Aktorė Valda Bičkutė: „Japonų virtuvę mūsų šeima mėgsta, nes jos patiekalai skanūs ir sveiki“

Žinomi žmonės nepraleido galimybės vakarėlio metu kuo daugiau sužinoti apie Japonijos virtuvės išskirtinumus bei išmokti patiems pasigaminti Tekančios saulės šalies patiekalų.

Renginyje buvo galima sutikti šiuo metu pirmagimio besilaukiančią aktorę Valdą Bičkutę su sutuoktiniu dramaturgu Mindaugu Valiuku, TV laidų vedėją ir dainininkę Keitę Arai, aktorę Liną Bražinskaitę-Tupikoviskienę su dukrele, verslininkę Norą Lapinskienę, dainininkus Rasą Kaušiūtę ir Ištvaną Kviką, fotografę Rūtą Andre su dukromis, verslo įvaizdžio konsultantę Alvydą Jasilionytę, renginių organizatorę Raimondą Jagminaitę, advokatę Eglę Mockienę, saviugdos trenerį Laimoną Diškevičių, verslo konsultantą Darių Radkevičių su šeima, tinklaraštininkę Anastasiją Zizas bei kt. Japoniškos stilistikos puokštėmis renginio erdvę dekoravo Roberta Drasutė.



Lina Bražinskaitė-Tupikoviskienė
Lina Bražinskaitė-Tupikoviskienė
R. Andre nuotr.



Maisto ruošos vakarėliui dirigavo žinomas kulinaras, buvęs grupės „B‘Avarija“ narys Jonas Jonušas drauge su pasaulinės bendrovės „Clearspring“ atstove Julia Arabuli iš Jungtinės Karalystės. Viešnia į Lietuvą atvyko ekologiškų ir natūralių produktų tinklo „LIVIN“ kvietimu. Tai buvo pirmasis šio prekės ženklo, gimusio susijungus dviems mūsų šalies sveikatingų produktų tinklams, renginys.


„Clearspring“ produktai skatina tvaraus žemės ūkio plėtrą, nes remia ekologinius ūkius ir maisto gamintojus. Turtindami dirvožemį ir rūpindamiesi ekosistemomis saugome pasaulį ateinančioms kartoms“, – sakė J. Arabuli.

Renginio, vykusio sostinės „Virtuvės klube“, dalyviai drauge su Julia ir Jonu gamino japoniškus patiekalus ir paskui galėjo jų paragauti. Žinomi vilniečiai sužinojo, kaip patiems pasigaminti Miso sriubą, keptus glazūruotus baklažanus, jūros daržovių salotas su pomidorais bei tofu ir aviečių putėsius.



Julia Arabuli ir Jonas Jonušas
Julia Arabuli ir Jonas Jonušas
R. Andre nuotr.



„Savo namuose draugams ir bičiuliams tikrai galėčiau surengti japoniškos tematikos vakarėlį“, – šypsodamasi sakė renginyje dalyvavusi japoniško kraujo turinti K.Arai. Televizijos laidų vedėja ir dainininkė namuose gamina retokai, tačiau, jei tai daro, tai tik su didele meile ir puikia nuotaika. Į klausimą, kodėl, jos manymu, japoniška virtuvė tokia populiari visame pasaulyje, atsakė: „Japonams labai svarbi kokybė, dėl to jų produktų skonis tiesiog nepakartojamas“.


K. Arai renginio metu buvo labai įdomu išmokti pasigaminti desertą. „Ramen sriubą gal ir galėčiau pasigaminti pati, bet sušius tai jau užsisakau į namus“, – neslėlė Keitė.



K. Arai ir J. Jonušas
K. Arai ir J. Jonušas
R. Andre nuotr.



Garsi aktorė V. Bičkutė sakė su sutuoktiniu itin mėgstantys japonišką virtuvę. „Aš pati esu buvusi Japonijoje ir gyvenusi japonų šeimoje, kur teko matyti autentišką kasdienybę, bei kartu su šeima valgyti prie vieno stalo. Ne visi patiekalai man buvo priimtini... Tačiau tai, ką žmonės tradiciškai vadina „japonų virtuve“ mums su Mindaugu labai patinka, dažnai lankomės vietose, kur galima paskanauti šios virtuvės patiekalų“, – teigė pirmagimio besilaukianti moteris.


Pašnekovė prisiminė, kad namuose yra su bičiuliais dariusi sušių vakarėlį, kuris suteikė daug gerų emocijų. Valda mano, kad japonų virtuvė mėgstama dėl to, kad jos patiekalai skanūs ir sveiki. „Tai tiesiog „kitas pasaulis“. Japoniški patiekalai – puikus pasirinkimas, kai norisi ypatingos estetikos bei patirti kažką egzotiško, kitoniško“, – sutuoktinei antrino dramaturgas M. Valiukas.



M. Valiukas ir V. Bičkutė
M. Valiukas ir V. Bičkutė
R. Andre nuotr.



Neretai japonų virtuvės kursus vedantis kulinaras J. Jonušas sakė, jog šią virtuvę itin mėgstantis. „Tai – bene vienintelė pasaulyje virtuvė, kur į maistą žiūrima per filosofinę ir estetinę prizmę. Tai labai gerai apibūdina vienas filme matytas kadras: jaunuolis su senuku sėdi priešais ramen sriubos puodą ir diskutuoja, nuo ko būtų teisinga pradėti valgyti, ar pirma šoninės paragauti, ar atsigerti sultinio. Ir niekaip negali nuspręsti, nes tai gi yra labai svarbu. Mane tai itin žavi“, – savo įžvalgomis dalijosi J. Jonušas, nuo seno besidomintis Rytų šalių kultūromis.


Kulinaras turi savo nuomonę, kodėl japonų virtuvė tokia populiari: „Manau, jog žmonės mėgsta šią virtuvę dėl jos keistumo, estetikos, dėmesio detalėms, be to, tai –tikrai skanu. Kitaip sakant, kodėl mūsų virtuvė nėra tokia populiari pasaulyje?“ Pačiam Jonui iš japoniškos virtuvės patiekalų skaniausi „Mochi“ – ryžių pyragėliai, ir ramen makaronų sriubą, nes tai – net ne patiekalas, o ištisa filosofija. Pasak. J. Jonušo, lietuviai dar yra labai mažai susipažinę su japoniška virtuve ir jos subtilybėmis. „Tai, kad žino ir valgo sušius, jokiu būdu nėra japoniškos virtuvės žinios. Po šio renginio, manau, jau daugiau lietuvių sužinojo, kaip patiems namuose galima pasigaminti autentiškų japoniškų valgių“, – tikisi Jonas.



Vakaro akimirka
Vakaro akimirka
R. Andre nuotr.


________________

Vakarėlio metu gamintų patiekalų receptai:


Miso sriuba su prieskoniais


Karšta, greitai ir ypač lengvai paruošiama miso sriuba. Tiesiog sudėkite ingredientus į puodelį, užpilkite karštu vandeniu ir viskas! Tokią sriubą galite pasiruošti netgi darbe.


Paruošimo laikas – 2 minutės


1 porcijai reikės


1-2 arb. š. sojų ir rudųjų ryžių pastos „Genmai Miso“

0.5 arb. š. jūros daržovių mišinio salotoms

2 arb. š. vidutinio stambumo avižų dribsnių

0.5 cm smulkiai tarkuoto imbiero šaknies (arba 1 arb. š. imbiero sulčių)

žiupsnelio kajeno pipirų

 

Pagardinimui (pasirinktinai):


šviežių prieskoninių žolelių

citrinos žievelės

¼ arb. š. rudųjų ryžių acto

½ arb. š. skrudintų sezamų aliejaus

šlakelio žaliosios citrinos sulčių

šiek tiek smulkinto česnako

vienos juostelės jūros daržovių „Dulse“

kelių kedro riešutų

šilkinio tofu, supjaustyto kubeliais


Gaminimo eiga:


Visus ingredientus sudėkite į puodelį, užpilkite šiek tiek karšto vandens, pamaišykite, kad ištirptų miso pasta, užpilkite karšto vandens iki puodelio viršaus ir mėgaukitės.


Tofu ir aviečių putėsiai

 

Šiuos aviečių putėsius labai lengva paruošti. Desertas yra itin gaivus, vaisių skonio.

 

4 porcijos


Paruošimo laikas – 15 min.

 

Reikės:


25 g šviežių arba šaldytų aviečių

60 ml vandens

300 g (1 pakelio) šilkinio tofu

80 ml klevų sirupo

1 Burbono vanilės ankšties, reikės tik sėklyčių (arba 0.5 arb. š. Burbono vanilės ekstrakto)

80 ml kokosų kremo

šviežių vaisių papuošimui

 

Gaminimo eiga:

1.    Avietes su vandeniu sutrinkite kokteilinėje.

2.    Sudėkite likusius ingredientus į kokteilinę ir sutrinkite iki vientisos masės. Tai užtruks apie 6 min.

3.    Supilkite masę į indelius ir apie 2 val. laikykite šaldytuve. Kiekvieną porciją papuoškite šviežiomis uogomis.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis