Riešutai – ne tik sveikas užkandis jūsų Kūčiui stalui

Nuo seniausių laikų mūsų protėviai, Kūčių vakarą susėdę prie stalo, dalinosi iš rudens gėrybių ruoštais patiekalais iš džiovintų vaisių, grybų, uogų, daržovių. Stalą visuomet papildydavo ir įvairios grūdinės kultūros – daiginti miežiai, kviečiai, kanapės, žirniai, pupos. Be abejo, vietos kasmet atsirasdavo ir kruopščiai miškuose rinktiems riešutams – pastaraisiais ne tik skanauta, bet ir pranašauta lemtis. 


Riešutai ir šiandien turi ypatingą reikšmę ant šventinio stalo – jais dažnai gardinami kepiniai, puošiamos salotos ar dekoruojamas pats stalas. Vis dėlto, šis produktas yra toks universalus, kad tinka kone visiems patiekalams – tereikia žiupsnelio drąsos.


Ir saldžius, ir sūresnius skonius mėgstantiems


Be abejo, riešutai visiems puikiai pažįstami kaip sausainių, pyragaičių ir pyragų ingredientas, tačiau apsibrėžti vien saldžiais skoniais nederėtų. Silkė, žuvis, o šv. Kalėdų pietums ruošiami ir įvairios mėsos kepsniai bei vyniotiniai puikiai dera su įvairiausių rūšių riešutais. Bene svarbiausia yra atrasti mėgstamiausius derinius – anakardžių, graikiniai, lazdynų, migdolų, pistacijų, makadamijų, kedrų ar kiti riešutai suteiks skirtingų poskonių jūsų patiekalams, todėl eksperimentuokite drąsiai. O štai saldiems kepiniams tinka bene visi riešutai. Atminkite, kad tiek jų papuošimui, tiek įdarams visuomet verta rinktis tik aukštos kokybės riešutus, kurie nėra apdorojami cheminiu būdu, todėl išsiskiria sodriu skoniu bei puikia maistine verte.


Tradicinius patiekalus atraskite iš naujo


Ne paslaptis, kad dauguma šeimininkių metai iš metų šeimą sodina prie tokio pat Kūčių stalo. Štai graikiniai riešutai kuo puikiausiai dera su mūsų Kūčių stalo karaliene silke – tiek internete, tiek receptų knygose tokių gardžių derinių išties gausu. Tokį patiekalą pagardinę cinamonu, razinomis, aguonomis ar saulėgrąžomis, sukursite visiškai kalėdinę nuotaiką, o namai pakvips gardžiausiais aromatais. Net jei šie receptai skamba kiek neįprastai, o įsivaizduojami skoniai sunkiai dera jūsų mintyse, išbandyti tikrai verta. Traškūs riešutai suteikia patiekalui daugiau tekstūros, todėl, mėgaudamiesi Kūčių vakariene net prie visiškai įprasto savo valgomojo stalo, galėsite pasijusti kaip tikrų tikriausiame restorane. Jei nesate silkės mėgėjas, išbandykite kitus receptus – tešlą keptai žuviai pakeiskite įvairių riešutų apvalkalu, duoną skanaukite su lašišos ir anakardžių užtepėle, o garnyrui ruošiamą morkų mišrainę pagardinkite riešutais. Be abejo, jei atnaujinti Kūčių meniu nusprendėte pirmą kartą, būtinai vadovaukitės receptu – padauginus riešutų, ypač graikinių, patiekalas gali tapti karstelėjęs.


Burtai ir pranašystės – neatsiejama Kūčių nakties tradicija


Pastaraisiais metais pamažu sugrįžta ir tradicija burtis Kūčių vakarą – šis magijos kupinas laikotarpis tiesiog neatsiejamas nuo lemties spėjimo, o pranašysčių laukia kiekvienas tiek jaunimo, tiek senjorų tarpe. Bene daugiausia burtų suskaičiuojama su riešutais. Pastarieji mūsų protėviams simbolizavo pilnatvę, skalsą, vienovę ir vaisingumą, todėl buvo nepamanomi pranašai, bandant nuspėti sėkmę meilės reikaluose. Jei prie stalo šiemet sėdi netekėjusių ar nevedusių, duokite jiems pasemti saują riešutų: jei suskaičiuos porinį jų skaičių, kitąmet būtinai suras antrąją pusę, jei ne – liks be poros. Na, o norintys sužinoti, ar kiti metai bus turtingi, pasibaigus Kūčių vakarienei turėtų paprašyti kito šeimos nario, kad šis apibertų jį riešutais. Labiausiai pasiseks tam, kuris daugiausiai jų sugaus, jis kitais metais gyvens turtingiau. Turtingo ir gardaus Kūčių stalo!


Užsakymo nr.: PT_78067

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis