Namai, kur šventės trunka visus metus

 (31)
Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė šventiniais pyragais namus kvėpina labai dažnai.
Svetainės akcentas – židiniu tapusi senovinė krosnis su įspūdinga karūna. „Gaila, kad laiko pasimėgauti jaukiais vakarais neturime tiek daug“, – sako Renata
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Gardžiais kepiniais šeimos namus moteris kvepina ne tik norėdama pradžiuginti šeimą – vyrą Martyną, dešimties metų dukrą Miją ir septyniolikmetį sūnų Matą. Mitybai pagal metų laikus daug dėmesio skirianti tinklaraštininkė pradėjo leisti knygų seriją „Gero maisto dienoraštis“, tik ką išleido pirmąją knygą „Gero maisto dienoraštis. Žiema“. Idėja pristatyti žiemos ir švenčių laikotarpiu tinkamus pakankamai sveikus patiekalus Renata gyveno bemaž visus metus: rinko ir tobulino receptus (knygoje jų – 94), kūrė, gamino, fotografavo. Tad šis leidinys nuo pat pradžios iki galo yra R. Ničajienės „rankų darbo“.

Namai, kur šventės trunka visus metus
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Visai kaip kūdikis, – šypsosi Renata. – Knygą „nešiojau“ devynis mėnesius.“ Kartu moteris pripažįsta, kad labai jaudinasi, kaip šiam naujagimiui seksis pritapti pasaulyje.

Labai mėgstu gaminti, virtuvėje atsipalaiduoju, man patinka eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių. Virtuvė yra mano kampelis.

Gruodžio mėnuo Renatai buvo puiki proga švęsti – prekyboje pasirodė ilgai laukta knyga, sukako penkeri metai, kaip gyvuoja jos tinklaraštis „Sezoninė virtuvė“, dešimt metų, kaip Ničajų šeima gyvena šiuose namuose, pati moteris prieš pat Kalėdas šventė savo gimtadienį.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Ničajai įsikūrę šimto metų senumo name
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Kai lankomės Ničajų namuose, trumpam iš darbo grįžęs galantiškas Renatos vyras įkuria mums židinį, iš lentynos, kurioje surikiuota vinilinių plokštelių kolekcija, ištraukia Ellos Fitzgerald įrašus, atidaro šampano... Iš židiniu tapusios senos krosnies sklinda šiluma, plokštelių grotuvo – džiazas, pakvimpa aguonų pyragu...

Namai, kur šventės trunka visus metus
Didelė vonia ant pakylos buvo Renatos svajonė
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Per šventes sninga aguonomis

R. Ničajienė siūlo pasigaminti pyragą su aguonomis ir be glitimo iš jos knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“. Jis kepamas nenaudojant jokių miltų! „Anksčiau kiekvienoms Kalėdoms kepdavau panašų pyragą su maltais džiūvėsėliais ir aguonomis, įį sulaistydavau ilgai virta riebia grietinėle su cukrumi, – pasakoja Renata. – Nusprendusi maitintis sveikiau, niekaip nenorėjau laužyti tradicijos ir atsisakyti šio pyrago, todėl jį gamindama sumažinau cukraus kiekį, džiūvėsėlius pakeičiau maltais riešutais, o riebią grietinėlę – sutirštintu pienu.“ Patikėkite, šio pyrago skonis – puikus.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Ničajų namuose prie pyrago geriama arbata
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Ničajų šeima šventę susikuria visada, kai tik Renata iškepa pyragą. Penktadienio vakarais jie visi kartu gamina namines picas (tešlai ruošti R. Ničajienė pataria naudoti itališkus miltus, kurių etiketėje yra žymenys „0“ arba „00“), kelis kartus per mėnesį patys gamina makaronus, o sekmadieniais kartu pietauja. Savo norus ir pageidavimus kiekvienas šeimos narys surašo didelėje lentoje. Prie jos Renata klijuoja ir lapelius, ant kurių surašyti savaitgalio patiekalai, taip pat yra lapelių su būsimų knygų receptais. „Prieš penkerius metus teko gulėti ligoninėje. Grįžusi iš jos radau pakabintą šią lentą. Tuomet vyras pasakė: „Juk visada tokios norėjai.“ Pasirodo, pats ją ir padarė“, – šiltai pasakoja pašnekovė.

Namai, kur šventės trunka visus metus
© Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Nauja ir sena

Namai, kur šventės trunka visus metus
Šimtamečių plytų šeimininkai neslėpė ir vonioje
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Bute šimtamečiame name sostinės Čiurlionio gatvėje šeima gyvena dešimt metų. Įsigiję 80 m2 ploto būstą sutuoktiniai nusprendė daryti kapitalinį remontą: išgriovė sienas, sujungė kelis kambarius, praplėtė vonią (kad galėtų įrengti dušo kabiną, nors dėl to, šeimininkės apgailestavimu, sumažėjo virtuvė), įrengė rekuperacinę vėdinimo sistemą, dėl to lubas teko nuleisti 40 cm žemiau.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Miegamajame atverta autentiška senų plytų siena kuria jaukumo jausmą
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Ką galėjo, paliko autentiška: atvėrė šimtamečių plytų sienas miegamajame ir vonios kambaryje, restauravo seną ąžuolinį parketą. Pora sako visuomet svajojusi apie židinį: jį, gana originalų, sukūrė iš glazūruotų plytelių trikampės lenkiško stiliaus krosnies.

Savo būstą kuriame visus tuos dešimt metų, kiek gyvename.

Renata pasakoja, kad į jau suremontuotą butą šeima su mažamečiais vaikais įsikėlė visai prieš pat Kalėdas. „Turėjome tik Mijos lovelę, Mato lovą ir vieną spintą iš senojo buto. Nebuvo nei stalo, nei jokių kitų baldų“, – juokiasi prisiminusi R. Ničajienė. Beje, apvalus valgomojo stalas buvo pirmasis naujakurių pirkinys – nuo jo ir prasidėjo šių namų istorija.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Sendaikčių turguje moteris randa tikrų lobių
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Dabar namuose lentynas, sienas ir palanges puošia įstabūs Renatos anytos keramikės Vitalijos Kurtinaitienės kūriniai, širdį šildo šeimos nuotraukos, jaukumo suteikia ant palangių išrikiuotos šeimininkės mėgstamos orchidėjos, šventėms nuteikia žydintis raudonas amarilis. „Mums svarbiausia, kad namuose būtų jauku, – apžvelgdama kerteles sako R. Ničajienė. – Ir kuriame visus tuos dešimt metų, kiek gyvename.“

Ničajų šeima šventę susikuria visada, kai tik mama iškepa pyragą.

Šeimos tradicijas gerbiančių ir puoselėjančių Ničajų namuose vietą rado relikvijos: kelios vyro senelio kėdės, močiutės siuvamoji mašina (jos rėmas tapo stilingo stalelio, ant kurio Renata laiko užrašų knygeles ir fotoaparatą, pagrindu), kelias kėdes ir veidrodį. Mija rožinius sapnus sapnuoja puikiai išsilaikiusioje ir minimaliai restauruotoje medinėje močiutės lovelėje, o groja savo dėdės pianinu – jį Renata atsigabeno iš tėvų namų.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Namų jaukumą kuria mielos detalės, R. Ničajienės kaupiama vintažinių porceliano puodelių kolekcija
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Renatos scena

Dėl specifinės vamzdynų sistemos būsto erdves padėjęs suplanuoti pažįstamas dailininkas Vygantas Chaladauskas-Vėjas Ničajams pasiūlė pakelti virtuvės kambario grindis ir įrengti dviejų pakopų laiptelius. Pajuokaujame, kad virtuvė atrodo tarsi scena, kurioje gaminti mėgstanti moteris rengia savo maisto spektaklius.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Virtuvę Renata vadina savo scena. Čia kasdien gimsta koks nors kūrinys
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Taip ir yra! – sutinka Renata. – Labai mėgstu gaminti, virtuvėje atsipalaiduoju, man patinka eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių. Virtuvė yra mano kampelis.“

Namai, kur šventės trunka visus metus
Renata puoselėja namų jaukumą
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Iš tikrųjų matyti, kad šiuose namuose mėgstama gaminti ir mėgautis maistu. Ant sunkių medinių lentynų – daugybė kulinarinių knygų, tvarkingai dėžėse sukrauti kulinariniai žurnalai, indaujoje dailiai išrikiuoti iš kelionių parsivežti ir sendaikčių turguose rasti porceliano puodeliai ir įvairūs indeliai.

Namai, kur šventės trunka visus metus
Ničajų namus puošia Renatos anytos keramikės Vitalijos Kurtinaitienės kūriniai
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

„Kartais pasijuokiame, kad to turto jau gal net per daug ir reikia save tramdyti“, – juokiasi Renata. Vis dėlto daugelio šių daiktų prisireikia per fotosesijas. Nemažai jų iškeliavę į šeimos sodybą Druskininkuose, o pavasariop galbūt persikels į naują vietą, apie kurią R. Ničajienė dar tik svajoja ir prasitaria puse lūpų.

Namai, kur šventės trunka visus metus
R. Ničajienė siūlo pasigaminti aguonų pyrago be glitimo iš jos pačios rengtos knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“. Toks kepamas nenaudojant jokių miltų!
© Žurnalas "Moteris" (A. Stanevičienės nuotr.)

Aguonų ir lazdynų riešutų pyragas su sutirštintu pienu

Reikės:

200 g aguonų,
1 stiklinės susmulkintų lazdynų riešutų,
100 g nerafinuoto rudojo cukraus,
6 didelių kiaušinių,
1 šaukšto apelsinų žievelių cukatų,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
žiupsnelio jūros druskos,
1 indelio saldinto sutirštinto pieno pyragui sulieti

Papuošti:

kelių šaukštų aguonų,
saujos skrudintų lazdynų riešutų

Gaminame

* Iš vakaro aguonas užpilkite karšu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Ryte jas praskalaukite, nuvarvinkite ir gerai sutrinkite elektriniu trintuvu arba kelis kartus permalkite mėsmale.

* Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Šiuos išplakite iki standžių putų su žiupsneliu druskos. Trynius gerai išplakite su cukrumi, tada suberkite maltas aguonas, susmulkintus riešutus, apelsinų žievelių cukatas, vanilę ir išmaišykite iki vientisos masės. Į paruoštą tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.

* Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Į apvalią (24 cm skersmens) torto kepimo formą su nuimamu dugnu įklokite kepimo popierių, formos sieneles plonai ištepkite sviestu ir supilkite paruoštą tešlą. Kepkite apie 30 minučių. Prieš ištraukdami pyragą iš orkaitės mediniu pagaliuku patikrinkite, ar iškepęs.

* Sutirštintą pieną supilkite į puodą ir maišydami kaitinkite, iki taps karštas. Jo užvirti nereikia. Iškepusį dar karštą pyragą palikite kepimo formoje, tankiai subadykite mediniu pagaliuku ir lėtai apliekite karštu sutirštintu pienu, kad šis susigertų į biskvitą.

* Pyragą apibarstykite aguonomis ir papuoškite lazdynų riešutais. Įdėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį, kad subręstų ir sutirštintas pienas gerai sudrėkintų biskvitą. Šį pyragą galite pagaminti ir likus kelioms dienoms iki švenčių, bręsdamas jis taps tik dar skanesnis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namai

4 būdai, kaip dauginti kambarines gėles

Prieš keletą savaičių svečiavausi pas draugę. Pamačius, kad ji augina augalą, kurio norėčiau savo augalų kolekcijoje, paprašiau jos su manimi juo pasidalinti ir ji mielai sutiko.

Erdvaus būsto Senamiestyje šeimininkė: įrengdama namus pasiklioviau savo skoniu (5)

Kompanijos „OVO Things“ bendraturtė vilnietė Justė Marcelionienė, kurdama ir namus, ir verslą, vadovaujasi panašiomis taisyklėmis  – daiktų reikia kuo mažiau, o tie, kurie yra, privalo būti labai kokybiški, klasikiniai, ilgaamžiai, estetiški.

Naujausios iškylų mados: vasarosime aktyviai, valgysime sveikai

Piknikas prie Baltojo tilto – puikus pavyzdys, kaip sparčiai vystosi iškylavimo kultūra ne tik mūsų šalies sostinėje, bet ir kituose miestuose.

Į ką atkreipti dėmesį, norint nusipirkti kokybiškas braškes?

Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas.

Maisto tinklaraštininkė Renata: kaip nepersidirbant užsiauginti gerą agurkų derlių (2)

Sekant maisto tinklaraštininkių įrašus, galima sužinoti ne tik ypatingų receptų, bet ir itin vertingų patarimų.

Vertingi patarimai, kaip namuose visam laikui atsikratyti skruzdėlių

Visai neseniai Boreo saloje (Pietryčių Azija) mokslininkai atrado naują „sprogstančių“ skruzdėlių rūšį. Užpulta priešo ši skruzdėlė sprogsta, taip sunaikindama užpuoliką (-us) ir apsaugodama savo koloniją. Laimei, Lietuvoje ši rūšis neaptinkama, tačiau juodosios, faraoninės bei geliančios skruzdėlės, stiprios ir sumanios, šiltuoju metų laiku neretai tampa tikru iššūkiu.

Dizaineris: savo namuose išbandau netradicinius sprendimus, kuriuos vėliau pasiūlau ir savo klientams

Vilniečiui interjero dizaineriui Artūrui Čižiūnui (41 m.) savas būstas yra ne tik vieta, kurioje patogu gyventi. Namie jis išbando netikėtus, netradicinius sprendimus, kuriuos vėliau gali pasiūlyti ir parodyti savo klientams.

Vilniuje duris atvėrė 5 žvaigždučių viešbutis, įsikūręs istoriniuose rūmuose senamiesčio širdyje

Vilniuje duris atveria penkių žvaigždučių „Pacų” viešbutis, įsikūręs didikų Pacų rūmuose. Tai pirmasis Baltijos šalyse esantis viešbutis, kuris priklauso tarptautiniam „Design Hotels” tinklui.

Dainininkė Gintarė Karaliūnaitė: savo dukters kambarį norėjau įrengti pati

Dainininkei Gintarei Karaliūnaitei pavasaris – ypatingas metas. Ne tik dėl gerėjančio oro, pakilesnės nuotaikos, bet ir galimybės išdailinti ir išpuošti savo namus.

10 auksinių daržo taisyklių, kad galėtumėte džiaugtis gausiu ir sveiku derliumi

Daržo specialistai primena auksines 10 taisyklių, kurios padės savo darže darbus atlikti lengviau ir taip, kad derlius tikrai būtų garantuotas.