Saldžiausiai dienai – 4 desertai

Trečiąjį spalio šeštadienį visame pasaulyje įprasta minėti Saldžiausią dieną. Šią šventę kone prieš šimtmetį pasiūlė amerikiečių rašytojas Murėjus N. Rothbardas, tądien ragindamas savo artimiesiems parodyti ypatingą dėmesį teikiant saldžias – valgomas – dovanėles.

Tik kodėl saldžiu nepavertus viso savaitgalio ir nepasilepinus desertais? Pasak IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, ruduo – itin tinkamas metas atsigręžti į sezonines gėrybes ir iš jų sukurti saldžią desertų istoriją.


Kaip teigia kepyklų vadovė, pirmasis patarimas, norint sukurti tobulus desertus namuose, yra kuo natūralesni produktai. „Rinkitės kokybišką sviestą, natūralią grietinėlę, ieškokite, kaip sumažinti cukraus kiekį, keičiant jį natūraliomis vaisių tyrėmis ar medumi. Praturtinkite desertus šviežiomis uogomis ar vaisiais. Be to, nepamirškite subtilaus dekoro ir estetiško pateikimo – juk nebūtina stalo nukrauti kalnu saldumynų, šventinei nuotaikai sukurti pakanka nedidelių kvapnių pyragaičių ar dar šiltų sausainių su garuojančiu arbatos puodeliu“, – įsitikinusi N. Juchnevič.

 

Rudeninis moliūgų pyragas



Shutterstock nuotr.


 

Reikės:

  • 800 g moliūgo minkštimo;
  • 175 g miltų;
  • 397 g sutirštinto pieno;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 100 g sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. vandens;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:


* Miltus sumaišykite su druska, berkite ant medinės lentelės ir viduryje padarykite duobutę. Sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą ir peilio nugarėle susmulkinkite trupinius. Įmuškite kiaušinio trynį, pilkite vandens ir minkykite tešlą. Suvyniokite gautą tešlą į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.


** Stambiais kubeliais pjaustytą moliūgo minkštimą suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol suminkštės, o iškepus, sutrinkite elektriniu trintuvu.


* Į moliūgo masę sukrėskite kondensuotą pieną, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Iš atvėsusio tešlos iškočiokite ploną apvalų lakštą. Įtieskite į skardą taip, kad tešla uždengtų jos kraštus.


* Užtieskite išklotą tešlą kepimo popieriumi, užberkite žirnių, kad ji nepakiltų ir 10 min. pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite moliūgų masę ir 45 minutėms šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

 

Gardūs kriaušių keksiukai



Shutterstock nuotr.


 

Reikės:

  • 1 didelės kriaušės;
  • 125 ml augalinio aliejaus;
  • 75 g cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • 150 g miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • šiek tiek cukraus ir cinamono.

 

Gaminimas:


* Kriaušę supjaustykite mažais kubeliais. Kitame dubenyje sumaišykite aliejų, cukrų, kiaušinį bei palengva įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.


* Į gautą ir gerai išmaišytą tešlą berkite kriaušės gabalėlius, viską darsyk išmaišykite. Pasiruoškite norimas kepimo formeles bei tolygiai paskirstykite jose tešlą, paviršių lengvai apiberkite cukrumi ir cinamonu.


* Keksiukus pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15–20 min., kol tešla gražiai pakils ir paruduos.

 

Klasikiniai sausainių rageliai su obuoliais



Shutterstock nuotr.


 

Reikės:

 

  • 4 obuolių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 valg. šaukšt. smulkaus cukraus;
  • 200 g margarino kepiniams;
  • 200 g grietinės;
  • 650 ml miltų;
  • 1 pakelio vanilinio cukraus;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • Žiupsnelio druskos.

 

Gaminimas:


* Miltus suberkite į didelį dubenį ir sumaišykite su žiupsneliu druskos ir pakeliu vanilinio cukraus. Per vidurį padarykite duobutę ir sudėkite smulkintą margariną, grietinę bei kiaušinių trynius.


* Tešlą gerai išminkykite rankomis, suvyniokite į maistinę plėvelę bei padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.


* Per tą laiką nulupkite obuolius ir supjaustykite mažomis skiltelėmis. Ant jų užberkite cinamono, smulkaus cukraus ir viską gerai išmaišykite.


* Tešlai pastovėjus, padalinkite ją į keturis kamuoliukus. Kiekvieną jų ant miltuoto stalo iškočiokite į platų skritulį ir padalinkite jį į 12 lygių dalių. Ant plačiausios dalies dėkite po gabalėlį obuolio ir susukite ragelius.


* Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos dėkite paruoštus sausainius. Pašaukite sausainius į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaite ir kepkite kol gražiai paruduos.

 

Slyvos šokolade



Shutterstock nuotr.


 

Reikės:

  • 10-15 slyvų;
  • 1-2 datulių;
  • 50 g migdolų sviesto;
  • 2 lašų natūralaus migdolų ekstrakto;
  • 100 g juodojo šokolado.

 

Gaminimas:


* Į dubenį sudėkite datules, migdolų sviestą, migdolų ekstraktą ir elektriniu trintuvu išsukite ingredientus iki vientisos masės.


* Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir į kiekvieną puselę dėkite po šaukštelį migdolų masės.


* Įdarytas slyvas įdėkite valandai į šaldytuvą. Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir kiekvieną slyvos puselę trumpai merkite į ištirpintą šokoladą. Šokoladines slyvas dėkite ant popieriumi išklotos lėkštės ar lentelės. Galima pabarstyti kokoso drožlėmis.


* Palikite slyvas, kol sustings šokoladas. Skanaus!

 

 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis