Skaiva Jasevičiūtė-Kraujalė: bijokite – cukrus mūsų tyko visur!

Matot, kokį gąsdinantį pavadinimą sugalvojau šiam straipsniui? Netrukus suprasite, kad ne be priežasties.

Aš labai mėgstu įvairiausius eksperimentus, ypač jei jie susiję su svoriu, mityba ir sveikesniu gyvenimo būdu. Todėl kai man paskambino ir pasiūlė dalyvauti projekte „Mėnuo be cukraus su Livinn“ sutikau drąsiai, pamaniau, kad sunku nebus – aš nesu saldžiavalgė. Nemirštu negavus šokolado, nekepu namie pyragų (vyras dėl to pyksta, žinoma). Tiesa, dėl šventos ramybės, paprašiau projektą pradėti po Velykų, nes per šventes neparagauti mamos daryto „Napoleono“ torto lygu savo šeimos ir pavardės išsižadėjimui. Taigi sukirtau net du gabaliukus – dvigubai daugiau nei visada, taip simboliškai pasakydama „ate“ cukrui ir galvodama, kad dabar visą mėnesį jo tikrai jau nebepasiilgsiu.

O kaip aš klydau... Klydau ne dėl to, kad visą mėnesį mirtinai norėsis mamos „Napoleono“, bet dėl to, kad gyventi mėnesį be cukraus yra sudėtinga, nes cukraus yra visur! Perfrazavus Salomėją Nėrį: „Cukraus pilnos mūsų dienos/ Balta balta kur dairais/ Klaidžias pasakas pirkėjams/ Seka prekių užrašai...“ Aš nejuokauju: vieną dieną prieš projektą pasivaikščiojau parduotuvėje skaitydama prekių etiketes ir gavau lengvą šoką. Pačiose nekalčiausiose ir net dietinėse prekėse mūsų tyko cukrus. Cukraus radau ir ten, kur net nesitikėjau. Visi puikiai žinome, kad įvairūs gaivieji gėrimai yra prifarširuoti cukraus (viename litre kokakolos daugiau nei 100 gramų cukraus, o išgėrus du litrus iškart viršiji visos savaitės cukraus normą), tačiau ar žinojote, kad nemažai cukriuko rasite ir pomidorų padaže? Greitai paruošiamoje košėje? Silkėje???

Gydytojai moterims rekomenduoja per dieną suvartoti iki 25 g cukraus (maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai), o vyrams ‒ iki 35 g cukraus. Tačiau statistika rodo, kad vidutinis Lietuvos gyventojas šią normą gerokai viršija ir per dieną suvalgo net apie 80 g cukraus, čia tas pat, kas atsisėdus prie cukrinės suvalgyti 20 šaukštukų cukraus. Atrodo, praktiškai neįmanoma, tačiau paskaičius etiketes tampa akivaizdu, kad nėra net dešros be cukraus. Kečupas, duona, sausi pusryčiai, rūkyta lašiša, mano jau minėta silkė taip pat yra su cukrumi. Net sveiki produktai, tokie kaip sultys, sūrelis ar dietinis jogurtas, yra prifarširuoti cukraus. Jau įskaudo galva? Cha – „Ibuprom“ tabletė irgi apvilkta cukrumi. Cukraus yra džiovintuose vaisiuose, leduose, net mano mėgstamame kefyre. Pasivaikščiojau po parduotuvę ir supratau, kad man šakės, mėnuo be cukraus praeis kremtant daržoves, čiaumojant virtą mėsą ir geriant vandenį….

Grįžus iš parduotuvės ir pagooglinus internete pasidarė dar baisiau. Ar žinojot apie medų? Aš, pavyzdžiui, ne kartą girdėjau siūlymą gerti arbatą su medumi, nes taip „sveikiau“. Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad medus ‒ puikus cukraus pakaitalas. Tačiau tiesa tokia, kad viename arbatiniame šaukštelyje medaus yra net 17 g cukraus, kitaip tariant, šaukštelyje medaus yra maždaug keturi šaukšteliai cukraus. Tad bandydami cukrų pakeisti medumi, dažnai jo suvartojame dar daugiau. Negana to – mano mėgstami vaisiai yra cukraus bombos! Žinoma, tas vaisių cukrus yra geresnis už tą cukrų, kuris tupi cukrinėje, bet padailinti kūno formų nepadeda. Štai jums pavyzdžių: 5 kg arbūzas turi 100 šaukštelių cukraus, 1 kg bananų (4–5 bananai) – 45 šaukštelius cukriuko, vynuogių kekė – 40 šaukštelių, 1 kg obuolių (apie 5 obuolius) – 12 šaukštelių. Moterys, kontroliuodamos savo svorį, dažnai specialiai nededa cukraus į arbatą ar kavą, bet tuoj pat su vynuogių keke suvalgo 40 šaukštelių cukraus. 40 šaukštelių!!!! Pasak medikų, atsisakydama vieno šaukštelio cukraus per dieną, moteris per metus numestų pusę kilogramo. O jei atsisakytum vynuogių?

Taigi, taip įsibauginusi pradėjau savo mėnesį be cukraus. Ekologiškų ir natūralių prekių parduotuvių tinklo “Livinn - sveiki produktai” parduotuvėje mergina man įteikė dėžę su produktais, kurie yra be pridėtinio cukraus ir pakeis mano vartojamus produktus. Dėžė svėrė daugiau nei 20 kilogramų... „Sveikas maistas nelengvas“, – su šypsena mestelėjo man pardavėja, o aš pagalvojau, kad kartu su dėže sveriu beveik 100 kg. Ar man pavyks priimti šį iššūkį ir kaip tai paveiks mano svorį? Pasidalysiu su jumis savo įspūdžiais čia kelis kartus per savaitę. Todėl būkite pasiruošusios išgirsti visą tiesą apie gyvenimą be cukraus.

Skaiva

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė: Suprantama Skaivos nuostaba ir net išgąstis, kai pradedi nagrinėti, kur ko yra ir ką valgai. Kartais tai labai netikėta. Kai jau žinai, tokių emocijų nebebūna ir tada lengviau pasirinkti, kiek ir kokio cukraus valgyti. Nes jo tikrai daug visur – cukrus yra angliavandenių dalis, o angliavandeniai įeina i daugumos maisto produktų sudėtį.

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė
Asmeninio albumo nuotr.

Noriu pabrėžti, kad šiame projekte mes nesiekiame visiškai atsisakyti cukraus, o tik pridėto. Taigi vynuogės, arbūzai ir kiti vaisiai – švieži bei džiovinti, pieno produktai ir kitkas lieka valgiaraštyje.

Atsisakom to cukraus, kuris pridėtas papildomai. Taigi, „Napoleono“ tortas tikrai netiks. Netiks saldieji gėrimai ir saldintas jogurtas, kai kurie mirkyti cukruje džiovinti vaisiai (tokių tikrai daug).
Medus yra labai sveikas produktas, nors formaliai „cukrus“, bet mažais kiekiais, kaip vaistas. Jei šį mėnesi Skaiva neperšals, medus į programa nebus įtrauktas.

Prisijungti prie „Mėnesio be cukraus“ galite ir jūs! Daugiau informacijos – Livinn – sveiki produktai Facebook.

Užsakymo nr.: PT_70900292

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis