12 patiekalų Jūsų Kūčių stalui

(1)

Ilgai lauktos šv. Kūčios – jau netrukus. Namuose, kurie laikosi senovės lietuvių tradicijų, ištiesiamas stalas, ant jo klojamas šienas ir dengiama balta staltiesė. O tada dedama 12 patiekalų – kiekvienam metų mėnesiui pagerbti.

Kūčia


Tai svarbiausias Kūčių patiekalas, kuris būdavo ant kiekvienos šeimos stalo.


Shutterstock nuotr.


Reikės:


1 st. kviečių

100 g aguonų

2 valg. š. medaus


Gaminame


* Grūdus nuplaukite ir užpylę vandeniu, palikite 8 valandoms, geriau – per naktį.

* Nuplaukite, suberkite į puodą ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Nukoškite.

* Tuo tarpu aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Paskui sumalkite mėsmale.

* Grūdus sumaišykite su aguonomis, užpilkite medumi ir išmaišykite.


Silkė pataluose



Shutterstock nuotr.


Reikės:


2 sūdytos silkės arba 1 skumbrė

1–2 burokėliai

2–3 bulvės

2–3 morkos

2–3 kiaušiniai

1/2 svogūno

150–200 ml švelnaus skonio majonezo

druska ir pipirai – pagal skonį


petražolių lapeliai ir žali svogūnų laiškai – papuošimui


Gaminame:


* Burokėlius gerai nuplauname, nupjauname šakneles. Kepame apie 45 min. iki 190°C. įkaitintoje orkaitėje, ugniai atspariame inde su dangčiu arba įvyniojus į foliją. Iškepti burokėliai turi būti minkšti viduje. Burokėlius ataušiname.

* Nuplautas bulves su lupenomis panardiname puode su šaltu vandeniu. Jam užvirus, paverdame apie 20 min. Išpilame vandenį ir bulves ataušiname iki kambario temperatūros.

* Nuplautas morkas su lupenomis panardiname į atskirą puodą su verdančiu vandeniu, verdame 13 min. Išpilame vandenį, ataušiname iki kambario temperatūros.

* Kiaušinius dedame į puodą su šaltu vandeniu, jam užvirus, verdame 10 min. Išpilame vandenį, ataušiname po šalto vandens srove.

* Išdarinėjame silkę ir, nuplovus šaltu vandeniu, nusausiname. Nulupame odą, pjauname silkes išilgai pusiau ir išimame stuburą su visais kaulais bei kruopščiai išrenkame smulkesnius kauliukus. Silkę supjaustome smulkiais, apie 1 cm, kubeliais.

* Burokėlius ir bulves nulupame, sutarkuojame burokine tarka. Morkas nulupame, kiaušinius išlukštename, viską supjaustome smulkiais kubeliais. Smulkiai supjaustome svogūną. Tam, kad nebūtų kartus, ji nuskalaujame po šalto vandens srove ir nusausiname.

* Sluoksniuojame ingredientus, tolygiai paskirstydami ant plokščios lėkštės ir išlygindami jų paviršių tokia tvarka:

bulvės, pagardintos druska + majonezas + silkė (gali būti sumaišyta su obuoliu) + svogūnas + majonezas + morkos, pagardintos druska + majonezas + kiaušiniai + majonezas + burokėliai, pagardinti druska ir pipirais

* Paruoštą patiekalą paliekame šaldytuve stingti ir persisunkti skoniams mažiausiai 2 val. Prieš pat pateikiant ant stalo, apliejame majonezu, pabarstome kiaušinio trupinėliais, žaliais svogūnais, petražolių lapeliais.


Silkė su burokėliais ir grybais



Shutterstock nuotr.


Tai garsiosios Beatos Nicholson parengtas receptas. „Paprastai, įprastai, tik dar skaniau ir gražiau“, – pasakoja Beata.


Reikės:


4 silkės filė juostelių (arba 2 neišdorotų silkių)

4 burokėlių

3–4 bulvių

50 ml alyvuogių aliejaus kepti

1 svogūno, jei mėgstate

saujelės džiovintų baravykų

saujelės džiovintų obuolių

saujelės džiovintų kriaušių

juodųjų pipirų

druskos

šlakelio citrinų sulčių


Žolelių majonezui:


saujelės krapų

saujelės petražolių

2 šaukštų kaparėlių (galite keisti marinuotais agurkėliais)

3 šaukštų majonezo


Kaip paruošti:


  1. Grybus užpilame karštu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  2. Bulves su lupenomis išverdame, nusunkiame. Burokėlius taip pat išverdame arba iškepame orkaitėje.
  3. Keptuvėje ant nedidelės ugnies aliejuje pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, jei jo dėsite. Į keptuvę suverčiame smulkiai supjaustytus grybus, džiovintus obuolius ir kriaušes. (Jei pastarieji labai sausi, juos taip pat galima pamirkyti vandenyje.) Pasūdome ir pagardiname pipirais.
  4. Burokėlius nulupame ir supjaustome kubeliais. Sumaišome su atvėsusiu keptuvės turiniu, pašlakstome citrinų sultimis.
  5. Sumaišome žolelių majonezą: visas sudedamąsias dalis sudedame į virtuvinį kombainą ir sutriname iki vientisos žalsvos masės arba susmulkiname peiliu.
  6. Bulves nulupame, supjaustome riekelėmis.
  7. Ant lėkštės išdėliojame bulvių riekeles, uždedame po šaukštelį žolelių majonezo, tada burokėlių, grybų ir vaisių mišrainės, o ant viršaus – silkės gabalėlį.


Karpis, troškintas su grietinėle



Shutterstock nuotr.



4 porcijoms reikės:


1 kg karpio

3 česnako skiltelių

druskos

maltų juodųjų pipirų

1–2 kiaušinių

džiūvėsėlių

sviesto

200 ml grietinėlės

1 saujos petražolių


Bulvių kroketams:


4 didelių bulvių

1 šaukšto miltų

1 šaukštelio krakmolo

1 mažo kiaušinio

1 šaukšto ištirpinto sviesto

druskos

lydyto sviesto kroketams kepti


Gaminame


* Karpį supjaustyti didkepsniais, kiekvieną gabalėlį įtrinti tarkuotomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais. Gabalėlius apvolioti kiaušinių plakinyje, džiūvėsėliuose ir apkepti iš abiejų pusių su sviestu. Užpilti grietinėle, pagardinti susmulkintomis petražolėmis ir patroškinti 15 minučių.

* Išvirti su lupenomis bulves, tada nulupti ir sugrūsti. Suberti miltus, krakmolą, įmušti kiaušinį ir įdėti sviesto. Viską greitai sumaišyti ir pagardinti druska pagal skonį.

* Šlapiomis rankomis suformuoti nedidelius rutuliukus, juos apvolioti krakmole ir iškepti keptuvėje su įkaitintu sviestu. Karpį patiekti su kroketais ir padažu.

Šį ir kitus receptus rasite leidyklos „Virtuvės knyga" knygoje „Lietuvos virtuvė".


Kepta žuvis džiūvėsėliuose



Shutterstock nuotr.



Reikės:


2-4 gabaliukai žuvies filės (skorpionžuvė, jūros lydeka ar menkė)

1-2 kiaušinių

džiūvėsėlių

miltaų

žuvies prieskonių arba druskos, pipirų ir šlakelis citrinos sulčių

augalinis aliejaus kepimui.


Gaminame


* Jeigu žuvies filė didelė, supjaustome mažesniais gabalėliais, apibarstome prieskoniais, apšlakstome citrinos sultimis ir paliekame 10 minučių pastovėti.

* Tuo tarpu išplakame kiaušinį. Žuvies filė iš abiejų pusių apvoliojame miltuose, merkiame į kiaušinio plakinį, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje kol iškeps ir gražiai apskrus.


Pyragėliai su grybais



Shutterstock nuotr.


Tešlai:

(apie 35 pyragėliai)

1/2 st. vandens (1 st. - 250 ml)


2 arb.š. cukraus

1 arb.š. druskos

10 g sausų mielių

80 ml saulėgražų aliejaus

2,3 st. miltų


Įdarui:

300 g virtų, sūdytų ar džiovintų grybų

1 svogūnas

2 v. šaukštai sviesto

1 a. šaukšt. druskos

pipirų, krapų, petražolių

1 kiaušinis


Kepimui:


apie 300-400 ml aliejaus pyragėlių kepimui


Gaminame:


* Tešlai dubenyje sumaišykite vandenį, cukrų, druską, mieles ir 2 šaukštus miltų. Palikite maždaug 10 min., kol suputos. Tada supilkite aliejų ir miltus. Minkykite, kol gausite vientisą tešlą. Iš pradžių atrodis gana kieta, tačiau minkant ji gausis elastingesnė ir minkštesnė. Minkykite apie 10 min. Sudėkite į dubenį ir jį užtenkite maistine plėvele. Pastatykite dubenį į šiltą vietą ir leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje apie 1 val.

* Pasiruoškite grybų įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kelis kartus pamaišykite ir kepinkite apie 5 minutes. Sutarkuokite grybus ir sudėkite kartu su svogūnais kepti. Kepkite maišydami apie 15 min. Pagardinkite krapais ir petražolėmis. Leiskite atvėsti.

* Sutarkuokite grybus ir apkepinkite maišydami apie 15 min. Pagardinkite krapais ir petražolėmis. Leiskite atvėsti.

* Tešlą padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną iškočiokite plonai, tačiau nepersistenkite. Stikline išspauskite apskritimus, ant jo dėkite šaukštelį įdaro ir perlenkus per pusę pirštais užspauskite kraštus.

* Gerai įkaitinkite aliejų keptuvėje ir kepkite pyragėlius kelias minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Ištraukę padėkite ant virtuvinio rankšluosčio riebalams susigerti.


Grybų mišrainė su riešutais



Shutterstock nuotr.


Reikės:


400 g pievagrybių

saujelės džiovintų baravykų,

1 svogūno

2 skiltelių česnako

2 valg. š. maltų graikinių riešutų

sviesto

1 arb. š. rozmarinų

šviežių petražolių


Gaminame


* Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite.

* Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis.

* Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.


Kūčiukai


Shutterstock


Reikės:


600 g miltų,

20 g šviežių mielių,

100 g cukraus,

250 ml pieno,

50 ml aliejaus,

1, 2 kiaušinių,

3, 4 šaukštų aguonų,

nubraukto šaukštelio druskos.


Gaminame


* Mieles ištirpinkite šiltame piene kartu su 2 šaukštais cukraus ir 2 šaukštais miltų. Palikite, kol pakils.

* Likusius miltus, aguonas, druską ir cukrų suberkite į dubenį, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, sukrėskite pakilusias mieles. Viską gerai išmaišykite ir suminkykite. Palaikykite šiltai apie 30 min., kad tešla pakiltų.

* Iš tešlos iškočiokite plonas virveles, jas supjaustykite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje ventiliatoriaus režimu apie 15–20 min., kol ims rusvėti.

Prikepsite pilną didelį dubenį.


Spanguolių kisielius



Shutterstock nuotr.


Reikės:


stiklinės cukraus,

1 l vandens,

4 šaukštų krakmolo,

150–200 g spanguolių (spanguolių ir bruknių).


Gaminame


* Kelias uogas atidėkite – jas įmesite į bebaigiantį virti kisielių.

* Švarias uogas sutrinkite ir suberkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 5, 6 min.


* Viską perkoškite, į skystį suberkite cukrų.

* Nedideliame kiekyje šalto vandens išmaišykite krakmolą. Maišydami supilkite jį į nuo ugnies nukeltą puodą su perkoštu spanguolių nuoviru.

* Suberkite likusias uogas. Vėl užvirinkite ir iškart nukelkite nuo viryklės. Išpilstykite į indelius.


Aguonpienis



Shutterstock nuotr.


Reikės:

200 g aguonų

3 valg. š. cukraus

4 l virinto vandens


Gaminame


* Aguonas iš vakaro pamerkite į vandenį, kitą dieną sumalkite 3-4 kartus, kad masė būtų kuo baltesnė. Šią masę pilkite į virintą vandenį, dėkite cukraus, gerai išmaišykite. Tradiciškai į puodelį su aguonpieniu dedami kūčiukai ir valgoma.


Sausainiai-žvaigždutės



Shutterstock nuotr.



Reikės:


200 g sviesto

1 kiaušinio

450 g miltų

50 ml pieno

500 g cukraus

1,5 arb. š. vanilinio cukraus

0,5 arb. š. druskos


Gaminame


* Sviestą dedame į dubenį ir palaikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Į sviestą beriame cukrų ir išplakame plaktuvu iki purios, šviesios masės. Pilame druską, vanilinį cukrų ir dar paplakame.

* Į atskirą dubenėlį mušame kiaušinį, šiek tiek paplakame, supilame pieną ir išmaišome. 

* Į dubenį su sviestu, dalimis dedame miltus, pilame kiaušinio/pieno mišinį. Užminkome tešlą, suvyniojame ją į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandoms. Praėjus laikui tešlą kočiojame 3-4 mm storio lakštais ir formelių pagalba įspaudžiame sausainius.

* Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Skardą išklojame kepimo popieriumi, dedame sausainius ir šauname į orkaitę 10-13 minučių. Skanaus!



Mielinis aguonų pyragas


Shutterstock nuotr.


Reikia:


100 ml šilto pieno

150 g tirpinto sviesto

3 kiaušinių

7 g sausų mielių

400 g miltų

5 valg.š. cukraus

1 arb.š. druskos

10 g vanilinio cukraus


Įdarui:


160 g aguonų

60g smulkintų migdolų

4 valg.š. medaus

100g tirpinto sviesto


1 kiaušinio aptepimui

šiek tiek cukraus pudros


Gaminame


* Šiltą pieną, tirpintą sviestą ir kiaušinius sumaišykite dubenyje, tada suberkite mieles, cukrų, vanilinį cukrų, druską, miltus ir gerai išmaišykite. Perkelkite ant lygaus paviršiaus ir kelias minutes paminkykite, kol gausis vientisa tešla. Dėkite tešlą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir leiskite pakilti 1 valandą. Tešlos turi padvigubėti.

* Dubenyje sumaišykite aguonas, peiliu smulkintus migdolus, tirpintą sviestą ir medų.

* Tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį. Storį darykite tokį, koks jums labiau patinka, jei norite plonesnių sluoksnių, kočiokite ploniau. Ištepkite tešlą aguonų įdaru ir susukite į ritinėlį.

* Tada tą ritinį susukite, kad galai susiliestų ir gautumėte žiedo formos pyragą. Perkelkite ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi. Leiskite dar kartą pakilti šiltoje vietoje apie 15 min.


* Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

* Pyragą ištepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite orkaitėje apie 30-35 minutes.

* Išėmę iš orkaitės leiskite šiek tiek atvėsti ir apibarstykite cukraus pudra.

* Beje, pyragas skaniausias yra tą pačią dieną. Jei planuojate jį ilgiau valgyti, tai laikykite sandariame inde arba plastikiniame maišelyje ir prieš patiekiant truputį pašildykite orkaitėje ar mikrobangėje. Tik nedaug, nes kitaip išdžius.


Ir nepamirškite, kad per Kūčias svarbu paragauti kiekvieno valgio. Tuomet kitais metais geriau seksis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis