Košė – piniginei draugiškas patiekalas: patarimai, kaip paruošti itin pigiai

Košę valgyti tikrai verta. Vis dėlto dažniausiai rytais skubame susiruošti į darbą ir laiko pusryčių košei pritrūksta. O be reikalo – košė yra ne tik sveikas, bet ir nebrangus pusryčių variantas, kuris vėstant orams sušildo ir suteikia energijos.

Įvairios kruopos – nebrangus, bet itin vertingas kasdienės mitybos pasirinkimas. Jos puikiai tinka tiek pusryčių, tiek pietų patiekalams ruošti, o parduotuvėse siūlomas itin platus pasirinkimas – nuo tradicinių avižų iki bolivinės balandos ar kuskuso.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad košę galima valgyti kasdien – pavyzdžiui, avižinė suteikia energijos, aprūpina mineralais ir padeda palaikyti sklandų virškinimą. Be to, ją ruošiant galima sutaupyti ne tik laiko, bet ir elektros energijos.

Grūdai turėtų sudaryti didžiąją dalį kasdienės mitybos, o vertingiausi – viso grūdo produktai. Vis dėlto šiuolaikinės gudrybės leidžia košę išvirti vos per kelias minutes. Pagal skonį ją galima papildyti įvairiais ingredientais: keptomis daržovėmis, kiaušiniais, džiovintais vaisiais ar kitais produktais, kurių visuomet galima rasti namuose.

 

Gudrybės, kaip sumaniai paruošti košę, kad nereikėtų naudoti daug energijos ir laiko

 

Išmirkykite kruopas. Jei košę ketinate ruošti iš kruopų, kurias reikia virti ilgiau, pavyzdžiui, iš pilno grūdo avižų, perlinių kruopų ar lęšių, pirmiausia jas užmerkite kelioms valandoms vandenyje. Jame kruopos išbrinks ir nebereikės naudoti daugiau elektros ar dujų joms virti.

 

Peržiūrėkite, kuo galite praturtinti košę. Kad košė nepabostų, praturtinkite ją mėgstamais produktais. Peržiūrėkite šaldytuvą ir spinteles – jei turite šaldytų uogų, naudokite jas. Taip košė bus dar turtingesnė vitaminų ir primins vasaros skonius. Taip pat galite košę gardinti sezoniniais vaisiais: obuoliais, kriaušėmis ar slyvomis. Ryžių ar avižų košę galite paskaninti žiupsneliu cinamono. Jeigu norite sotesnio košės varianto, užkepkite ją kiaušiniu, įpjaustykite avokado arba derinkite su kitomis ankštinėmis kultūromis – pupelėmis ar žirneliais.

 

Pasirinkite tinkamą skysčio santykį. Kai verdate košę, atidžiai įvertinkite, koks skysčio ar vandens santykis turi būti. Vienos kruopos išverda greičiau, kitoms reikia ilgesnio laiko. Tad jeigu padauginsite skysčio, sunaudosite daugiau elektros energijos jam užvirti, o galiausiai kruopos bus pervirusios į lipnią masę. Pavyzdžiui, grikius rekomenduojama virti santykiu 1:1, o ryžius 2:1.


Derinkite skirtingus skysčius. Norėdami paruoši sumanesnį košės variantą, kruopas galite virti tik vandenyje, o joms išvirus įpilti mėgstamo augalinio gėrimo. Jeigu mėgstate ant pieno ruoštas košes, jį taip pat galima derinti su vandeniu – iš pradžių kruopas išvirkite vandenyje ir tik virimo pabaigoje įpilkite pieno. Taip jo sunaudosite mažiau, o košės skonis bus toks pat. Nepamirškite ir sviesto – jo šiek tiek galite įdėti, kai išjungsite kaitrą.


Stebėkite virimo temperatūrą. Kruopas košei berkite į verdantį vandenį, o jam dar kartą užvirus, iš karto sumažinkite kaitrą. Keletą minučių pavirkite ant nedidelės kaitros, kol dauguma skysčio suvirs. Kai kruopos beveik išvirs, iš viso išjunkite viryklę, bet palikite košę dar bent 5–10 minučių uždengtame puode, kad baigtų virti ir taptų optimalios tekstūros. Be to, tai taip pat taupo energijos išteklius.


Nepamirškite puodo. Vos tik sudėsite pusryčių košę į lėkštes, nepamirškite ir puodo. Iš karto įpilkite į jį šalto vandens ir šiek tiek indų ploviklio. Taip puodą daug lengviau išplausite tiek indaplovėje, tiek rankomis ir sutaupysite vandens, laiko bei energijos.


Jeigu pritrūktų idėjų pusryčių košei, dalijamės keliais receptais.


Avižinė košė su džiovintais abrikosais ir kokosu

 

Jums reikės:

 

1 stiklinės avižų;

0,5 stiklinės vandens;

1 stiklinės migdolų gėrimo;

1 banano;

6 vnt. džiovintų abrikosų;

2 v. š. kokosų drožlių;

Medaus;

 

Paruošimas:

 

Puode užkaitinkite vandenį. Gabaliukais supjaustykite džiovintus abrikosus, kartu su kokoso drožlėmis sumeskite į vandenį. Kai vandenuo užvirs, sudėkite avižas ir įpilkite migdolų gėrimo. Tuo metu lėkštutėje šakute sutrinkite bananą ir, košei baigiant virti, sudėkite į verdantį puodą. Viską išmaišykite ir minutę pašildykite. Jeigu trūksta saldumo, galite pagardinti medumi.


Avižinė košė su pievagrybiais, avokadais ir kiaušiniais


Jums reikės:


150 g avižinių kruopų;

80 g svogūnų;

200 g pievagrybių;

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. linų sėmenų;

¼ a. š. druskos;

1 sunokusio avokado;

2 virtų kiaušinių;

2 v. š. smulkintų petražolių;


Gaminame:


Avižų kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, taip pat, kietai išvirkite kiaušinius – virkite juos apie 8–10 minučių. Linų sėmenis užpilkite vandeniu, palaukite, kol išbrinks, o tuomet nusunkite. Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite supjaustytus pievagrybius ir viską kepinkite dar 7–10 minučių. Į keptuvę sudėkite išvirusias kruopas, išmaišykite, nukelkite nuo viryklės ir apibarstykite petražolėmis bei linų sėmenimis. Patiekite košę su supjaustytu avokadu bei virtais kiaušiniais.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis