„Figaro vedybos“: tegyvuoja Sevilija

Laimonui Pautieniui yra tekę dainuoti Wolfgango A. Mozarto „Figaro vedybų“ pastatyme, kurio veiksmas buvo perkeltas į korumpuoto Lotynų Amerikos diktatoriaus rančą, o Laurai Zigmantaitei – pastatyme, kurio siužetas vystėsi Kuboje. Šią savaitę abu solistai susitinka Vilniuje, kur „Figaro vedybos“ kviečia žiūrovus į saulėtąją Seviliją – ten, kur ir norėjo savo personažus regėti pačios operos kūrėjai.

Ar stebėdami, kaip ant žydinčių pienių pievelės leidžiasi snaigės, nenorėtumėte bent kelioms valandoms atsidurti ispaniškuose apelsinų soduose? Tik ne tuose, kur tampydami apelsinų dėžes prakaitą braukia lietuvių emigrantai. Tebūnie tai aštuonioliktas amžius, rūmai su jaunais pažais ir dailiomis tarnaitėmis, intrigas rezgantis grafas, nuobodžiaujanti grafienė... Uždaras, intymių paslapčių kupinas „Figaro vedybų“ pasaulėlis, įelektrintas W. A. Mozarto muzikos trelių ir ispanų režisieriaus Emilio Sagi ironijos.

Kas yra šio pasaulėlio valdovas (arba bent jau manąs juo esantis)? Ogi Grafas Almaviva, kurio dainuoti po poros metų pertraukos į Vilnių sugrįžta jau aštuntą sezoną Vokietijos Reino operoje (Deutsche Oper am Rhein) bebaigiantis baritonas Laimonas Pautienius.

„Labiausiai su mano karjera suaugęs mocartiškojo repertuaro personažas yra Don Žuanas. Tačiau Grafas Almaviva ypatingas tuo, kad tai pirmasis mano parengtas komiškas operos vaidmuo“, – pasakoja solistas, prieš porą metų su LNOBT „Figaro vedybomis“ gastroliavęs Izraelyje.

Šią partiją jis atlieka ir Diuseldorfo bei Duisburgo teatruose, kur rodomas Michaelio Hampe‘s režisuotas pabrėžtinai klasikinis Reino operos trupės pastatymas – tiesiog saldainiukas publikai, pavargusiai nuo šiuolaikiškų interpretacijų.

Laura Zigmantaitė
Laura Zigmantaitė
Organizatorių nuotr.

Tačiau pirmą kartą Grafo Almavivos partiją 2006 m. lietuvis dainavo Rygoje, Latvijos nacionalinės operos spektaklyje. Ten argentinietis režisierius Marcelo Lombardero „Figaro vedybų“ veiksmą buvo nukėlęs į devintojo dešimtmečio Lotynų Amerikos rančą, priklausančią korumpuotam vietiniam diktatoriui Almavivai.

Sutapimas ar ne, bet pernai Londono Karališkąją muzikos akademiją baigusiai Laurai Zigmantaitei ten yra tekę dainuoti „Figaro vedybose“, kurių veiksmas vyko... Kuboje. Tačiau nuolat įsimylėjusio paauglio Kerubino vaidmenį solistė 2012 m. pirmąkart pristatė LNOBT pastatyme, kuris iki šiol žavi ją šilta atmosfera ir nepriekaištinga klasikos elegancija.

Pastąrąjį sezoną L.Zigmantaitė praleido Londone veikiančioje Nacionalinėje operos studijoje, kurioje kartu su kolegomis parengė tris iš operų fragmentų sudarytas koncertines programas. Jos buvo pristatytos įvairiuose Jungtinės Karalystės teatruose. Tačiau iš Anglijos solistei tekdavo dažnai skraidyti Prancūzijon, mat tuo pat metu dalyvavo ir Liono operos stažuotojų programoje. Būtent Liono operai šiųmetiniuose „Opera Awards“ apdovanojimuose atiteko garbingas Metų operos teatro titulas.

Kitam sezonui L.Zigmantaitė jau turi sutartį su Glazge reziduojančia Škotijos opera. Kartu su šiuo teatru rugpjūtį ji dalyvaus tarptautiniame Edinburgo festivalyje. Tuo tarpu L.Pautieniaus liepos mėnesį laukia Gioachino Rossini operos „Pelenė“ repeticijos. Rudenį numatomoje premjeroje jam atiteko apsimetėlio princo Dandinio vaidmuo. Solisto sutartis su Reino operos teatru galios dar du sezonus – iki 2019 m. vasaros.

Gegužės 11 ir 12 d. „Figaro vedybų“ spektakliuose taip pat dainuos Sandra Janušaitė, Liudas Mikalauskas, Joana Gedmintaitė, Julija Stupnianek, Liudas Norvaišas, Rafailas Karpis, Edgaras Davidovičius, Egidijus Dauskurdis, Lina Dambrauskaitė.

Nepasigailės tie žiūrovai, kurie gegužės 11 d. į Europos operos dieną švenčiantį teatrą suskubs valanda anksčiau: nuo 17.30 val. Raudonojoje fojė vyks pokalbis su dirigentu Martynu Staškumi ir režisieriaus asistente Jūrate Sodyte. Jo galės klausytis ir tie operos mylėtojai, kurie nebus įsigiję bilietų į spektaklį. Gegužės 12-ąją nuo 18 val. ten pat bus organizuojama operos loterija ir teatro „Facebook“ svetainėje skelbtų akcijų dalyvių apdovanojimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis