9 patarimai, kaip gydyti šlapimo pūslės uždegimą

Šlapimo pūslės uždegimą, dar vadinamą cistitu, sukelia įvairios kilmės bakterijos, kurios į žmogaus organizmą patenka nusilpus imunitetui.

Ši liga dažniausiai kamuoja moteris – daugiau nei 30 % dailiosios lyties atstovių bent kartą yra sirgusios šlapimo pūslės uždegimu. Nors cistitą pagydyti nėra sudėtinga, vis dėlto neretai išsivysto ir lėtinė šios ligos forma, kuri apsunkina ne tik gydymą, bet ir sergančiojo kasdienybę. Kaip išgydyti šlapimo pūslės uždegimą? Kuo reikėtų aprūpinti organizmą, o ko – vengti? Straipsnyje rasite 10 patarimų, kuriuos svarbu žinoti sergant šlapimo pūslės uždegimu.


Pirmoji pagalba – griežta dieta


Pajutus pirmuosius šlapimo pūslės uždegimo simptomus labai svarbu atkreipti dėmesį į savo mitybos įpročius. Vertėtų nedelsiant atsisakyti:

* gazuotų gėrimų;

* alkoholinių gėrimų;

* keptų, marinuotų ir troškintų patiekalų.

Maistą patariama gaminti garuose, nenaudojant jokių prieskonių. Klaidinga manyti, kad sergant cistitu reikia nevartoti

skysčių: jų privalu išgerti ne mažiau kaip po 2 l per dieną.


Maisto produktai, kurių reikėtų vengti sergant cistitu


Urologų teigimu, nuolat vartojami tam tikri maisto produktai gali turėti tiesioginę sąsają su šlapimo pūslės uždegimo rizika. Todėl sergant cistitu rekomenduojama vengti šių maisto produktų:

* abrikosų, ananasų, bananų, avokadų, braškių, granatų;

* acto, citrinos rūgšties;

* jogurto, majonezo, grietinės;

* šokolado, riešutų;

* pupelių, svogūnų;

* duonos.

Daržovės ir žalumynai, malšinantys cistito sukeltą skausmą


Nemalonius šlapimo pūslės uždegimo sukeltus pojūčius turėtų apmalšinti šie maisto produktai, pasižymintys antibakterinėmis ir gydomosiomis ypatybėmis:

salierai, brokoliai, agurkai, ridikai;

petražolės, špinatai;

bulvės su lupenomis.


Vaistažolės – natūralios skausmo slopintojos


Natūralios medicinos šalininkai siūlo daug cistito gydymo alternatyvų, viena jų – tai įvairūs vaistažolių mišiniai, kuriuos nesudėtinga pasigaminti ir namuose.

Jums reikės:

30 g žemuogių lapų;

30 g saldymedžio šaknies;

30 g meškauogių lapų.

Gautą mišinį užpilkite verdančiu vandeniu ir pusvalandį palaikykite vėsioje vietoje. Gerkite kelis kartus per dieną po 1–2 stiklines.


Svarbios higienos taisyklės


Susirgus šlapimo pūslės uždegimu reikėtų vengti per daug aptemptų, varžančių, sintetinio pluošto drabužių. Dėvėkite medvilninius apatinius drabužius.

Nenaudokite kvapnių, nenatūralių:

* muilų,

* dušo gelių,

* intymios higienos priemonių.


Vitaminas C – privalomas


Būtent šios grupės vitaminai reikalingiausi organizmui tada, kai norima kuo greičiau išsigydyti šlapimo pūslės uždegimą. Vitamino C gausu malpigijose – tai į vyšnias panašus vaisius, kurio vienoje uogoje yra visa vitamino C paros norma. Šios grupės vitaminų taip pat gausu ir:

* erškėtuogėse,

* kiviuose,

* juoduosiuose serbentuose,

* paprikose,

* citrinose.


Gydomosios natūralios arbatos


Vienas dažniausiai taikomų cistito gydymo būdų – natūralios arbatos. Gydomųjų arbatų galima įsigyti vaistinėse arba patiems ruošti namuose. Šlapimo pūslės uždegimui gydyti rinkitės arbatas, kuriose yra šių ingredientų:

* ežiuolės ekstrakto, kuris reikalingas imunitetui stiprinti;

* medetkų žiedų, kurie pasižymi antibakteriniu poveikiu;

* dilgėlių, skatinančių šlapimo išskyrimą ir padedančių panaikinti bakterijas;

* spanguolių, kurios neleis bakterijoms ilgiau išlikti šlapimo takų gleivinėje.


Šiltos asiūklių vonios


Jei uždegimo sukelti skausmai darosi nepakeliami, verta išbandyti šiltą vonią su asiūklių nuoviru. Užpilkite 200 gramų asiūklių šaltu vandeniu ir palaikykite per naktį, o užvirinkite juos tik prieš einant maudytis į vonią. Sergant cistitu urologai pataria vonioje gulėti ne ilgiau kaip 20 min., o po jos apsisiausti šiltu chalatu ir ramiai pagulėti lovoje.


Pratimai, stiprinantys tarpvietės raumenis


Jeigu šlapimo pūslės uždegimas vis atsinaujina, vos jį išsigydžius svarbu aktyviai rūpintis profilaktika, kad ši liga daugiau niekuomet nebepasikartotų. Specialistai siūlo aktyviai daryti pratimus, stiprinančius tarpvietės raumenis, esančius aplink šlapimo pūslę: kelioms sekundėms sutraukite raumenis, tuomet – atpalaiduokite. Šį pratimą kasdien kartokite po 20–30 kartų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis