Kaip išvengti pelėsio vonioje?

Pelėsis jokioje patalpoje nėra malonus ir laukiamas svečias, o jeigu jis jau įsimetė, panaikinti pelėsį gali būti labai sudėtinga. Norint tai padaryt išleidžiama daugybė pinigų, o norimo rezultato vis tiek retai kada pasiekiama.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- V. Baublienė: kaip aš pamėgau žaliavalgystę
- Redakcija testuoja: kuris BB kremas geriausias?
- Jų stilių seka visas pasaulis. Kaip rengiasi garsiausios madų blogerės?
- Rytų horoskopas šiai savaitei: kaupkite jėgas svarbioms permainoms
- Sluoksniuotos tešlos obuolių pyragas

Viena idealiausių terpių daugintis pelėsiui yra šiltas ir drėgnas vonios kambarys, kurio durys didžiąją laiko dalį būna uždarytos. Dėl šios priežasties ši patalpa labai prastai ventiliuojama, be to, joje natūraliai kaupiasi daug drėgmės. Jei pelėsis užsiveisia šioje vietoje, jis ne tik ima ardyti įvairius paviršius bei kenkti visos patalpos estetinei išvaizdai, bet ir smarkiai kenkia mūsų sveikatai.

Vis dėlto yra veiksmingų ir patikimų būdų apsisaugoti nuo pelėsio ir su juo kovoti. Pateikiame puikių patarimų, ką daryti, kad išvengtumėte pelėsio, o jam atsiradus, lengvai atsikratytumėte.

Visų pirma, įrenginėjant vonios kambarį labai svarbu tinkamai pasirinkti sienų dangą. Vienas geriausių variantų – išdažyti sienas pusiau blizgiais dažais. Taip dekoruotos vonios sienos bus gana slidžios ir pelėsiai prie tokio paviršiaus sunkiau prikibs. Jei jau jis atsirastu, nuo dažytų sienų jį bus lengva pašalinti – dažytą paviršių galima nuvalyti įvairiausiais specialiais valikliais ir šveitikliais, kadangi dažams jie nepakenks. Vonios kambarį reikėtų vengti dažyti matiniais dažais.

Visas vonios sienas, lubas ir grindų pakraščius rekomenduojama išpurkšti specialiu antigrybeliniu skysčiu. Jis gerokai sumažins pelėsių atsiradimo riziką. Šį skystį galite drąsiai naudoti kiekviena kartą, kai plaunate vonios kambarį. Jei pastebėjote pelėsio užuomazgas, jas nuvalykite ir tą vietą taip pat įtrinkite specialiu skysčiu. Nepamirškite pasirūpinti ir dušo užuolaida.

Jeigu jūsų vonios kambaryje nėra įrengtos geros ventiliacijos sistemos, tai paskatins pelėsių atsiradimą, todėl šioje patalpoje rekomenduojama naudoti garų surinktuvą. Kiekvieną kartą, kai prausiatės, ir 10 minučių po prausimosi, reikėtų jį įjungti ir uždaryti vonios kambario duris.

Tokių būdu išvengsite didelio susikaupusios drėgmės kiekio, kuris skatina pelėsio atsiradimą. Nors šis prietaisas ir nepigus, tačiau investicijos tikrai atsiperka. Jeigu vonioje yra langas, tuomet po prausimosi šiltuoju metų laiku visuomet jį praverkite. Norėdami įsitikinti, kad drėgmė iš vonios išgaravo, naudokite drėgmės matuoklį. Esant gerai ventiliacijai praėjus 10 min. po maudynių drėgmės kiekis patalpoje turi sumažėti apie 45 proc. Nuolat stebėdami drėgmę, o esant dideliam jos kiekiui – šalindami, užkirsite kelią pelėsio susidarymui.

Dar vienas labai gerai pasiteisinantis būdas siekiant išvengti pelėsių vonioje yra tinkama kanalizacijos vamzdžių priežiūra ir švara. Per ilgą laiką vamzdžiuose susikaupę nešvarumai sulaiko karštą vandenį ir didina drėgmę, todėl juos reikia reguliariai tikrinti ir valyti.

Taigi, nors pelėsis ir nėra džiuginantis dalykas, geriau jau jį pamatyti anksčiau, nei tuomet, kai užsiveisusios ištisos kolonijos. Nei jei jums ir nesvarbi vonios estetinė išvaizdą, į pelėsį vis tiek neturėtumėte numoti ranka – šis grybinės kilmės organizmas labai kenkia ne tik įvairiems vonios paviršiams ir jų išvaizdai, tačiau taip pat gali sukelti ir rimtų sveikatos problemų.

www.statybaplius.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis