Lėtas pupelių skrudinimas – tobulos kavos raktas

Yra sakoma, jog kavos skrudinimas yra menas. Šio amato žinovai turi būti sukaupę ilgametę patirtį ir pajusti kiekvienos pupelių veislės įnorius.

 

Kava yra lėta ir įnoringa. Kol šiltų kraštų šalyse kavamedžiai iš lėto sunokina raudonas uogas, prabėga šešetas mėnesių. Dar tiek pat užtrunka, kol ūkininkai surinktas kavos pupeles kruopščiai išplauna, išdžiovina ir palieka susigulėti.


Kavos nepaskubinsi – jei norime mėgautis puodeliu kokybiško gėrimo, reikia pildyti pupelių įnorius. Tik tuomet kava atsilygina puikiu skoniu ir žavi mūsų uoslę.


Vienas svarbiausių darbų iš lėto subrendus pupelėms – skrudinimas. Didieji gamintojai mėgsta šį procesą paspartinti. Įvertinkite patys – beveik 10 tūkstančių valandų lėtai sirpusi ir brendusi kava patiria šoką – paskrudinama greičiau nei per 2 minutes. Šio gėrimo žinovai teigia, jog tai yra per trumpas laikas. Laimei, yra ir kitas skrudinimo būdas – lėtasis. Jei tiksliau, dešimteriopai ilgesnis už pirmąjį, pramoninį.


 Palaipsniui paskrudintos pupelės yra tobulos kavos raktas. Svarbiausia – neskubėti. Pagal pupelių spalvą skrudinimas paprastai skirstomas į 3 pagrindinius lygius – šviesų, vidutinį ir tamsų. Šviesiai skrudinta kava pabrėžia kavos rūgštumą. Vidutiniškai skrudinta – saldumą. Tamsiai skrudinta – tirštumo pojūtį burnoje. Yra sakoma, jog kavos skrudinimas yra menas. Šio amato žinovai turi būti sukaupę ilgametę patirtį ir pajusti kiekvienos pupelių veislės įnorius.



Gamintojo nuotr.


  

KODĖL KAVOS SKRUDINIMAS GREITĖJA?


Daugelis Vakarų pasaulio kavos skrudintojų nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžios pradėjo ieškoti technologinių naujovių, kurios leistų gerokai paspartinti skrudinimo procesą. Kai kurie gamintojai kavą skrudina vis trumpiau ne tik dėl greitėjančio tempo ir siekio patenkinti augantį poreikį.


Žymus kavos žurnalistas Markas Pendergrastas knygoje apie kavos istoriją „Nepažintos žemės“ (angl. „Uncommon grounds“) užsimena, jog skrudinimas spartėjo taupumo sumetimais – kuo trumpiau kaitini pupeles, tuo mažesnė sąskaita už sunaudotą kurą. Deja, menkesnė ir kavos kokybė.


Dabartinėse pramoninės kavos gamyklose greitasis skrudinimas yra automatizuotas. Paspaudi mygtuką ir pupelės iki 650 °C įkaitusioje krosnyje paskrunda per 90 sekundžių. Taip apdorotos pupelės yra nepakankamai paskrudusios viduje ir perdegusios išorėje. Toks kaitinimo būdas paprastesnis ir pigesnis už lėtą skrudinimą. Per valandą galima gruzdinti iki 4 tonų pupelių. Kavos skonis nuo to nukenčia – nemalonus rūgštumas ir kartumas veržiasi per kraštus. Tuomet daugelis gamintojų į galutinius maltų pupelių mišinius deda kvėpiklių ir papildomų aliejų, kurie pataiso skonines savybes.

 

KITOKS POŽIŪRIS Į KAVOS RUOŠIMO TRADICIJAS!


Tačiau yra ir kitaip mąstančių kavos gamintojų, kurie stengiasi išsaugoti klasikines kavos ruošimo tradicijas. „Aroma Gold“ skrudinimo meistrai pupeles skrudina lėtuoju būdu ne trumpiau kaip 15 minučių. Pupelės kaitinamos mažose talpose, pajėgiančiose skrudinti iki 720 kg per valandą, todėl galima išgauti nuostabių kavos aromato variacijų. Lėtai skrudinamos pupelės skrunda tolygiai, todėl išsiskiria daugiau eterinių aliejų, suteikiančių kavai sodresnį skonį ir intensyvesnį aromatą.


Kiekviena „Aroma Gold“ kavos rūšis skrudinama atskirai. Taip skirtingo dydžio ir savybių pupelės įgauna geriausią įmanomą skonį ir kvapą, o kavos rūšys puikiai dera tarpusavyje. Sumaišius jas kartu, gimsta aukštos kokybės kavos rūšių darna. Toks skrudinimo ir gaminimo būdas tinka lėtai ir įnoringai kavai. O kai kava laiminga, laimingi ir mes – tobulos kavos gerbėjai.


Gamintojo nuotr.



Atraskite savo mėgstamiausią kavą www.coffeeplace.lt

Užsakymo nr.: PT_64596

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis