Apkepas su bešamelio padažu

Tai graikiškas apkepas, gaminamas iš maltos ėrienos arba jautienos, baklažanų, bulvių.

Mėsai:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 kg maltos ėrienos arba jautienos
1 susmulkinto svogūno
druskos
4 susmulkintų česnako skiltelių
1 šaukštelio kvapiųjų pipirų
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukšto džiovintų raudonėlių
2 šaukštų pomidorų pastos
120 ml raudonojo vyno
1 l bešamelio padažo

Baklažanams:

2 l vandens
130 g druskos
3 didelių nuluptų baklažanų
2–3 nuskustų didelių bulvių
alyvuogių aliejaus
100 g tarkuoto parmezano arba kitokio kietojo sūrio

Gaminame

* Paruošti mėsą: į puodą ar gilią keptuvę supilti alyvuogių aliejų ir užkaisti ant didelės kaitros. Sudėti maltą mėsą ir kepti, kol paruduos. Tada ant mėsos suberti smulkintą svogūną ir paskaninti druska. Kai svogūnai suminkštės, suberti česnakus ir likusius prieskonius, sudėti pomidorų pastą.

* Viską gerai išmaišyti ir troškinti apie 2–3 minutes. Paskui supilti raudonąjį vyną ir gerai išmaišyti. užvirinti, sumažinti kaitrą ir troškinti apie 20 minučių. Į didelį puodą įpilti vandens, suberti druską ir išmaišyti.

* Baklažanus supjaustyti maždaug 6 mm storio riekelėmis ir sudėti į puodą. Laikyti apie 15–20 minučių. Paskui sudėti ant popierinio rankšluosčio, nusausinti ir atidėti į šalį.

* Bulves supjaustyti maždaug 6 mm storio riekelėmis, sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti maždaug 5–8 minutes, kad šiek tiek suminkštėtų. Paskui nusausinti ir atidėti į šalį.

* Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Į kepimo skardą ar ant grotelių patiesti foliją, ištepti ją aliejumi, išdėlioti baklažanų riekeles ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti įkaitintoje orkaitėje, kol viena pusė gražiai apskrus. Tada apversti ir kepti, kol apskrus kita pusė.

* Išimti iš orkaitės. Į kepimo indą vienu sluoksniu sudėti apvirtas bulves. ant jų sudėti maždaug pusę keptų baklažanų. užpilti mėsos padažo. Tada sudėti likusius baklažanus, užbarstyti pusę kiekio tarkuoto sūrio. ant sūrio supilti bešamelio padažą ir užbarstyti likusį sūrį. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 30–45 minutes, kol viršus gražiai paruduos. Prieš patiekiant leisti musakai bent 15 minučių pravėsti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis