Rasti laiko sau čia ir dabar – iššūkis veikliai moteriai?

Moteris – ji verčiau išdalins save visą ir padės visiems, kam reikia pagalbos, o ne pasimėgaus laisva minute ir poilsiu. Veikli, šiuolaikinė moteris nori spėti viską, pamiršdama save ir savo poreikius. Ir sustoja ji tik tuomet, kai ir kūnas, ir mintys pavargsta nuo streso ir įtampos. Kaip atitrūkti, išmokti skirti laiko sau, įsiklausyti į save?

Skaitomiausi šių dienų tekstai:
- Alina Orlova: jaučiau, kad nesugebu susitvarkyti su tuo, kas vyksta
- R. Vanagaitė: prie laisvų normalių vienišių eilutė stovi, o brandi moteriškė joje yra paskutinė
- 5 idėjos, kaip mažą kambarį paversti didesniu
- Grožio dosjė. R. Martens: balta oda – pati gražiausia, nereikia skrudintis!
- Salotos su rūkyta žuvimi

Agnė Zinkevičiūtė – mokymų trenerė, ugdymo (coaching) ir sąmoningo kvėpavimo specialistė, šokio judesio praktikė pastebi, kad moters prigimtis tokia: visiems padėti – daryti ir už save, ir už kitus, nepajaučiant, kada persistengiama.

„Kasdien suplanuokime nedidelį malonumą sau – pasivaikščiojimą, susitikimą su drauge, tai, kas mus atpalaiduoja. Prieš naują dieną patariu skirti dešimt minučių ir susiplanuoti darbus, žinoma, dabar tikriausiai moterys šypsosi ir galvoja: „Juokaujate, aš negaliu suplanuoti visos dienos, nes už mane ją suplanuoja kažkas kitas“. Bet, kai tiksliai žinau, ką turiu nuveikti per dieną, man lengviau kitiems pasakyti: „Šiandien aš negaliu“, – sako A. Zinkevičiūtė. Moterys dažniausiai prisiima daugiau pareigų nei gali įvykdyti, tuomet ir atsiranda nuovargis, įtampa, ligos.

Stresas – nuolatinis palydovas

„Yra labai daug moterų, kurioms nėra kada sustoti ir pagalvoti, kaip jos iš tiesų norėtų gyventi. „Tikrai gaila, nes jos galvoja, kad visą gyvenimą išliks jaunos ir viską spės. Bendravau su onkologiniais pacientais, dauguma jų yra moterys ir jos teigia, kad niekada neturėjo laiko sau. Kodėl nepaskirti laiko sau jau dabar? Kuomet turėsi laiko, galbūt nebeturėsi sveikatos?“, – pabrėžia A. Zinkevičiūtė.

Didelę įtaką mūsų savijautai teikia nuolatinis stresas. Dirbanti moteris skuba nuo ankstyvo ryto iki vakaro. Problema ta, kad moteris nemoka pasakyti „ne“. „Norisi draugiškai patarti: „Mieloji, niekas nepasirūpins tavimi už tave, reikia suvokti, kad ir tu turi teisę pailsėti. Pasakydamos – „ne“ moterys jaučiasi blogai, joms atrodo, kad tuomet praras kitų dėmesį ar meilę, bet taip nėra“, – teigia A. Zinkevičiūtė.

Prieš atsakant „taip“, kai kas nors ko nors paprašo, ji pataria atsakyti sau į tris klausimus:

* Ar tavęs kas nors prašė? Dažnai skubame padėti, net jei mūsų niekas neprašė.
* Ar gali padėti? Mes pačios turime begalę darbų, padedame kitam, bet save nuskriaudžiame.
* Ar nori padėti? Jei į visus tris klausimus atsakote teigiamai – padėkite. Bet, jei bent vienas iš jų yra neigiamas, turite teisę pasakyti, kad negalite. Tik negalvokite, kad sakyti „ne“ yra egoizmas, tai rūpestis savimi. Jei moteris yra nelaiminga, nelaimingi ir aplinkiniai.

Per judesį išreiškiamos emocijos

Jaučiama įtampa kaupiasi mūsų kūne, mintyse, kaip išmokti atsipalaiduoti? Vienas iš būdų – šokio meditacija. Muzika, judesys atpalaiduoja, nukreipia mintis nuo problemų. „Kūnas lyg didžiulė duomenų saugykla sukaupia įtampą, kuri „išeina“ per judesį. Tai yra ir saviraiškos, ir saviugdos būdas. Judame po vieną, porose, grupėse. Šokio meditacija – puikus būdas save išreikšti“, – pasakojo A. Zinkevičiūtė.

Sąmoningas kvėpavimas – unikali technika, kurią praktikuojant, prisimename, kad esame čia ir dabar, gyvename šia akimirka. Mes įkvepiame ir iškvepiame ne tik orą, bet ir energiją. Kai sąmoningai kvėpuojame, susinormalizuoja kraujospūdis, pagerėja širdies darbas, iš organizmo pasišalina apie 70 proc. toksinų. Tiesa, ši praktika turi būti nuolatinė, tuomet jusime poveikį ir išmoksime suvaldyti stresą.

Kiekviena moteris pasirenka sau tinkamą atsipalaidavimo būdą, svarbu, kad ji tai darytų reguliariai ir sąmoningai, tuomet ji jausis žvalesnė, energingesnė ir sveikesnė.

Laimė aplanko atradus harmoniją su savimi

Leonora Blekaitytė (Leonora BE YOU) – asmeninių pokyčių konsultantė, knygos „Sielos aritmetika“ autorė, sertifikuota NIA judesio praktikos trenerė sako, kad moterims sunku būti laimingoms gyvenant aktyviu miesto ritmu. „Moterys bando daryti ir spėti viską – yra ir direktorės, ir mamos, ir žmonos. Moters prigimtis ir yra daryti viską, tačiau moterims trukdo būti savimi noras įrodyti kitiems, kad jos gali atitikti visuomenės nustatyti normas. „Turime pradėti leisti išsiskleisti moteriškai vidinei laisvei, harmonijai iš vidaus“, – sakė L. Blekaitytė.

Užimtoms ir neužimtoms moterims Leonora rekomenduoja skirti laiko sau ne bėgant, skubant, o planuojant laiką iš anksto. Laimė ateis tuomet, kai moteris bus laisva, laiminga ir harmoninga su savimi.

„Sielos aritmetikoje“ pateikiama daug įvairių praktinių patarimų, savęs pažinimo metodikų. Kai galite sau skirti laiko, reikia užsiimti mėgstama veikla, paklausyti mėgstamos muzikos. Meditacijos skirtos tam, kad nurimtų sąmonė, pailsėtų kūnas. Į laiko sau skyrimą reikia pažiūrėti labai kūrybiškai: „Jei man bus gerai, tai ir visiems bus gerai“. Nes, jei moteris išeina iš pusiausvyros, ji erzina visus žmones, ir ją erzina visi žmonės. Turime būti atsakingi pirmiausiai už save, tai, ką aš duosiu, tą ir gausiu.

„Prisiminkite savo geriausią dieną, kuomet jums sekėsi, atsibudę ryte buvote geros nuotaikos, pasipuošėte, kažkam pasakėte komplimentą, į nesklandumus pažiūrėjote teigiamai ir nepanikavote. Kodėl vieną dieną būname gerai nusiteikę, o kitą – viskas erzina? Viena diena nuo kitos niekuo nesiskiria, skiriasi tik mūsų būsenos ir per tas būsenas mes kuriame savo realybę“, – pasakojo L. Blekaitytė.

Išlaisvinti, o ne kaupti savyje įtampą

Moteris labai jautri ir emocionali, tad kodėl matome tokias dailiosios lyties atstoves, kurios, atrodo, abejingoms viskam? Leonora tokias moteris vadina „ledinėmis karalienėmis“, kurios savo viduje slepia liūdesį. Dėl kokių priežasčių moterys tampa uždaros? „Mūsų kasdienybėje viskas sudėliota, suplanuota, moteris patiria stresą. Atrodo, kuo moteris bus rimtesnė, tuo socialinė visuomenė geriau ją priims, tačiau tai netiesa. Svarbiausia yra moteriška intuicija. Moteris neturi įrodinėti pasauliui, kad ji gali būti tokia, kaip vyras“, – teigė L. Blekaitytė.

Svarbu pajausti, kada būtinas poilsis. Jei moteris bando būti kitokia nei yra, prieštarauja savo prigimčiai, savo principams, emocijos prasiveržia per isterijas namuose, depresiją.
Todėl moteriai svarbu išsilaisvinti susikaupusią įtampą per šokio praktiką, meditaciją. „Noriu palinkėti, kad visos atrastų savo gyvybę viduje ir paklaustų savęs, ką galėčiau padaryti šiandien dėl savęs, kad jausčiausi dar laisvesnė“, – palinkėjo L. Blekaitytė.

Veiklios moters stilius – gražiai ir patogiai

Tikriausiai kiekviena moteris pritars, kad dailiosios lyties savijautai ir pasitikėjimui savimi didelę įtaką daro drabužiai bei aksesuarai. Stilistė, knygos „Spintologija“ autorė Agnė Gilytė pastebi, kad kiekviena moteris nori atrodyti gražiai bei stilingai, tačiau nežino, kaip tai padaryti, tad jai reikia draugės – patarėjos, kuri galėtų įvertinti ir patarti.

„Nereikia keisti viso spintos turinio, reikia rasti problemą ir ją spręsti, galbūt moters stiliui tetrūksta detalių, kad ji atrodytų puikiai. Esu labai praktiškas žmogus, neperku batų, jei man tiesiog liūdna. Renkuosi logiškai ir tą pati patariu veiklioms moterims“, – sakė Agnė Gilytė.

Stilistė įsitikinusi: veikli moteris neturi laiko dažnai persirenginėti ir derinti drabužių, ji derina šeimą, karjerą, tad kiekvieną dieną reikia atrodyti gerai ir jaustis patogiai, komfortiškai.
„Jei moteris yra įpratusi avėti aukštakulnius, nereikia jų atsisakyti. Svarbu, kad avalynė ir drabužiai būtų kokybiški, gerą daiktą galima atpažinti iš to, kad jis neperkrautas detalėmis, yra pasiūtas iš kokybiškos medžiagos, audinio“, – pabrėžė Agnė Gilytė.

Nebijokite eksperimentų

Kaip drabužiu pakelti nuotaiką, kai apniukęs oras ar laukia sunki diena darbe? Stilistė sako, kad svarbūs ne tik drabužiai, bet ir kvapas, tai daro įtaką mūsų savijautai, kaip atrodome, kaip jaučiamės. Kad praskaidrintumėte savo dieną, nebūtina rinktis ryškių drabužių, svarbiausia drabužių komplektą „atgaivinti“, paryškinti. Pavyzdžiui, vietoj įprasto derinio pabandykite atrodyti kitaip, jei kasdien dėvite kelnes, pasipuoškite suknele.

Jei įmonėje nėra aprangos taisyklių, galima improvizuoti. Galbūt galima rinktis smart casual arba Friday casual stilių. Kokių drabužių ar detalių reikėtų atsisakyti veiklioms moterims? „Patariu atsisakyti vulgarumo – mini sijonėlių ar šortukų ir ilgų nagų, nereikia blizgučių. Vietoj rudų pasirinkite kūno spalvos pėdkelnes. Ilgos, plačios, megztos suknelės, kombinezonai taip pat netinka, nes jie be formos, juk norisi atrodyti dalykiškai ir moteriškai.

„Labai svarbūs yra aksesuarai. Jei mąstote – pirkti rankinę, batus ar suknelę, geriau nusipirkite puikios kokybės batelius ir rankinę, jais paįvairinsite savo drabužių derinius. Aksesuarai turi neblizgėti, būti minimalūs. Nepamirškite: dalykinis garderobas nebūtinai turi būti juodos, baltos ir pilkos spalvos, puikiai tinka mėlyna, žalia, žemės, gamtos spalvos.

Tad, jei dar neradote sau laiko, sustokite ir skirkite sau bent dešimt minučių – mielam ritualui, kuris pakelia nuotaiką ir motyvuoja.
___________________________

Savęs paieškos ir būdai tai padaryti, teisingas pasirinkimas, dvasinis žmogaus pasaulis, stilius, karjera, santykiai poroje ir šeimyninis gyvenimas, harmonijos santykiuose paieškos, meilė sau ir šalia esantiems žmonėms– tik kelios temos, kurias išgirs moterims skirtos konferencijos VEIKLI dalyvės. 2015 rugsėjo 18 – 19 dienomis, LITEXPO, Vilniuje vyksiančios konferencijos VEIKLI metu. Visa konferencijos programa www.konferencijaveikli.lt. Bilietus galima įsigyti www.bilietupasaulis.lt arba jų kasose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis