Gražina Baikštytė: jei pritrūkstu energijos, kavos gerti nepuolu

Dirbate sėdimą darbą ir mažai judate? Vargina nugaros skausmai? Nuolat primenate sau, kad reikia vartoti daugiau skysčių? Ieškote būdų, kaip sveikiau maitintis? Jeigu į šiuos klausimus atsakėte teigiamai, greičiausiai skundžiatės prasta savijauta.

Štai sveika gyvensena besidominti Lietuvos kino aktorė Gražina Baikštytė sako, kad pirmieji pokyčiai turėtų prasidėti nuo savęs pažinimo ir dalinasi 5 patarimais, kuriais pati vadovaujasi kiekvieną dieną.

1. Klausykitės savo organizmo

Anot aktorės, siekiant puoselėti gerą savijautą, pirmiausia reikia įsiklausyti į savo organizmą.
„Kiekvienas turi pats atrasti, ko jam reikia, kad kiekvieną dieną jaustųsi gerai, nestokotų energijos. Aš visada klausau savo organizmo – jis man pasako, kaip su juo elgtis, ką ir kiek valgyti“ – teigė aktorė.

Kino aktorė prisipažįsta – įpusėjus dienai kartais jai pritrūksta energijos, tačiau kavos gerti ji nepuola – pirmenybę teikia popietės miegui. „Jei jaučiu nuovargį, einu trumpam pamiegoti. Užtenka 20-30 minučių – ir vėl kupina energijos. Svarbu neperlenkti lazdos: jeigu pamiegu ilgiau nei 40 minučių, jaučiuosi dar blogiau“, – sakė G. Baikštytė.

2. Prieš pusryčius išgerkite stiklinę vandens

G. Baikštytė išduoda – kiekvienas jos rytas prasideda stikline vandens: „Tai geras įprotis. Išgėrus stiklinę vandens, nuplaunamas visas virškinimo traktas, tonizuojamas skrandis. Geriu drungną, kambario temperatūros vandenį ir nemaišau jo su niekuo – nei su citrina, kaip daug kas pataria, nei su medumi. Taip labiau tinka mano skrandžiui“.

Tuo tarpu kava G. Baikštytė nepiktnaudžiauja. „Ryte pusryčiaudama išgeriu puodelį kavos. Dienos bėgyje kavą geriu retai – nebent energijos palaikymui, jei neturiu galimybės pasimėgauti pokaičio miegu. Ieškantiems alternatyvos kavai patariu gerti žalią arbatą – taip pat stimuliuoja organizmą“.
Beje, mėgstamą kavą aktorė gardina cinamono, imbiero miltelių, gvazdikėlių ir kardamono prieskonių mišiniu, kurį pati pasigamina namuose. „Tai ne tik suteikia subtilesnį skonį kavai, bet ir degina riebalus bei ypač tinka turintiems žemą spaudimą“, – patarimais dalinosi G. Baikštytė.

3. Maitinkitės saikingai ir pilnavertiškai

Žinoma kino aktorė sako, kad jokių valgymo ar maisto derinimo principų ji nesilaiko, svarbiausia – saikas.

„Niekada nesu atsisakiusi jokių produktų, nes manau, kad kur kas svarbiau yra maitintis saikingai, o ne save varžyti. Negaliu suvalgyti daug vienu metu – organizmas man pats pasako, kad geriau po nedaug, bet dažniau“, – prisipažino G. Baikštytė.

Maitinantis aktorei svarbu ir pilnavertiškumas. „Organizmas reikalauja vitaminų, todėl nuolat vartoju vaisius ir daržoves bei natūralius maisto papildus – vitamino C, magnio + B6, multivitaminų tabletes“, – apie pilnavertę mitybą kalbėjo G. Baikštytė.

Kiekvienas produktas turi savo laiką paroje – vitaminus ji geria tik iš ryto, nes jie stimuliuoja organizmą, ir griežtai laikosi režimo – kiekvieną rytą, 10-15 minučių po valgio. Egzotinius vaisius G. Baikštytė taip pat renkasi tik pirmoje dienos pusėje ir stengiasi jų nevalgyti vėlai vakare.

4. Atraskite mėgstamą sporto šaką

Žinoma Lietuvos moteris pripažįsta, kad sporto klubai – ne jai. „Anksčiau eidavau į sporto salę, tačiau ilgainiui supratau, kad lankytis masinėse vietose, kur tenka sportuoti su nepažįstamais – ne man. Todėl renkuosi sportą namie, – teigė G. Baikštytė. – Kad pamiltum sportą, reikia atrasti tai, kas prie širdies – kai veikla maloni, tai ir motyvacija didesnė.“

Jau daugel metų aktorė namie atlieka „Body Flex“ kvėpavimo pratimus. „Jaučiu teigiamą poveikį – tai stiprina pilvo, nugaros, stuburo raumenis, dailina apimtis. Ypač tinka dirbantiems sėdimą darbą“, – sakė ji.

5. Nugalėkite blogus įpročius

G. Baikštytė pripažįsta, kad norint gerai jaustis, svarbu atsikratyti to, kas kenkia blogai savijautai.
„Mane ypatingai paveikia stresas ir nuovargis, kartais nuo to sutrinka net virškinimas. Tačiau didžiausias mano geros savijautos priešas – bloga nuotaika. Žinau, kad tam visada yra priežastis. Blogos savijautos priežastis gali būti per daug kaloringas maistas. Jei atsikeliu ryte ne ta koja iš lovos, iš karto pradedu galvoti, ką vakar vakare valgiau“, – sakė ji.

Anot aktorės, vienas tokių kenkėjų jai – sūris. „Labai mėgstu sūrį, o jis – kaloringas, todėl jei suvalgau per didelį kiekį, atsikeliu apsunkusi, blogos savijautos. Maistas labai svarbus savijautai, todėl turime stengtis nugalėti blogus savo įpročius“, – mintimis dalinosi „Natural Pharmaceuticals“ prekės ženklo ambasadorė G. Baikštytė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis