Variacijos balandėlių tema. 6 receptai

Mažai atsiras nemėgstančių balandėlių. Tiesa, jiems pagaminti reikia laiko, tačiau įdėtas darbas atsiperka su kaupu. Jeigu jums svarbiau patiekalo skonis, o ne pavidalas, yra paprastesnių būdų, kaip pasigaminti kopūstų ir maltos mėsos valgių.

m.moteris.lt - JAU IR TAVO TELEFONE! Išbandyk dabar!

Klasikiniai balandėliai

Reikės: 1 maišelio ryžių, 1 kg gūžinio kopūsto. Įdarui paruošti: 500 g maltos mėsos (perpus jautienos ir kiaulienos), 2 svogūnų, druskos, maltų juodųjų pipirų ir maltų kalendros grūdelių, 100 g grietinės.

Išverkite ryžius. Nupjaukite kopūsto kotą. Kopūstą virkite aukštame puode 5–10 minučių, kol viršutiniai lapai atsiskirs nuo gūžės. Juos nuimkite, vėl virkite, kol atsiskirs kiti lapai, šiuos vėl nuimkite ir taip toliau, kol atsiskirs visi lapai. Sumaišykite maltą mėsą, ryžius, smulkiai supjaustytus svogūnus ir prieskonius. Masė turėtų būti gana tiršta. Storiausią kopūstlapio vietą išpjaukite, uždėkite įdaro ir suvyniokite. Balandėlius sudėkite į skardą, ant kiekvieno užlašinkite šiek tiek aliejaus ir užberkite truputį druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad balandėliai būtų pusiau apsemti, ir troškinkite 175 °C temperatūros orkaitėje (ją prieš tai įkaitinę) 30 minučių. Tada įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite grietinės, uždenkite folija ir troškinkite dar 30 minučių.

Patarimas. Kopūsto gūžės nebūtina virti. Ją galima įdėti į kepimo maišelį, užrišti, keliose vietose subadyti šakute ir pakaitinti mikrobangų krosnelėje 7 minutes – kopūstlapius lengvai nuimsite. Su grietine galite įdėti ir porą šaukštų pomidorų padažo.

Shutterstock nuotr.
„Tinginio“ balandėliai

Reikės: 1 kopūsto gūžės (šiek tiek didesnės nei 1 kg), 3 svogūnų, 1 šaukšto aliejaus, 1 kubelio kiaulienos sultinio, 200 ml vandens, 75 g džiūvėsėlių, 400 g maltos kiaulienos, 1 kiaušinio, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių, 2 obuolių.

Kopūsto gūžę sukapokite ir apkepkite aliejuje su 2 supjaustytais svogūnais. Iš sultinio kubelio ir vandens išverkite sultinį, suberkite džiūvėsėlius, išmaišykite ir maždaug 10 minučių palikite pastovėti. Sumaišykite su malta mėsa, 1 smulkintu svogūnu ir kiaušiniu. Pagardinkite prieskoniais ir druska. Pusę kopūsto kiekio sudėkite į kepimo indą, ant viršaus – maltos mėsos masę, obuolių griežinėlius ir likusius kopūstus. Kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių.

Patarimas. Balandėliai bus sodresnio skonio, jei kepimo indą išklosite plonomis rūkytų lašinukų riekelėmis ir užbarstysite išmirkytų bei sukapotų džiovintų grybų.

Pekininių kopūstų balandėliai

Reikės: 1 kininio kopūsto, sviesto (indui ištepti), 200 g ryžių, 2 pomidorų, 1 didelio svogūno, 1 morkos, aliejaus (kepti), druskos, bazilikų ar raudonėlių, druskos.

Kopūsto lapus virkite vandenyje, kol suminkštės (apie 5 minutes). Išvirkite ryžius, perliekite šaltu vandeniu, nuvarvinkite. Susmulkinkite svogūną, sutarkuokite morką ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite ryžius, supjaustytus pomidorus, pagardinkite prieskoniais ir druska. Ant kiekvieno kopūsto lapo uždėkite po šaukštą mišinio ir susukite. Suktinukus sudėkite į sviestu išteptą kepimo indą, ant viršaus uždėkite po gabaliuką sviesto ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 25 minutes.

Patarimas. Balandėliams ruošti labiausiai tinka apvalūs ir buki krakmolingi ryžiai. Galima naudoti ir nevirtus ryžius, tačiau tada į įdarą įdėkite porą šaukštų grietinės, šiek tiek ištirpinto sviesto ir įpilkite sultinio. Yra ir kitas variantas: ryžius pakeiskite tarkuotomis morkomis ir salierais.

Shutterstock nuotr.
Balandėliai su sūriu ir pomidorų padažu

Reikės: 1 vidutinio dydžio kopūsto gūžės, 2 raudonųjų svogūnų, 1 šaukšto aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, 150 g fermentinio sūrio, sviesto (indui ištepti). Padažui paruošti: 2 pomidorų, 4 šaukštų pomidorų tyrės, 2 šaukštų baltojo vyno, 1 šaukštelio rapsų aliejaus, druskos, peletrūnų.

Nuo kopūsto gūžės nuimkite 8 viršutinius lapus ir 3–4 minutes pavirkite dideliame kiekyje vandens. Nuvarvinkite. Likusį kopūstą supjaustykite kuo smulkiau, svogūnus irgi susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite kopūstus ir svogūnus, pakepinkite 10 minučių, kol suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Suberkite sutarkuotą sūrį ir keptuvę nukelkite nuo ugnies. Ant kiekvieno kopūstlapio uždėkite 1–2 šaukštus įdaro ir suvyniokite.

Paruoškite padažą. Pomidorus supjaustykite, sutrinkite ir sudėkite į puodą. Supilkite vyną ir pomidorų tyrę. Kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pridėkite aliejaus, druskos ir prieskonių. Balandėlius išdėliokite sviestu išteptame inde, užpilkite pomidorų padažu ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 20 minučių.

Patarimas. Padažą pagaminsite greičiau, jei vietoj žalių pomidorų naudosite konservuotus savo sultyse.

Shutterstock nuotr.
Kepti balandėliai su mėsa

Reikės: 1 kg gūžinių kopūstų, 80 g ryžių, 1 svogūno, 300 g maltos mėsos, 1 šaukšto aliejaus, 1 šaukšto sirupo, saujelės susmulkintų krapų, druskos ir juodųjų pipirų. Pagardinti: 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų gliukozės ar sacharozės sirupo.

Nuplautą kopūsto gūžę dėkite virti į didelį puodą su pasūdytu vandeniu. Viršutinius lapus nuimkite, kai jie pradės minkštėti. Nusausinkite ir apipjaustykite storesnes vietas prie koto. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 minutes kepkite susmulkintą svogūną ir mėsą, įberkite druskos, pipirų, įmaišykite sirupą ir krapus. Ant kiekvieno kopūsto lapo dėkite po šaukštą įdaro ir suvyniokite. Suktinukus išdėliokite sviestu išteptoje kepimo formoje, ant viršaus uždėkite sviesto gabaliukus ir užlašinkite sirupo. Į formą įpilkite šiek tiek vandens. Kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes.

Kitokie balandėliai

Reikės: 12 savojinių kopūstų lapų, 1 svogūno, 600 g bulvių, 2 šaukštų aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos, džiovintų mairūnų, 2 kiaušinių trynių, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto miltų, 250 ml pieno, 250 ml sultinio, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 600 g baltų žuvų filė.

Kopūstą virkite 5 minutes. Svogūną supjaustykite. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir kepkite su svogūnais aliejuje. Pagardinkite druska ir prieskoniais, įdėkite kiaušinių trynius. Miltus pakepinkite su sviestu. Maišydami supilkite pieną, sultinį ir užvirinkite. Įberkite druskos, pipirų, sudėkite du trečdalius sūrio. Žuvų filė supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su bulvėmis. Vieną šalia kito sudėkite du lapus, uždėkite žuvų įdaro ir suvyniokite. Balandėlius išdėliokite kepimo inde, apipilkite padažu ir apibarstykite likusiu sūriu. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 30 minučių.

Patarimas. Tiek šiuos, tiek bet kuriuos kitus balandėlius prieš troškinant galima apvolioti miltuose ir šiek tiek apkepti, o tada išvirti puode.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis