Toms, kam per 40: auksinės taisyklės, kaip visada atrodyti gerai

Kad ir kaip stilistai, psichologai bei kiti specialistai tikintų, jog kiekvienas amžiaus tarpsnis turi savito žavesio, pripažinkim: išgirdusi, kad atrodo 10 metų jaunesnė, nei iš tikrųjų yra, apsidžiaugia kiekviena. Tik ar visada turėtume vertinti tai kaip komplimentą?

Neseniai turėjau laimės prie matavimosi kabinų susidurti su savo studente dukra ir keliomis jos draugėmis. Matavausi aptemptas pieštuko formos kelnes. Dukra pasakojo, kad, man nuėjus, merginos suklego: „Tavo mama atrodo tarsi 20-ties!“ Ir pridūrė: „Iš nugaros.“ Iki šiol nežinau, ar turėčiau tuo džiaugtis. Mano pieštuko formos kelnės su nenuimta etikete tebeguli spintoje: nors mano užpakalis su jomis atrodo visai neblogai, nesu tikra, ar tinka prie veido. Taip, ateina ir toks laikas, kai prie veido turi derinti ne tik palaidines ir švarkelius, bet ir kelnes, ir netgi batus. Kad lemiamas lūžis įvyko, galima suprasti iš vienos detalės – žmonės ima sakyti, kad esate jaunatviška, o ne jauna. Gal ir smagu atrodyti jaunatviškai, kai tau – 60 ar 70 metų, bet jei tau – dar tik 40, galima leisti sau dar bent 15 metų pabūti savo amžiaus. Ne veltui Coco Chanel yra sakiusi: „Moteris, kuri drąsiai atskleidžia savo tikrąjį amžių, niekada nepasens.“ Lengva pasakyti, sunku padaryti. Kad atrodytų savo amžiaus, 40-metė priversta balansuoti tarsi gimnastė ant lyno, ištempto virš dviejų bedugnių, kurių viena simbolizuoja riziką per anksti nusisendinti, kita – pernelyg pasijauninti.


Makiažo gudrybės


Kalbėdami apie vidutinio amžiaus moteris, stilistai ir kosmetologai mėgsta pabrėžti, kad mažiau yra daugiau. Deja, šį posakį ne visos supranta taip, kaip derėtų, tad išties pradeda mažiau dėmesio skirti savo išvaizdai. „Mažiau ir yra mažiau“, – griežtai sako kompanijos „Lancôme“ vizažistė Sandy Linter interviu žurnale „Harper's Bazaar“. Pasak jos, itin ryškus makiažas tokio amžiaus moterį tikrai sendina. Vis dėlto tai nereiškia, kad šiam reikėtų skirti mažiau laiko. Kuo vyresnė esi, tuo labiau reikia pasistengti, kad atrodytum natūraliai. Pradėkime nuo kreminės pudros. Ji turi būti kuo skystesnė, kad būtų galima užtepti kuo plonesnį sluoksnį, kad nesubėgtų į raukšleles, ir – suteikianti švytėjimo. Dauguma moterų puikiai žino, kad tamsi oda sendina, tad vengia ne tik saulės spindulių, bet ir tamsių pudros atspalvių. Deja, pasak S. Linter, yra rizika nukrypti į kitą pusę – pernelyg nusišviesinti: tai blukina veido bruožus ir suteikia liguistumo. Atsargiai ir su miltelių pavidalo pudra – tokia gali išsausinti odą. Nepamirškite skaistalų! „Ateina laikas, kai makiažas turi ne tik paslėpti raudonį, bet ir jo suteikti“, – teigia S. Linter.


Akys ar lūpos? Vizažistė S. Linter mano, kad beveik visais atvejais reikėtų ryškinti akis. Šių nepamiršti turėtų net tos, kurios vis dar didžiuojasi putliomis ir gražiomis lūpomis. Drąsus ryškiai raudonų lūpų ir nedažytų akių derinys gali puikiai atrodyti, kai jums – 20 metų, bet visai prastai, jei esate dvigubai vyresnė. Pabrėžiant akis, svarbu neprarasti saiko. Reikėtų pamiršti itin tamsius šešėlius, griežtą kontūrą. Pieštuku ar šešėliais paryškinkite viršutinę blakstienų liniją. Brėžkite ją aukštyn antakių link – tai leis vizualiai kilstelėti nusvirusius vokų kampučius. Vidiniuose akių kampučiuose ties viršutiniais vokais užteptas lašelis blizgaus šešėlio suteiks spindesio ir žvilgsniui. Nepamirškite antakių. Juodi ir išpešioti siauri sendina ne mažiau nei išblukę ir beformiai. Spalva gali būti šiek tiek šviesesnė nei plaukų. Atsargiai ir su blakstienų tušu. Sulipusios, riestos barbės blakstienos gerai atrodo prie pūsto balerinos sijonėlio, bet jei jums daugiau nei 35-eri, geriau rinktis tokį šepetėlį, kuris blakstienų nesulipina.


Beje, raginimas ryškinti akis jokiu būdu nereiškia, kad reikia pamiršti lūpas. Jas geriausia tepti kokybišku lūpų blizgiu. Jei labiau mėgstate lūpų dažus, šiuos rinktis derėtų atidžiai. Beveik visi vizažistai pataria atsisakyti perlamutrinių. Matiniai dažniausiai sausina, o sausos lūpos labai sendina. Tokiais nudažytas lūpas patartina patepti balzamu, aliejumi ar vazelinu. Ryškiai raudona spalva – viena rizikingiausių. Lūpų dažus geriau rinktis tamsesnių arba, priešingai, švelnesnių atspalvių.


Vienas amžiaus požymių – blankstantis lūpų kontūras. Šį sugrąžinti padės kontūrinis pieštukas. Tiesa, ne kontrastingas, bet kuo artimesnis natūraliai lūpų spalvai, kad būtų nepastebimas. Pieštuku apibrėžtos lūpos atrodo putlesnės, neišsilieja dažai.


Be abejo, visos šios makiažo gudrybės bus bevertės, jei nesirūpinsite oda. Susidūrusi su dilema, ką geriau įsigyti – naujus batelius ar brangesnį kremą, vidutinio amžiaus moteris be jokių abejonių turėtų rinktis pastarąjį. Reikėtų palaidoti iliuzijas, kad kosmetologo procedūras gali atstoti agurkų ar grietinės kaukė.


Plaukai. Neskubėkite kirpti


Diskusijos, kokie plaukai – trumpi ar ilgi – labiau sendina, ko gero, tokios pat amžinos kaip dilema: višta ar kiaušinis. Galbūt todėl, kad vieno atsakymo nėra. Pasak Holivudo žvaigždžių stilisto Marko Townsendo, viskas priklauso nuo plaukų storio. Jei jie tankūs, išpuoselėti, trumpinti nėra būtinybės. Tinkamai iškarpyti ir padažyti gali būti viena didžiausių puošmenų. Jei plaukai labai ploni, gailėti trumpinti nėra prasmės. Ir nesvarbu, kiek jums metų – 40 ar 20. Vienas optimaliausių šukuosenos variantų yra gana trumpai – bob stiliumi – kirpti plaukai. Toks kirpimas neištempia veido ir nesuteikia nuovargio įspūdžio, kokį neretai sukelia ilgi tiesūs plaukai, taip pat – nepanaikina moteriškumo ir seksualumo, kaip kad visiškai trumpų plaukų šukuosenos. Ar palikti kirpčiukus? Jei kakta pernelyg aukšta ir joje netrūksta raukšlelių, galima, bet kai kurių veido formų savininkėms kirpčiukai tiesiog netinka. Pasak M. Townsendo, atgal atmesti plaukai atrodo puresni, o atviras veidas ir žvilgsnis – gyvesni ir žvalesni.


Dažyti ar nedažyti? Ši dilema vidutinio amžiaus moteris kamuoja retai dėl vienos labai paprastos priežasties – dauguma jau turi žilų plaukų, tad dažyti nori nenori tenka. Tiesa, kai kurios žvaigždės pradeda diktuoti naują tendenciją – neslėpti žilų plaukų. Prieš metus 30-metė Kate Middleton, drąsiai padariusi sklastymą, parodė pasauliui žilstančias savo plaukų šaknis. Visi suskato kalbėti, esą „Middleton efektas“ paskatins visas pasaulio moteris nesigėdyti amžiaus žymių. Žila sruoga savo galvą papuošė ir dizainerė Sandra Straukaitė. Bene ryškiausias pavyzdys, kai sidabriniai plaukai puošia, yra britų „Vogue“ žurnalistė Sarah Harris. Ji pradėjo žilti būdama 16-os metų, o sulaukusi 27-erių buvo baltutėlė. Žurnalistės kirpėjas atsisakė ją dažyti, nes žilumas puikiai derėjo prie jauno, dailaus veido. Vis dėlto būkime realistės – sidabrinė plaukų spalva gali atrodyti originaliai ir netgi seksualiai, kai tau 25-eri, bet kai tau – 45-eri, tokia prideda mažiausiai 10 metų.


Vida Press


Kokia spalva dažyti? Šiuo atveju – irgi kuo artimesne natūraliai. Jei nesiekiame aplinkinių šokiruoti, ryškiai raudoną, violetinę ar oranžinę atidedame į šalį be didesnės graužaties, bet keblumų kyla ir su tomis, kurios prieš gerą dešimtmetį, regis, visai neblogai tiko. Aktorės Cameron Diaz plaukų stilistė Amanda George perspėja, kad rizikinga yra tiek pernelyg nušviesinti, tiek nutamsinti plaukus. Itin tamsios spalvos sendina, suteikia veido bruožams griežtumo, aštrumo, vizualiai pagilina raukšles, o pernelyg šviesios ne tik blukina veidą, bet ir atrodo nenatūraliai, netgi vulgariai. A. Gerorge rekomenduoja suteikti šviesiems plaukams toną, daugiau gelmės.


Ir, žinoma, būtina plaukus prižiūrėti. Kad ir kokio ilgio ar storio jie būtų, svarbu, kadžvilgėtų, atrodytų sveiki, tad negailėkite pinigų kokybiškoms jų priežiūros priemonėms, nepamirškite palepinti kaukėmis, saugokite nuo saulės, sūraus ar chloruoto vandens, šalčio.


Apranga. Nei mergytė, nei teta


Bene daugiausia patarimų vidutinio amžiaus moterims galima duoti dėl aprangos. „Tai tikrų tikriausias stiliaus paradoksas, tačiau neva jauninti turinti apranga pirmiausia išduoda vyresnės nei trisdešimties metų moters amžių“, – teigia stilistė Agnė Jagelavičiūtė. Jei vidutinio amžiaus moteris vilki palaidines su neadekvačiomis iškirptėmis, rauktas, gėlėtas ir šiaip keistas sukneles, garintus džinsus su kniedėmis ir kutais, kelnes su klynu, pasak stilistės, „bemataruojančiu ten, kur prasideda batai“, tai išduoda jos amžių kur kas labiau. Stilistei Agnei Gilytei labiausiai kliūva kasytės. „Vis dar negaliu patikėti savo akimis pamačiusi dvi kaseles susirišusią vyresnę nei septintokę. Ne. Ne ir dar kartą ne!“ – rašo ji knygoje „Spintologija“. „Turbūt jau nebegaliu dėvėti ir plėšytų džinsų?“ – klausiu viltingai žiūrėdama jai į akis. „Tokios figūros gal ir gali, – atsako kiek abejodama, – bet jokiu būdu nederėtų prie jų vilkėti palaidinės su peliuku Mikiu. Reikėtų griežtesnio švarkelio, klasikinių marškinių ar pan.“


Beje, figūra – dar ne viskas. Tai, kad jūsų apimtys tokios pat, kaip ir prieš dvidešimt metų, anaiptol nereiškia, kad tinka tie patys drabužiai. Sportas, žinoma, šiek tiek atitolina skaudaus praregėjimo akimirką, nes padeda palaikyti raumenų tonusą, bet ilgainiui gravitacija vis tiek paima viršų. Problemiškiausios vietos yra susiraukšlėjęs kaklas ir krūtinės oda, nudribę žastų raumenys, „gelbėjimosi ratas“ aplink pilvą ir klubus, riebalų sankaupos virš kelių, išsiplėtusios kojų venos. Jei neprisitaikėte nė vieno iš šių apibūdinimų, džiaugtis neskubėkite, – atidžiau įsižiūrėkite į veidą. Jį skalpeliu jau patobulino chirurgas? Tada įdėmiau pažvelkite į akis. Ar jose įrašyta patirtis tikrai dera su tuo, ką slapta išsitraukėte iš dukros spintos?


Panašu, kad viską, kas prasideda epitetu „per daug“, reikėtų pamiršti. Stilistai vieningai pataria vengti vaikiškais piešiniais (širdelėmis, kačiukais) margintų palaidinių, rožytėmis ar kaspinėliais puoštų batelių, basučių, trumpų pūstų sijonų, kitokių vaikiškų detalių. Beje, ir griežti švarkai ar ilgos megztos suknelės ilgainiui pradeda sendinti. Sijonai iki pusės šlaunų, permatomos palaidinės, išlindusios liemenėlės petnešos, kitos brandaus seksualumo apraiškos atrodo graudžiai. Vis dėlto ir platūs, laisvi drabužiai – ne išeitis, nes irgi sendina.


A. Gilytė perspėja, kad 40-metės labai rizikuoja peržengti ploną ribą, kai lieka žingsnis iki „tetos“. O kelio iš ten atgal nebėra. „Vidutinis kelnių ilgis, vidutinis kulniukų aukštis neturi nieko bendra su vidutiniu amžiumi“, – teigia ji. Maišo formos sijonas iki pusės blauzdų – bene prasčiausias variantas. Elegantiškai ir stilingai atrodo A raidės arba pieštuko silueto sijonai. Beveik visoms tinkantis ilgis – 2 cm žemiau kelių. Tokie apdarai pridengia kelius ir pabrėžia ploniausią kojų dalį, todėl moterys atrodo itin lieknos.


Visiškai nepaisyti mados tendencijų taip pat blogai, kaip ir žūtbūt stengtis jas atitikti. Gebėjimas sekti mada rodo, kad spėjame žengti koja kojon su laiku. Vis dėlto atradusioms savo stilių nederėtų sustingti kaip musėms gintare. Kasmet verta atnaujinti garderobą vienu kitu madingesniu drabužiu ar aksesuaru, labai atidžiai atsirinkti tai, kas tinka. Neverta bijoti spalvų, tik jų neturi būti per daug. Labiausiai tinkančios yra šviesios: koralų, rausva, dramblio kaulo, pilka, taip pat – gilios, sodrios: baklažanų, vyno, smaragdų, rubinų. Beje, ryški spalva traukia akį, tad toks daiktas turi būti išskirtinai kokybiškas, – kreivai susiūtas raudono palto siūles aplinkiniai labiau pastebės nei juodo.


Tos, kurioms per 40 metų, taisyklę „geriau mažiau, bet geresnių“ gali laikyti auksine. Pasak stilistų, pigius ultramadingus drabužius gali sau leisti tik žalios jauniklės. Kokybė, kokybė ir dar kartą kokybė – šis reikalavimas galioja tiek kalbant apie aksesuarus, tiek apie drabužius, tiek apie audinius, tiek apie kirpimą. Vis dėlto manyčiau, kad ši taisyklė neprivalo būti absoliuti. Kokybiški turėtų būti batai, paltas, rankinė, papuošalai, švarkas, bet balti marškinukai ar tamsūs džinsai gali būti ir pigesni. Kas kita – aksesuarai. Plastmasinius karolius, apyrankes ir auskarus derėtų pamiršti visiems laikams, bet tai nereiškia, kad dabar dera tik auksas, perlai ir brangieji akmenys. Originalūs rankų darbo vienetiniai papuošalai, įdomūs batai ar neįprastos rankinės yra tai, ko reikia norint atrodyti šiuolaikiškai ir stilingai.


Juokinga


Tamprės vietoj kelnių

Aukštakulnių ir kojinaičių derinys

Sijonas iki pusės šlaunų

Pro viršutinius drabužius matomi apatiniai

Kontūriniu pieštuku apvestos akys

Peroksidinės garbanos

Kasytės


Sendina


Pernelyg suderinta apranga

Klasikinis stilius nuo... iki

Dauguma megztų drabužių

Ilgis iki pusės blauzdų

Plonai išpešioti itin juodi antakiai

Juodi plaukai

Įdegis



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis