Paroda interjero ir meno gurmanams

Idėja organizuoti žinomų Lietuvos dailininkų parodų ciklą sostinės baldų salone kilo siekiant žmonėms parodyti, kaip meno kūriniai padeda sukurti interjero visumą. Ieškant baldo, galima susipažinti ne tik su garsių pasaulio dizainerių darbais, bet ir su pripažinimą jau pelniusių dailininkų kūriniais vienoje vietoje.

Antrasis parodų ciklo renginys kviečia susipažinti su vilniečiu dailininku Vytautu Poška. Keletą dienų veiksiančioje parodoje sausio 21-24 dienоmis karaliaus tapyba. Parodos atidarymas ir gyva pažintis su autoriumi – sausio 21 dieną 16 val. 55 min. Vakaro metu bus galima įsigyti patikusį darbą.

Lankytojai kviečiami pamatyti penkiolika tapybos drobių, sukurtų per pastaruosius penketą metų.

„Dažniausiai naudoju nedaug spalvų, bet mėgstu išbandyti įvairias technikas. Paveikslų temos – mano būsenos, kurios keičiasi kaip ir pas kiekvieną žmogų. Vidinis pasaulis yra ir tylus, švarus ir labai emocingas, ryškus, bandau tai sąžiningai, nemeluodamas perkelti ant drobės. Žiūrovas jaučia, ar tai tikra“, – sako V. Poška.

Parodos kurs naujas tradicijas

Parodų ciklas „Susitikimai su dailininkais“ baldų salone vyks kiekvieną mėnesį. V. Poškos darbų paroda – antroji. Gruodį į pirmąjį ciklo renginį kvietė žymus dailininkas iš Dusetų – Alvydas Stauskas. Vos keletą dienų trunkančios parodos skatins žmonių atidumą, pagarbą dailininkams, žadins norą susipažinti su kūrėjais gyvai.

„AP galerija „įsiprašo“ į svečius prestižinių baldų salone vos po keletą dienų veikiančiomis parodomis. „Galerija pati suranda žmogų, žiūrovą ten, kur jis ieško interjero sprendimų. Šiame baldų salone lankytojai tikrai praplės savo akiratį – jų dėmesio verti ir išskirtiniai baldai, ir išskirtiniai paveikslai,“ – pastebi „AP galerija“ įkūrėja Vilma Jankienė.

Kūrybos tikslas – bendravimas

V. Poška parodoje „Vadasiga“ baldų salone eksponuos tik tapybos darbus, nors jo kūryba – daugiabriaunė. Menininkas kuria freskas, scenografijas, skulptūras, performansus, dirba teatro ir TV projektuose: yra sukūręs freskas administraciniame „Vilniaus energija“ pastate, Lietuvos etnokosmologijos muziejuje, „Saulės laikrodį“ Valdovų rūmų fasade, Sudeikių herbą seniūnijos fasade Sudeikiuose. Atskiru projektu tapo skulptūra „Geležinis vilkas“, kuri įvairiais formatais (nuo mažo suvenyro iki skulptūros ant pastato) miesto svečiams primena Vilniaus gimimo istoriją. V. Poška sukūrė scenografijas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliams „Dienos ir dainos“, „Apkabink mane“.

Menininkas prieš du dešimtmečius yra baigęs Vilniaus dailės akademiją, įgydamas retą specialybę freska–mozaika. Nuo 1999 metų – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Yra surengęs 14 asmeninių tapybos parodų, dalyvavo 15 grupinių parodų. V. Poška nuolat yra apsuptas mokinių, studijoje tapybos paslapčių moko ir kitus.

„Paveikslas yra komunikacija, kaip ir kalba, kartais net įtaigesnė, labiau paveikianti. Kūrinys turi kalbėti pats už save, apie jį nereikia pasakoti. Tai, ką žmogus išgyvena į jį žiūrėdamas, yra labai individualu. Čia kaip meilėje – žodžių nereikia, užtenka kontakto, – mintimis dalijasi V. Poška. –Jeigu atsirastų nuobodulys, nebetapysiu. Kol kas man patinka, kad su žmonėmis per kūrybą gimsta bendravimo džiaugsmas. Galutinis tikslas yra bendravimas.“

V. Poškos kūryba beregint įtraukia į asmeninius išgyvenimus, žadina visus pojūčius. Per dailės tradicinius būdus – spalvas, potėpių ritmiką, simbolių reikšmes paveikslų mintys teka į žiūrovą vystydamos pagrindines išgyvenimų temas – laukimo, ėjimo, siekimo, įsiklausymo, meilės.

Dailininkas yra atradęs savą, atpažįstamą braižą, neprisirišantį vien prie realybės. Improvizuodamas gamtos motyvais, įpindamas atpažįstamus daiktus ar daiktus - simbolius autorius išgauna abstrahuotus, bet gilius įvairių būsenų pavidalus. V. Poška atranda ir naujus būdus kurti – yra nutapęs keletą darbų grojant gyvai saksofono muzikai. Stebėdamas atlikėją, dailininkas perkelia spalvomis muziką ant drobės. Tikėtina, kad dailininkas ateityje pateiks dar ne vieną staigmeną, nes savo kūryboje nėra iki galo nuspėjamas ir mėgsta pokyčius.

Vytauto Poškos tapybos darbų paroda baldų salone „Vadasiga“ Vilniuje veiks 2015 m. sausio 21–24 dienomis. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis