Acto nauda sveikatai. Tarp kitų – ir priešvėžinės savybės

 (1)
Nors kažin ar actą būtų galima pavadinti stebuklingu visas sveikatos problemas akimirksniu išsprendžiančiu eliksyru, vis tik šis produktas iš tikrųjų gali pagerinti sveikatos būklę.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Rinkoje vis pasirodančios naujos acto rūšys vilioja ne tik galimybe patirti įsimintinų skonio subtilybių, bet ir pagerinti sveikatos būklę.

Kaip teigiama moksliniame leidinyje „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety“ 2016 m. publikuotoje apžvalgoje, fermentuotos grūdų ir vaisių acto rūšys pasižymi fizinę būklę garinančiomis savybėmis, įskaitant antibakterinį ir antioksiduojamajį poveikį. Lyg to dar būtų maža, actui priskiriamos priešvėžinės savybės (ypač akcentuojama japoniško juodųjų sojos pupelių acto nauda).

Tenka pripažinti, kad sveikatą gerinančios acto savybės nėra naujiena. Dar 400 m. pr. Kr. senovės graikų gydytojas Hipokratas naudojo iš vaisių gamintą actą žaizdoms, kosuliui ir kitiems negalavimams gydyti. Mūsų dienomis actas įvardijamas kaip itin organizmui naudinga priemonė, padedanti kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Toks acto poveikis susijęs su jo sudėtyje esančiais polifenoliais, acto rūgštimi ir su probiotikais – sveikatą gerinančiomis bakterijomis – susidarančiomis fermentacijos proceso metu. Mūsų dienomis obuolių sidro actas įvardijamas kaip priemonė, padedanti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, gerinanti virškinimą, gydanti skrandžio refliuksą ir daugybė kitų negalavimų.

„Su actu siejama daugybė sveikatai naudingų šio produkto savybių, o štai galimybė atsikratyti nepageidaujamų kilogramų akcentuojama itin dažnai, - teigė mitybos specialistė Mary Elle Camire. – Acto rūgštis sąveikauja su krakmolą virškinti padedančiais enzimais, o tai savo ruožtu padeda pavalgius trumpuoju periodu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.“

Iš tikrųjų atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad actas pasižymi gliukozės kiekį kraujyje mažinančiu poveikiu, itin aktualiu tiems asmenims, kurių kraujyje cukraus kiekis nėra normalus. 2015 m. atliktas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti moksliniame leidinyje „The Journal of Diabetes Research“, parodė, kad žmonėms, kuriems buvo diagnozuotas antrojo tipo diabetas, prieš valgį vartojusiems 30 ml acto, skiesto su 20 ml vandens, gliukozės, insulino ir trigliceridų kiekis kraujyje buvo mažesnis penkias valandas po valgio, lyginant su tiriamaisiais, gavusiais placebą. Maža to, acto vartojusių tiriamųjų raumenys gavo didesnį gliukozės kiekį iš kraujo, o tai savo ruožtu taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

2015 m. moksliniame leidinyje „The European Journal of Clinical Nutrition” publikuoti atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad asmenims, kuriems nustatyta susilpnėjusi tolerancija gliukozei (vienas iš patikimiausių antrojo tipo diabeto pranašų), acto vartojimas prieš valgį gerina raumenų aprūpinimą krauju ir gliukozės patekimą į raumenis, mažina insulino ir trigliceridų kiekį kraujyje net penkias valandas po valgio. Mokslininkų teigimu, būtų teisinga daryti išvadą, kad actas gali būti vertinamas kaip naudinga priemonė, teigiamai veikianti atsparumą insulinui ir metabolizmo sistemos pakitimus tiems asmenims, kuriems fiksuojami ankstyvi vėliau diabetu galintys virsti požymiai.

Vis tik dalis ekspertų skeptiškai vertina pernelyg entuziastingą požiūrį į actą. „Tai yra ingredientas, ne supermaistas, - įsitikinusi mitybos specialistė Carol T. Culhane iš Toronto. – Šiam produktui tenka vieta sveikoje mityboje, dažnai žmonės acto vartoja su sveiktais produktais, pavyzdžiui, salotomis, raugintomis daržovėmis ar ruošiant acto redukcijos padažus jūrų gėrybių patiekalams gardinti, o štai su ledais acto vartoti niekam nešauna į galvą.“

Ekspertų nuomonės apie actą skirtingos. „Rekomenduoju rinktis nepasterizuotą obuolių sidro actą ar produktus, kurių sudėtyje yra nepasterizuoto obuolių sidro acto; tokių produktų buteliukų dugne būna nuosėdų, - rekomendacijomis dalinosi mitybos specialistas Joshas Axe’as. – Kaip ir pasterizuojant pieną šio proceso metu naudojama labai didelė temperatūra, suardanti probiotikus, enzimus ir organines rūgštis, o juk būtent šios medžiagos ir paverčia obuolių sidro actą itin sveikatai naudingu produktu.“

C. T. Culhane savo ruožtu rekomenduoja vartoti skirtingų acto rūšių: šilauogių, ryžių, vyno ir kitų acto variantų. Tokia jos rekomendacija susijusi ne tik su skonių įvairove, bet ir su skirtingų rūšių antioksidantais, kurių yra įvairių acto rūšių sudėtyje ir kurie papildo vienas kitą.

Tenka pripažinti, kad, deja, stebuklingo eliksyro statuso actui pelnyti turbūt nepavyks. Vis dėlto šis produktas iš tikrųjų gali būti naudingas sveikatai dėl toli gražu ne vienos priežasties, jau nekalbant apie patiekalų skonį gerinančias acto savybes. Svarbiausia laikytis vienos taisyklės – negerti gryno acto, o skiesti jį vandeniu ar arbata. Kitokiu atveju neišvengiamai pažeisite dantų emalį arba pažeisite stemplę.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Psichologė A. Mockienė: yra 4 būdai, padėsiantys išbristi iš depresijos be vaistų (1)

Depresijos gydymas tik vaistais – tai pasodinimas į valtį be irklų: žmogus bus saugus iki pirmos „audros“.

Atsisakius vos vieno produkto ėmė tirpti kilogramai (6)

"Šiandien bus aštunta diena, kai gyvenu nesaldų gyvenimą", - sako Viktorija, kuri nusprendė imtis eksperimento - 30 dienų nevartoti pridėtinio cukraus ir dienoraštyje aprašyti visus potyrius (pirma dalis, antra dalis).

(Ne)saldus dienoraštis: galvos skausmas ir kiti keisti organizmo signalai (8)

„Dabar yra ketvirtoji mano diena be pridėtinio cukraus ir 4 val. ryto. Kai pagalvoji, labai simboliška. Atsikėliau su „žvyrine“ galva ir kažkokiu keistu tempimo skausmu pilve. Panašu, kad ne skrandis, nes kažkur žemiau,“ – sako 34-erių Viktorija, pradėjusi eksperimentą, kuris vadinasi „30 dienų be pridėtinio cukraus“.

Naujagimio virkštelės kamieninės ląstelės. Ar verta jas saugoti?

Inovatyvios medicinos centre įvyko diskusija apie naujagimių virkštelės kamienines ląsteles, jų saugojimą, gebėjimą gydyti dabar ir ateityje bei mokslininkų diskusijas apie tai, kas dar kol kas nežinoma.

3 vaikų mama Orinta: gražų kūną gali turėti kiekviena moteris (10)

Orinta Donėlė, namie prižiūrinti tris judrius mažus berniukus, neslepia – būna, ir jai stinga laiko suplanuotiems reikalams. Tačiau moteris tikina, kad susikoncentravus tik į tikrai būtinus darbus, laiko lieka ir vaikams, ir sportui, ir darbui.

(Ne)saldus dienoraštis: 30 dienų be pridėtinio cukraus (I dalis) (3)

Sveiki, mano vardas Viktorija, man 34-eri ir aš esu priklausoma nuo cukraus.

Žolininkė J. Balvočiūtė: žolelių arbatos ir nervus ramina, ir nuo vėžio gydo

Arbata – kaip mylinti širdis. Ryte – tonizuoja, vidurdienį – gaivina, o vakare – atstato fizinę ir emocinę pusiausvyrą. Ne veltui arbatos receptai yra žinomi tūkstančius metų, o dėl prekybos ja įtakų zonų į karą yra pakilusi ne viena imperija.

Sąnarių ligos vis labiau jaunėja: kaip jų išvengti?

Įprasta manyti, kad sąnarių ligos vargina tik vyresnio amžiaus žmones. Visgi ši nuostata klaidinga. Dėl nejudraus gyvenimo būdo ar, atvirkščiai, pernelyg intensyvaus sportinio krūvio, netinkamai atliekamų pratimų, prastos mitybos, žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo, ar nekontroliuojamo viršsvorio uždegiminės sąnarių ligos jaunesnio amžiaus žmones užklumpa net dažniau nei senjorus, pastebi specialistai.

Liga, su kuria nereikia susigyventi – ji efektyviai ir greitai pagydoma

Hemorojus – tai liga, apie kurią mūsų visuomenėje vis dar gėdijamasi šnekėti garsiai. Nuo hemorojaus kenčiantys žmonės dažnai nesikreipia į gydytojus, kol ligos stadija tampa vėlyva.