5 natūralūs bronchito gydymo būdai

Vienas iš peršalimo požymių – kosėjimas – daugeliui asocijuojasi su bronchitu. Ši sąsaja teisinga: kosulys yra pagrindinis bronchito simptomas.

Sergant šia liga kamuoja ir dusulys, silpnumas, neaukšta temperatūra. Turint omenyje tai, kad bronchitas dažniausiai pasireiškia lengvomis formomis, kai kurie jo apskritai negydo. Tačiau taip elgdamiesi sergantieji bronchitu tik silpnina savo organizmą, vietoj to, kad jam padėtų. Bronchitas gali būti gydomas imunitetą stiprinančiais, atsikosėjimą lengvinančiais ir kitais medikamentais. Tačiau net ir šeimos gydytojai pirmiausia pataria gydytis liaudiškomis priemonėmis.


Bronchitas – sena liga, todėl apie jos gydymą per ilgą laiką sukaupta labai daug žinių. Dažniausiai naudojami įvairūs žolelių ir jų mišinių užpilai, arbatos, kompresai. Taip pat daržovės, vaisiai ir net kiaulių taukai. Pateikiame 5 laiko patikrintus natūralius bronchito gydymo būdus, kuriuos naudodami ne tik greičiau pasveiksite, bet ir neleisite organizmui nusilpti.


1. Žolelių arbatos. Tinka visos žolelės, pasižyminčios uždegimą slopinančiu ir bakterijas naikinančiu poveikiu. Tai gali būti:

ramunėlės,

liepų žiedai,

aviečių ir juodųjų serbentų lapai,

čiobreliai.


Shutterstock nuotr.


Tai labiausiai paplitęs ne tik bronchito, bet ir kitų peršalimo ligų natūralus gydymo būdas. Geriant natūralias arbatas organizmas įsisavina veikliųjų žolelių medžiagų ir gauna šiltų skysčių.


Paruošimo būdas. 1 valgomąjį šaukštą žolelių ar jų mišinio užplikykite stikline verdančio vandens ir palaikykite 10–15 min. Po to nukoškite ir gerkite kaip arbatą. Svarbu, kad arbata būtų ne per karšta. Ją galite pagardinti medumi.


2. Juodųjų serbentų lapų užpilas. Juodųjų serbentų uogos ir lapai – puiki priemonė, padėsianti išgydyti bronchitą. Juodųjų serbentų lapuose gausu imunitetą stiprinančių medžiagų.


DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)


Paruošimo būdas. Gerai susmulkinkite juodųjų serbentų lapus. 5 susmulkintų lapų valgomuosius šaukštus užpilkite 1 litru karšto, bet ne verdančio vandens ir 2–3 min. virkite ant silpnos ugnies. Tuomet užpilą palikite 2–3 val. ir nukoškite. Jį išgerkite per 3–4 kartus. Rekomenduojama užpilą gerti prieš valgį arba valgio metu.


Serbentų preparatų nerekomenduojama vartoti žmonėms, turintiems padidėjusį kraujo krešėjimą.


3. Vaistinio šalavijo užpilas. Vaistinis šalavijas pasižymi stipriu uždegimą slopinančiu ir bakterijas naikinančiu poveikiu, todėl padės tada, jei bronchitas pasireiškė sunkesne ligos forma. Vis dėlto prieš pradedant vartoti šalavijo preparatus rekomenduojama pasitarti su gydytoju.


Šalavijas
Šalavijas
Shutterstock nuotr.


Paruošimo būdas. 1 valgomąjį šaukštą šalavijo lapų užpilkite stikline verdančio vandens ir palaikykite 15–20 min. Po to užpilą nukoškite ir per 2–3 kartus išgerkite. Paskutinį kartą užpilą gerkite likus 2 val. iki miego. Šalavijo užpilu taip pat galima skalauti gerklę.


Nėščioms moterims ir sergantiesiems epilepsija vaistinio šalavijo vartoti negalima. Alergijas vaistinis šalavijas sukelia retai, tačiau jo preparatų nepatariama vartoti ilgą laiką.


4. Kvėpavimas garais. Garai padeda sumažinti bronchito simptomus – palengvina kvėpavimą, mažina dusulį, lengvina atsikosėjimą.


Fotolia nuotr.


Paruošimo būdas. Į 2 litrus verdančio vandens įlašinkite kelis lašus čiobrelių eterinio aliejaus. Palaukite, kol vanduo atvės ir garai nebedegins kvėpavimo takų. Ant galvos užsidėkite rankšluostį ir 10–15 min. pasilenkus virš puodo giliai kvėpuokite. Garų paruošimui galima naudoti ir kitas bakterijas naikinančias žoleles, taip pat sodą, druską.


5. Juodasis ridikas. Šios daržovės gydomosios savybės žinomos nuo senų laikų. Juoduosiuose ridikuose gausu vitamino C, eterinių aliejų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kurios padeda greičiau įveikti bronchitą.


Paruošimo būdas. Išspauskite 1 litrą juodųjų ridikėlių sulčių ir jas sumaišykite su 400 g skysto medaus. Paruoštą preparatą vartokite po 2 valgomuosius šaukštus per dieną: ryte ir vakare (prieš miegą).


Pagrindinės taisyklės, norint greičiau išgydyti bronchitą


* Svarbiausia – leisti sau ilsėtis. Besiilsint organizmas turės daugiau jėgų kovoti su užpuolusia liga.

* Gerti daug šiltų, bet ne karštų skysčių. Per karšti skysčiai dirgina kvėpavimo takus, gali nudeginti gleivinę ir provokuoti dar didesnį kosulį.

* Kuo dažniau vėdinti patalpas ir keisti patalynę. Taip mikroorganizmai bus greičiau pašalinti iš aplinkos.

* Stiprinti imunitetą valgant daug šviežių vaisių ir daržovių.

* Atsikosėjimą lengvinančias priemones vartoti tik tada, kai susidaro skreplių.


Shutterstock nuotr.


Taigi, jei pajutote pirmuosius bronchito požymius, nenumokite į juos ranka, bet pasirūpinkite savimi ir pailsėkite. Nebūtina gaišti laiko lūkuriuojant prie gydytojo kabineto, tiesiog pasinaudokite senolių išmintimi ir laikykitės pagrindinių bronchito gydymo taisyklių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis