Plaukų stilistas Vitoldas - apie plaukų tendencijas pavasarį

Jeigu pagautumėte auksinę žuvelę, kokius tris norus prašytumėte išpildyti? Pinigų? Sėkmės? Meilės? Tuo tarpu neseniai trisdešimtmetį atšventęs kirpėjas Vitoldas Ščiupakovas sako, kad paleistų žuvelę nieko nepaprašęs, nes šiuo metu jis turi viską: pripažinimą, gražią šeimą ir mėgstamą darbą.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- 8 populiarūs mados mitai, kuriuos seniai laikas pamiršti
- Fengšui: kokį poveikį mums daro paveikslai, medžioklės trofėjai ir kiti interjero akcentai?
- Šiaurietiška dieta – sveikiausia ir efektyviausia pasaulyje
- Jean Harlow - sekso bomba, kurią pražudė religinga motina
- Karamelinis obuolių pyragas

Mikliai žirklėmis naujai atidarytame „Adore“ salone besidarbuojantis vyrukas neslėpė puikios nuotaikos ir džiaugsmo dėl pripažinimo „Moters pasaulis 2014“ renginyje, nors tai ir ne pirmas toks įvertinimas Lietuvoje. Vitoldas yra laimėjęs ne vieną prizinę vietą „Atvirame Baltijos Šalių Kirpėjų ir Visažistų Čempionate“, „Lietuvos Nacionaliniame Čempionate“ ir daugelyje kitų. Jis taip pat pradeda pirmuosius žingsnius tarptautiniuose konkursuose, tokiuose kaip „Trend Zoom“, AIPP - Association Internationale Presse Professionnelle Coiffure.

Su kokiais plaukais jums labiausiai patinka dirbti?

Net juokinga, kaip dažnai girdžiu šitą klausimą. Iš tikrųjų nėra preferencijų plaukams, greičiau būna simpatijos (arba antipatijos) patiems žmonėms. Sakoma, kad klientas visada teisus. Gal ir taip, bet tai nereiškia, kad privalau dirbti su visais. Mes visi esame žmonės su savo nuomonėmis ir kartais būna, kad nuomonės išsiskiria. Nesu išmetęs klientų iš salono (juokiasi), bet jeigu mūsų energetiniai laukai nesueina, tai kažkaip savaime išsiskiria keliai. O su kuriais sutinkame, neišsiskiriame daugelį metų! Man svarbu, kaip žmogus jaučiasi atėjęs pas mane, bet taip pat rūpinuosi ir savo gera savijauta, nes tik taip galiu padaryti darbą kokybiškai.

K. Sabaliauskaitės nuotr.

Kada atėjo suvokimas, kad norite būti plaukų stilistu?

Dabar tapo labai populiaru vadintis stilistu, toks jausmas, kad visi jeigu ne vadybininkai, tai - stilistai, nors šie terminai tokie abstraktūs – skamba gerai, bet nieko nepasako.

Kad noriu būti kirpėju, supratau ne iš karto. Po truputį ryškėjo poreikis kurti. Pradėjau nuo savęs. Beieškant savo stiliaus nusprendžiau nusidažyti plaukus ryškiomis spalvomis – norėjau mėlynos plaukų kupetos su raudona sruoga. Teko aplankyti net 8 kirpyklas, kol pagaliau suradau kirpėją, išdrįsusią išpildyti mano norą. Galiausiai, kai su baimės kupinomis akimis išdžiovino ir sušukavo plaukus bei pamatė mano pasitenkinusį veidą, ji paklausė „o tu nenorėtum būti stilistu?“.
Tuo metu kirpėjos žodžiai man tik juoką sukėlė, bet vėliau, kai pradėjau rimtai mąstyti apie profesijos pasirinkimą, prisiminiau jos žodžius ir pagalvojau - kodėl gi ne!

Kaip reagavo jūsų tėvai, draugai, kai pranešėte, jog planuojate tapti kirpėju?

Tėtis buvo absoliučiai šokiruotas. Mama sureagavo paprasčiau, palaikė ir skatino užsiimti tuo, kas man atrodo įdomu. O draugų tokiu pasirinkimu tikrai nenustebinau, matydami mano prigimtį lyg ir priėmė tokį sprendimą kaip savaime suprantamą dalyką.

Dažnai kalbama, kad didesnės galimybės sostinėje ar net užsienyje. Ar  Kaunas neriboja jūsų potencialo?

Kai kas nors sekasi, nėra poreikio išsikelti kitur. Man Kaunas visada atrodė daug artimesnis nei bet kuris kitas miestas, aš čia puikiai jaučiuosi ir matau daug galimybių. Klientai, kurie vertina mano darbą, nepatingi atvažiuoti ir iš tolėliau. Kai pasižiūriu į savo darbotvarkę, tikrai negaliu skųstis.

K. Sabaliauskaitės nuotr.

Ar eksperimentuojate su klientų plaukais?

Turbūt priklauso nuo to, kaip apibrėšime eksperimentą. Neįspėjęs klientų neperdažau jų kardinaliai. Jeigu atvirai, dažnai tai, kas klientui atrodo kaip eksperimentas, man yra prieš tai gerai apgalvotas ir suplanuotas darbas. Turiu nemažai sugalvojęs įvairių idėjų, o atėjus naujam klientui išsirenku tą mintį, kuri, mano supratimu, geriausiai atitinka žmogaus profilį ir energetiką. Žinoma, mes su klientais aptariame naująjį variantą iki smulkiausių detalių, pvz., kas patinka ar nepatinka, kokia žmogaus rutina, kokiu tikslu norima keisti ir t.t.

Kokias šukuosenas žmonės renkasi?

Paskutiniu metu renkasi maksimaliai praktiškas šukuosenas. Vis dar populiaru garbanos. Paprastai nori lengvų šukuosenų, gal net švelniai pasidraikiusių, minimalistinių ir pan.
Tuo tarpu vyrai, kaip taisyklė, visoms progoms renkasi minimalistinį klasikinį įvaizdį. Populiariausias yra skyrimukas arba per šoną. Dar pasitaiko, kad nori lengvo pavėlimo, kad šelmiškai atrodytų.

K. Sabaliauskaitės nuotr.

Ar tenka sukti vestuvinius kuodus?

Žinoma. Visi vasaros savaitgaliai skirti nuotakoms. Vasarą būna nerealūs anšlagai, todėl kartais mano klientės užsiregistruoja likus metams iki vestuvių datos.
Kuodai vis dar populiarūs, netgi sakyčiau labai. Moterys renkasi juos, nes tai praktiška ir solidu. Dabar pastebiu tendenciją, kad jaunosios atsisako veliumų ir daugiau investuoja į pačios šukuosenos grožį.

Yra kas nemėgsta ar nemoka daryti vestuvinių šukuosenų, bet man patinka, didžiąja dalimi dėl gerų emocijų, kurias atsineša jaunosios. Pas mane klientės atvažiuoja iš įvairių miestų, bet susidariau įspūdį, kad kaunietės – pačios laimingiausios nuotakos. Juk, būna, susitinkam ir 6 val. ryte, o jos jau - su plačiausia šypsena! Dėl to ir dievinu šitą darbą.

Kiekvienam darbe būna visokių linksmų situacijų. Kokia istorija jums įsimintiniausia?

Taip, buvo ne viena. Įsimintiniausia, kuri vis dar man šypseną kelia, tai buvo su jaunąja, atėjusia pasidaryti šukuoseną mergvakariui. Mergina nežinojo, ką jos pamergės mergvakario šventei paruošę, tai aš sugarbiniavau ir suformavau šukuoseną. Po mėnesio klausiu, kaip praėjo mergvakaris, o ji atsako: „Draugės suorganizavo kelionę motociklu. Kadangi lėkėme autostrada, tai reikėjo šalmo. Galvoju viskas, sugadinsiu šukuoseną, bet nusiėmusi šalmą žiūriu – garbanoms nieko!“

O kurioziškų situacijų?

Irgi buvo. Vienai senyvo amžiaus moteriai užtepiau dažais plaukų šaknis, o ji pamačiusi ryžą dažų košę pradėjo klykti ant viso salono. Bandžiau kartu su tos moteriškės podukra įtikinėti, kad nuplovus dažus bus ta spalva, kurią jį išsirinko. Teko gerokai paplušėti, kad apraminčiau moteriškę, bet galiausiai, kai išploviau ir išdžiovinau plaukus, klientė liko labai patenkinta rezultatu.

Moterys reiklesnės nei vyrai?

Nepasakyčiau. Abi lytys gali vienodai būti reiklios. Greičiau suskirstyčiau klientus pagal amžių, o ne pagal lytį – kuo vyresnis klientas, tuo jis greičiausiai bus konservatyvesnis, griežtesnio stiliaus, mažiau linkęs į pokyčius ir su aiškiai išreikšta nuomone. Tuo tarpu jaunimas labiau mėgsta pasikeitimus ir iššūkius.

Darbas su vyrų plaukais yra „sausesnis“, o su moterimis situacija kitokia – įvairesni kirpimai, dažymai, šukuosenos ir t.t. Jos turi daugiau norų, idėjų, linkusios į išraiškingesnius stilius. Juokingiausia, kad atėjusios vis sako, kad nežino ko nori, bet iš tikrųjų jos visada žino ko nori!

Gal galėtumėte papasakoti, kokios nusimato pavasario tendencijos?

Dominuos paprastumas, t.y. ilgi, sunkūs plaukai. Taps labai populiarus plaukų ilgis žemiau krūtinės. Jie gali būti palaidi, valiūkiškai garbanoti arba glotniai suimti gale. Taip pat į madą grįžta kasos. Kitaip sakant, bus viskas populiaru, kas kasdieniška, vėjavaikiška.

Plaukų spalvos: švelnios, natūralesnės, taip pat švelniai rausvos. Ombre dažymo laikas baigėsi, tampa nebepopuliaru grubiai šviesinti galus. Iš devyniasdešimtųjų laikotarpio grįžta ryškios, aiškios sruogos per visą plaukų ilgį, taip pat intensyvios rudos, tamsios, šaltos spalvos, o šviesiaplaukėms – šaltai kreminiai tonai su švelniai melsvais ar violetiniais atspalviais.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis