Ko negalima pamiršti susiruošus užkariauti žiemiškas kalnų viršūnes?

Ką daryti, kad ilgai lauktų atostogų neaptemdytų nenumatytos odos problemos.

Slidinėju beveik 30 metų. Ir su giliu įsitikinimu galiu pasakyti, kad slidinėjimas kalnuose, tai yra kažkas daugiau negu atostogos“, - sako „Jauna oda“ gydytoja kosmetologė Nomeda Morkūnienė.

Slidinėjimas kalnuose nuima psichoemocinį krūvį, atitraukia nuo kasdienos rutinos ir darbų. Manau, kad tai ir geriausia grožio procedūra: poilsis, grynas oras, gera nuotaika. Be to, judant gryname ore oda gražėja, mat skatinama kraujo apykaita, oda aprūpinama deguonimi.

O tam, kad slidinėjimas kalnuose neapkarstų, reikia prisiminti, jog tokių atostogų metu mūsų oda reikalauja ypatingo dėmesio. Gydytoja kosmetologė Nomeda Morkūnienė sako, kad maitinti, drėkinti veido odą bei saugoti ją nuo šalčio ir saulės tai– pagrindinės taisyklės.

1. Apsauga nuo saulės. Nesvarbu, ar kalnuose saulėta diena, ar apsiniaukusi- pasirūpinkite apsauginiu kremu nuo saulės. 80% saulės spindulių praeina pro debesis be to, ir sniegas atspindi 80% UV spindulių. Jei odos pigmentacija sutrikusi, ji labai jautri, įsigykite apsauginį kremą su aukštesniu nuo saulės faktoriumi (SPF), jei ne tokia jautri – užtenka ir 30 SPF. Apsauginį kremą rekomenduojama tepti likus maždaug 20-30 minučių prieš einant į lauką.

2. Kremai. Jei išsiruošėte slidinėti, nė nedvejokite ar verta įsigyti nuo šalčio apsaugantį kremą. Juk nekyla klausimų, ar šiltuose kraštuose būtinas apsauginis kremas nuo saulės? Šalčio kremai paprastai yra švelnūs, bevandeniai. Savo sudėtyje jie turi daugiau vaškų, aliejų bei sviestų, todėl yra riebesni ir tirštesnės konsistencijos. Kokį kremą ir kokios kompanijos rinktis? Žinoma, visada geriau pasitarti su savo kosmetologu, kuris, įvertinęs jūsų odos tipą, parinks būtent jums tinkamą.

3. Odos priežiūra vakare. Kad ir kaip būtumėte sušalę, niekada iš šalto oro įžengę į šiltą patalpą, nepulkite prie radiatoriaus ar židinio. Juk vien grįžus iš lauko į patalpą temperatūros skirtumas gali siekti kelias dešimtis laipsnių. Staigūs temperatūrų svyravimai verčia odos audinius ir juos maitinančias kraujagysles nuolat plėstis ir trauktis. Ilgainiui tai sukelia veido paraudimus bei kitus kosmetinius veido odos pakitimus. Staigiai keičiantis temperatūrai, reaguoja ne tik kraujagyslės. Susitraukia bei išsitempia kolageninės ir elastinės skaidulos.

Svarbu tinkamai pasirūpinti oda vakare – pašalinti per dieną susikaupusius nešvarumus ir riebalus. Vakare veidą prausti – valyti rekomeduočiau drungu vandeniu su švelniais, raminamaisiais kreminiais prausikliais ar valomaisiais pieneliais, kurie nepažeidžia odos apsauginės plėvelės. Neprauskite veido muilu– dar labiau suerzinsite odą.

Labai klysta manantys, kad esant žvarbiam orui, geriausia priemonė yra tik maitinamasis kremas. lgainiui odai vis tiek pradeda trūkti drėgmės, tad net ir riebi oda pradeda pleiskanoti, dirgti, o sausa ir jautri oda tik dar labiau išsausėja. Nepriklausomai nuo to, koks odas tipas, nakčiai naudokite intensyvų drėkinamąjį kremą, kuris padės atkurti per dieną prarastą drėgmę bei neleis sausam šildomų patalpų orui jos dar labiau sausinti.

4. Kitos priemonės. Nuo žvarbaus oro ir saulės gali smarkiai nukentėti ne tik veido oda, bet ir lūpos bei rankos: suskilti, patinti, pradėti kraujuoti. Apie gerą maitinamąjį balzamą lūpoms nė nekalbėkime – be jo nepavydžiu jūsų lūpoms! Lūpoms naudokite specialius balzamus, kurie apsaugo ne tik chemiškai, bet ir mechaniškai, t.y. kuriose yra UV. Eidami į lauką nepamirškite rankų. Rinkitės kiek riebesnius maitinamuosius kremus rankoms. O prieš miegą palepinkite savo rankas itin intensyviais atstatančiais kremais. Tai išgelbės jus nuo sužvarbusios ir suskeldėjusiosios odos.

Gerkite daug vandens. Tai padės pašalinti toksinus iš jūsų kūno bei išlaikyti nuolatinę odos drėgmę.

5. Apsilankymas pas specialistą. Raskite laiko ir prieš bei po kelionės apsilankykite pas savo kosmetologą., kuris įvertins odos būklę ir sudarys odos priežiūros planą, parinks tinkamą kosmetiką kelionei bei atliks specialias procedūras. Atliktas specialių procedūrų ciklas prieš kelionę užtikrins jūsų veido odos apsaugą, o po kelionės- atstatys ir pagerins veido odos struktūrą, atstatys prarastą drėgmę, pamaitins ir nuramins sudirgusią odą.

Sutikime, kad kalnų slidinėjimas yra viena iš egzotiškiausių sporto šakų. Tai – daug sniego, kalnų, nuostabios gamtos ir gryno oro. Visiems, kurie jau „tepa“ slides - puraus sniego, teigiamų emocijų bei nepakartojamų įspūdžių!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis