Kimštos bulvės (receptas – 1937 m.)
4 porcijos
Reikės:
8 didelių bulvių
400 g maltos mėsos
200 g virtų grybų
2 kiaušinių
50 g sviesto
1 svogūno
druskos, pipirų
Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su sviestu. Bulves nuskuskite, išgremžkite vidų. Mėsą sumaišykite su grybais, kiaušiniais, svogūnais, druska ir pipirais. Įdaro pridėkite į bulves, apliekite nuo svogūnų keptuvėje likusiu sviestu ir kepkite orkaitėje maždaug 1 val. Patiekite su mėgstamomis salotomis.
Marinuoti įdaryti pomidorai (receptas – 1960 m.)
3 litrai
Reikės:
10–12 nedidelių pomidorų
3 nuskustų morkų
1 saliero šaknies be žievės
2 svogūnų
druskos, pipirų
2 šaukštų aliejaus (kepti)
saujelės sukapotų krapų
Marinatui reikės:
1 l vandens
1 šaukšto druskos
1 šaukšto cukraus
1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
3–5 kvapiųjų pipirų
laurų lapelių – 2
Marinatas. Užvirinkite vandenį, suberkite druską ir pipirus. Kai šie ištirps, marinatą palikite atvėsti.
Pomidorų viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, pabarstykite druska, pipirais. Morkas, salierą sutarkuokite ir patroškinkite keptuvėje su trupučiu vandens. Tada supilkite aliejų, įberkite druskos, pipirų ir kepkite ant nesmarkios ugnies. Šio įdaro prikimškite pomidorus, užberkite krapų, uždėkite nupjautas viršunėles ir – į stiklainį. Sukrėskite garstyčias, įmeskite laurų lapelius, pipirus. Užpilkite marinatu (kad apsemtų), ant viryklės įstatykite į puodą su šaltu vandeniu, uždenkite dangteliu ir 30 min. kaitinkite 80 °C karštyje. Tada užsukite dangtelį ir padėkite stiklainį atvėsti.
Morkų tortas (receptas – 1980 m.)
8–10 porcijų
Reikės:
1 stiklinės smulkiai sutarkuotų morkų
10 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 stiklinės maltų džiūvėsių
1 šaukšto bulvių krakmolo
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
Kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su cukrumi, įmaišykite morkas, vanilinį cukrų. Tada iki standžių putų išplakite baltymus su druska. Įmaišykite juos į trynius kartu su maltais džiūvėsiais ir krakmolu. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje maždaug 1 val. Jeigu viršus ruduoja per greit, pridenkite kepimo popieriumi.
Morkų uogienė (receptas – 1937 m.)
1 litras
Reikės:
1 kg nuskustų morkų
1 kg cukraus
1 citrinos sulčių
2,5 stiklinės vandens
Morkas supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir apie 4 min. pavirkite. Tada išgriebkite, sudėkite į sietą ir palikite nuvarvėti.
Į puodą su likusiu skysčiu suberkite cukrų, išmaišykite. Kai užvirs, karštį sumažinkite iki vidutinio. Sirupui ėmus tirštėti, sumeskite į jį morkas. Kai masė ims virti, supilkite citrinos sultis (galima suberti ir plonai nutarkuotą citrinos žievelę). Virkite ant vidutinio karštumo ugnies (putas vis nugriebkite) maždaug 1 val. – iki morkos taps skaidrios. Kiek pravėsusią uogienę supilkite į 80 °C orkaitėje 25 min. kaitintą 1 l talpos stiklainį ir užsukite metaliniu dangteliu.