Šiltuoju sezonu linas neužleidžia lyderio pozicijų

Lininio audinio drabužiai vasarą – puikus pasirinkimas, nes tai bene vienintelis audinys, leidžiantis odai kvėpuoti ir suteikiantis gaivos pojūtį net ir karštą dieną.

„Pirmiausia, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad linas pasižymi ilgaamžiškumu, taip pat teigiamu poveikiu žmogaus sveikatai. Linas leidžia odai kvėpuoti, palaikyti normalią kūno temperatūrą visais metų laikais. Idealiausia drabužius iš lino vilkėti vasarą, kadangi jie puikiai sugeria drėgmę ir prakaitą, prisitaiko prie kūno temperatūros, todėl vėsina arba šildo“, – sako stilistė Almina Venclovaitė, įsitikinusi, kad linas niekada neišeina iš mados, štai kodėl ir siūloma kiekvienai moteriai savo spintoje turėti šio audinio drabužių.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Pasak, A. Venclovaitės, lino gaminių asortimentas labai didelis, todėl galima lengvai rasti sau tinkančių drabužių ir juos vilkėti įvairiomis progomis. Lino gaminiai puikiai tinka tiek šventėms, tiek darbui ofise, tiek laisvalaikiui.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Gimtadieniui, krikštynoms, vestuvėms ir panašioms progoms, anot įvaizdžio kūrėjos A. Venclovaitės, patartina rinktis lininę suknelę. Drabužio modelį ir spalvą reikėtų rinktis, atsižvelgiant į figūros tipą, odos spalvą. Stilingam deriniui užbaigti stilistį siūlo avėti aukštakulnius stiletus, basutes, balerinos tipo batukus, klasikinius batelius žema pakulne. Aksesuarus patartina rinktis subtiliai, geriausia – minimalistiniai. Taip pat puikiai tiks maža delninė.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

„Norisi, kad kiekviena moteris, apsivilkusi lininę suknelę, pasijustų laisva it deivė“, – sako bendrovės „Linas“ Viešųjų ryšių atstovė Vilita Skersienė. Pasak, atstovės, kadangi šiuo metu vis labiau populiarėja lygių, vienspalvių audinių drabužiai, išsiskiriantys savo detalėmis ir madingomis spalvomis, tad šį sezoną bendrovės dizaineriai ir taikėsi į šį mados reikalavimą. Suknelės bei palaidinės naujojoje kolekcijoje – arba ryškių, modernių spalvų, kurių populiariausia žalia, arba pastelinių tonų, natūralių žemės atspalvių.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Norint išnaudoti visas geriausias lino savybes, džiaugtis gaminių ilgaamžiškumu bei kokybe, būtina žinoti svarbiausias detales ir gudrybes, kaip prižiūrėti lininius gaminius. V. Skersienė sutiko pasidalinti aktualiais praktiniais patarimais su skaitytojais:

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

* Linas gali būti skalbiamas rankomis, mašina, valomas sausai. Balinantys skalbikliai tinkami baltam linui, tačiau spalvotą audinį reikia skalbti švelniais skalbikliais arba švelniu muilu. Taip pat nerekomenduojami chloro turintys balikliai, nes jie gali sugadinti audinio struktūrą.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

* Jeigu skalbiate mašina, neperkraukite jos: lininis gaminys turi laisvai judėti. Priešingu atveju, jis gali tapti... dryžuotas. Tik įsidėmėkite – jei į lino sudėtį įeina dar kokia nors medžiaga, reikia skalbiant atsižvelgti ir į tos pagalbinės medžiagos savybes. Tiek skalbiant mašina, tiek rankomis lininiai gaminiai turi būti kruopščiai išskalaujami.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

* Lininius drabužius džiovinti galima džiovinimo mašinoje, taip pat ir natūraliu būdu. Po skalbimo linas bus susiglamžęs, tad išskalbtą ir nestipriai nugręžtą audinį reikia tinkamai pakabinti, kad džiūdamas dar labiau nesusiglamžytų. Kadangi linas itin sparčiai džiūsta, svarbu jį laiku nudžiauti ir neleisti perdžiūti, kitaip bus labai sunku išlyginti.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

* Dabar ypač madinga lininius drabužius išplovus susukti į gniūžtę ir palikti džiūti (tai ypač rekomenduotina šalikėliams, ilgiems sijonams ar suknelėms). Taip išgaunamas „gražiai“ susiglamžiusio drabužio efektas, kuris vis labiau populiarėja.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

* Lininius audinius geriausia lyginti tuomet, kai jie dar šiek tiek drėgni: visų pirma – geriau išsilygins, o ir papildomai drėkinti lyginant nebeteks. Rekomenduojama lyginti iš blogosios audinio pusės, taip apsaugant lino paviršių nuo glotnumo, blizgumo ir spalvos blukimo. Raukšlėms išlyginti naudokite karštą laidynę (3 taškeliai) su garais. Po lyginimo lininius gaminius palikite truputį drėgnus ir pakabinkite vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje, kad iki galo išdžiūtų. O jeigu linas benešiojant vis tiek susiglamžys – žinokite kad tai ne defektas, o lino efektas.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Stilistė Jolita Mackevičiūtė pastebi, jog natūralus linas glamžosi, bet specialiai apdorotas ar derinamas su viskoze, medvilne, elastanu, jis tampa beveik neglamžiu ir puikiai tinka ne tik atostogoms, bet ir vasariniams dalykinio stiliaus drabužiams.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Tad darbui ofise reikėtų rinktis drabužius iš specialiai apdoroto lino ar jo derinius su medvilne, viskoze, elastanu, kurie būtų mažiau glamžūs ir neprarastų savo formos dienos bėgyje. Darbui biure tiks tiesaus ar lengvai prigludusio silueto suknelės, be įmantrių detalių, trumpomis ar trijų ketvirčių rankovėmis. Tiek pastelinių, ramių, tiek ir žaismingų ryškių spalvų. Jei darbe nėra griežto aprangos kodo, darbinį garderobą galite papildyti ir laisvesnio kirpimo palaidine ar elegantiškais marškiniais iš lino. Rinkitės šviesiai rožinės, melsvos ar baltos spalvos marškinius, kurie puikiai papildys garderobą ir leis sukurti naujus derinius.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Tuo tarpu, lininės palaidinės, marškinių ar švarko derinys su džinsais, džinsiniu sijonu, pasak J. Mackevičiūtės, bus puikus ir patogus laisvalaikio pasirinkimas.

Rūta Katulienė/ „Provanso fotostudija“ nuotr.

Kaip sako stilistė, drabužiai iš lino, tinka įvairaus amžiaus moterims – tiek jaunoms merginoms, tiek vyresnėms moterims. Svarbu pasirinkti tinkamus siluetus, atsižvelgiant į savo figūros tipą, ir dėvėjimo vietą. Darbui tiks klasikiniai siluetai, laisvalaikiui ir atostogoms prie jūros laisvesni, patogūs, nevaržantys judesių rūbai, tiek mini, tiek maksi ilgio sijonai ar suknelės.

Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis