Drabužių skalbimas: penkiolika dažniausių klaidų

Jeigu norite išsaugoti puikią drabužių išvaizdą, pirmiausia turite juos teisingai skalbti. Čia papasakosime jums apie dažniausiai pasitaikančias skalbimo klaidas, kurios gali visiškai sugadinti jūsų pamėgtus drabužius.

Neteisingas rūšiavimas


Be spalvos, būtina atkreipti dėmesį ir į audinio tipą: flisuoti drabužiai skalbiami tik atskirai, o rankšluosčių niekada negalima skalbti kartu su sintetiniais audiniais.


Netinkamas dėmių šalinimas


Nesistebėkite skylėmis, jeigu esate įpratę įnirtingai trinti dėmes. Dėmes reikia skalbti atsargiai. Ir geriau jas ne trinti, o sudrėkinti baltos spalvos audinio skiaute.


Skalbimo miltelių perteklius


Pernelyg daug miltelių, vadinasi, labai daug putų, kurios gali sulaikyti purvą tokiose vietose kaip apykaklė. Dėl to kaupsis bakterijos, kas prieštarauja pačiai skalbimo idėjai.


Užtrauktukai


Prieš skalbiant drabužius, visus užtrauktukus būtina užsegti, nes jų dantukai gali pakenkti kitiems drabužiams.

Shutterstock nuotr.

Užsegtos sagos


O štai megztinių ir kitų drabužių sagas geriau atsegti. Kitaip jas gali skalbimo metu išplėšti ir sugadinti audinį.


Pernelyg daug baliklio


Baliklis mažina audinio atsparumą, todėl pabandykite iš pradžių seną gerą virinimą. Tam reikės didelio puodo ir poros citrinų sulčių lašų.


Automatinis maudymosi aprangos skalbimas


Vyrų ir moterų maudymosi aprangą, taip pat bet kokius kitus iš elastano pagamintus drabužius griežtai draudžiama skelbti skalbimo mašinoje. Tokiems drabužiams tinka tik vėsus vanduo ir skalbimas rankomis.


Skalbimo mašinos „poilsis“


Kai kurios šeimininkės leidžia skalbimo mašinai „pailsėti“, klaidingai manydamos, kad keli ciklai iš eilės gali ją sugadinti. Iš tikrųjų, protingiau skelbti iš eilės, nes tai leidžia panaudoti ankstesniojo ciklo šilumą, dėl ko sumažėja elektros energijos sunaudojimas.


Vienas ciklas pagalvėms ir antklodėms


Jeigu skalbimo mašinoje skalbiate plunksnų pagalves ir antklodes, prasukite šiuos daiktus du kartus: plunksnos sulaiko putas ir po vieno ciklo skalbimo priemonė gali likti viduje.


Netvarkingas įkrovimas


Pats sunkiausias dalykas po skalbimo – rasti kiekvienai kojinei porą. Pabandykite nors kartą laikytis taisyklės: iš pradžių kojinės, paskui visa kita, ir jums rezultatas patiks.


Audinio minkštiklis rankšluosčiams


Audinio minkštiklis mažina audinio gebėjimą sugerti drėgmę, todėl skalbiant rankšluosčius šios priemonės geriau nenaudoti.


Per daug daiktų


Nereikia pilnai prigrūsti skalbimo mašinos. Dėl to ne tik rizikuojate suplėšyti drabužius, bet ir sugadinti skalbimo mašiną.


Netaisyklingas striukių skalbimas


Kad pūkai nesusimestų į gumulus, į būgną įdėkite tris teniso kamuoliukus. Jie neleis sugadinti pūkinės striukės ir išmuš visas putas.


Brangių skalbimo priemonių naudojimas


Daug kam, prie ko esame įpratę, esama ekonomiškų analogų: valgomoji druska daiktams sugrąžins ryškumą, o kreida padės atsikratyti riebalų dėmių. Ūkinis muilas balina ir šalina dėmes. Citrinų sultis galima naudoti norint suminkštinti daiktus ir siekiant malonaus skalbinių kvapo.

Fotolia nuotr.

Netinkama priežiūra


Dažniau plaukite mašiną, nepamirškite, kad skalbimo milteliams ir kondicionieriui skirti skyreliai daugelyje mašinų išsiima. Po jais kaupiasi skalbimo priemonės, todėl ten plauti reikia ypač dažnai. Pabaigę skelbimą neuždarykite, nes reikia leisti išdžiūti ir prasivėdinti. Kelis kartus per metus paleiskite vieną ciklą su karštu vandeniu, kuris sumaišytas su baltu actu. Skalbimo mašina bus kaip nauja!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis