Metų patikrinti receptai

„Ar kada nors ragavote morkų uogienės? Jos receptą radau 1937 m. „Moters“ žurnale. Buvo sunku patikėti, kad iš šių daržovių galima išvirti tokį skanėstą ir kad jau tada jam ruošti naudotos citrinos, – sako kulinarinės rubrikos autorė Giedrė Barauskienė. – Beveik šimtmečio senumo receptai ir šiandien gali stebinti.“

Kimštos bulvės (receptas – 1937 m.)


4 porcijos

Reikės:

8 didelių bulvių

400 g maltos mėsos

200 g virtų grybų

2 kiaušinių

50 g sviesto

1 svogūno

druskos, pipirų

Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su sviestu. Bulves nuskuskite, išgremžkite vidų. Mėsą sumaišykite su grybais, kiaušiniais, svogūnais, druska ir pipirais. Įdaro pridėkite į bulves, apliekite nuo svogūnų keptuvėje likusiu sviestu ir kepkite orkaitėje maždaug 1 val. Patiekite su mėgstamomis salotomis.


Marinuoti įdaryti pomidorai (receptas – 1960 m.)


3 litrai


Reikės:

10–12 nedidelių pomidorų

3 nuskustų morkų

1 saliero šaknies be žievės

2 svogūnų

druskos, pipirų

2 šaukštų aliejaus (kepti)

saujelės sukapotų krapų


Marinatui reikės:

1 l vandens

1 šaukšto druskos

1 šaukšto cukraus

1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių

3–5 kvapiųjų pipirų

laurų lapelių – 2


Marinatas. Užvirinkite vandenį, suberkite druską ir pipirus. Kai šie ištirps, marinatą palikite atvėsti.

Pomidorų viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, pabarstykite druska, pipirais. Morkas, salierą sutarkuokite ir patroškinkite keptuvėje su trupučiu vandens. Tada supilkite aliejų, įberkite druskos, pipirų ir kepkite ant nesmarkios ugnies. Šio įdaro prikimškite pomidorus, užberkite krapų, uždėkite nupjautas viršunėles ir – į stiklainį. Sukrėskite garstyčias, įmeskite laurų lapelius, pipirus. Užpilkite marinatu (kad apsemtų), ant viryklės įstatykite į puodą su šaltu vandeniu, uždenkite dangteliu ir 30 min. kaitinkite 80 °C karštyje. Tada užsukite dangtelį ir padėkite stiklainį atvėsti.


Morkų tortas (receptas – 1980 m.)


8–10 porcijų


Reikės:

1 stiklinės smulkiai sutarkuotų morkų

10 kiaušinių

1 stiklinės cukraus

1 stiklinės maltų džiūvėsių

1 šaukšto bulvių krakmolo

šaukštelio vanilinio cukraus

žiupsnio druskos

Kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su cukrumi, įmaišykite morkas, vanilinį cukrų. Tada iki standžių putų išplakite baltymus su druska. Įmaišykite juos į trynius kartu su maltais džiūvėsiais ir krakmolu. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje maždaug 1 val. Jeigu viršus ruduoja per greit, pridenkite kepimo popieriumi.


Morkų uogienė (receptas – 1937 m.)


1 litras


Reikės:

1 kg nuskustų morkų

1 kg cukraus

1 citrinos sulčių

2,5 stiklinės vandens

Morkas supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir apie 4 min. pavirkite. Tada išgriebkite, sudėkite į sietą ir palikite nuvarvėti.

Į puodą su likusiu skysčiu suberkite cukrų, išmaišykite. Kai užvirs, karštį sumažinkite iki vidutinio. Sirupui ėmus tirštėti, sumeskite į jį morkas. Kai masė ims virti, supilkite citrinos sultis (galima suberti ir plonai nutarkuotą citrinos žievelę). Virkite ant vidutinio karštumo ugnies (putas vis nugriebkite) maždaug 1 val. – iki morkos taps skaidrios. Kiek pravėsusią uogienę supilkite į 80 °C orkaitėje 25 min. kaitintą 1 l talpos stiklainį ir užsukite metaliniu dangteliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis