.

Vaikelio besilaukianti dainininkė Anžela Adamovič: mėsos atsisakiau ne todėl, kad taip daro visi

Pastaraisiais metais vegetarų ir veganų bendruomenės plečiasi – vis daugiau žmonių atsisako gyvulinės kilmės produktų. Jau trejus metus mėsos nevalganti dainininkė Anžela Adamovič vegetariškų mitybos įpročių nepakeitė ir laukdamasi vaikelio.

Vabzdžių įgėlimai: kada tai mirtina ir kokiais atvejais nedelsti vykti į ligoninę

Įvairių vabzdžių sugeltų pacientų Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubios pagalbos skyriuje atšilus orams sulaukiama itin daug. Vis dėlto, tik menka dalis pacientų kreipiasi pagrįstai, o medikai ragina žmones tokiose situacijose išlaikyti šaltą protą.

Pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kaip miegosi (1)

Kartais žmonės skundžiasi, jog negali sudėti bluosto, juos kamuoja nemiga ir tik į rytą norisi miego, o tuo metu, kaip tyčia, jau tenka keltis į darbą ar mokyklą...