3 gardžių pusryčių receptai

Vakarietiški vėlyvieji pusryčiai (angl. brunch) į Lietuvą atkeliavo su trenksmu – mūsų šalyje jie tapo tikra sensacija, kurią rasite populiariausių kavinių ar restoranų savaitgalio meniu. Juos gaminti gali ne tik profesionalūs kulinarai – klasikiniai vėlyvųjų pusryčių receptai nėra sudėtingi, o ir kainuoja kur kas mažiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Vėlyvųjų pusryčių gimtadienis


Kitaip nei su daugeliu patiekalų ar maisto tradicijų, galime įvardinti ne tik vėlyvųjų pusryčių kilmės šalį, bet ir gimimo datą. 1895-aisiais britų rašytojas G. Beringeris Jungtinėje Karalystėje išpublikavo straipsnį, kuriame ragino priimti šią naujovę ir sugalvoti jai tinkamus patiekalus.


„Vėlyvųjų pusryčių tradicija unikali tuo, kad ji gimė ne organiškai kintant skoniams, bet vienam žmogui ją paprasčiausiai sugalvojus. G. Beringerio siūlymas anglams buvo paremtas tuo, kad sekmadieniais daugelis mėgsta ilgiau pamiegoti, tad pusryčiai galėtų būti valgomi vėliau. Kartu rašytojas norėjo, kad šis patiekalas skatintų bendrauti, džiaugtis bičiulių draugija ir, kaip pats rašė, „nušluotų prieš tai buvusios savaitės rūpesčius bei voratinklius““, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.


Kaip bebūtų keista, siūlymą visų pirma išgirdo ne patys britai, o amerikiečiai, kurie šią idėją išpopuliarino. Neabejotinas vėlyvųjų pusryčių karalius, Benedikto kiaušinis, taip pat sugalvotas Niujorke – mieste, kuris iki šiol garsėja bene gausiausiu jų pasirinkimu.


„Vėlyvųjų pusryčių idėja gimė norint sukurti patiekalą, kuris skatintų džiaugtis laiku su šeima ar draugais, todėl dažniausiai jie buvo valgomi restoranuose. Dėl šios priežasties susidarė įspūdis, kad populiariausi vėlyvųjų pusryčių patiekalai – Benedikto kiaušinis, saldūs blynai su vaisiais, kiaušinienė su šonine – gerokai patuštins piniginę. Visgi, gaminant juos namuose, galima apsieiti be didelių išlaidų“, – tikina A. Poleninas ir dalijasi 3 patiekalų receptais.


Benedikto kiaušinis



Shutterstock nuotr.



Patiekalui reikės:


  • 4 gabaliukų šoninės
  • Šaukštelio acto
  • 4 kiaušinių
  • 2 per pusę perpjautų nesaldžių duonelių ar bandelių;
  • Sviesto


Padažui reikės:


  • 10 šaukštų nesūdyto sviesto
  • 3 kiaušinio trynių
  • Šaukšto citrinos sulčių
  • Pusės šaukšto druskos
  • Žiupsnelio kajeno pipirų


Paruošimas:


* Pirmiausia paruošiamas padažas. Ant nedidelės ugnies ištirpinamas sviestas, leidžiama jam truputį pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną. Likęs geltonas sviestas supilamas į atskirą indą.


* Tuomet į puodą, kuriame yra šiek tiek vandens, įstatome dubenį (vanduo neturi liesti dubens). Į dubenį sudedame likusius padažo ingredientus, juos plakame ir po truputį pilame sviestą. Svarbu neskubėti ir padažą plakti iki kiek skystesnės, nei majonezas, konsistencijos.


* „Pagaminus padažą, ant vidutinės ugnies paskrudinkite šoninę ir kiek nusausinkite jos riebalus. Tuomet atskirame puode užvirkite vandenį, įpilkite acto, sumažinkite ugnį ir pradėkite dėti kiaušinius. Išdaužkite kiaušinį į mažą indelį ir su juo atsargiai įmerkite į silpnai verdantį vandenį su actu. Kai šis kiaušinis ims kietėti, įmerkite kitą. Kai sudėsite visus keturis kiaušinius, keletui minučių uždenkite puodą. Išimkite kiaušinius ta pačia tvarka, kuria įdėjote, kiekvienam kiaušiniui virus po 3–5 minutes. Tuomet dėkite kiaušinį ant paskrudintos, sviestu pateptos bandelės, uždėkite šoninę ir užpilkite padažą“, – pasakoja A. Poleninas.


* Keturių kiaušinių porcijos užteks dviem, pagaminti ją užtruks apie 20 minučių.


Saldūs blynai su bananais ir medumi



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • 2 puodelių miltų
  • Šaukšto kukurūzų krakmolo
  • Šaukšto cukraus
  • Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Mažo šaukštelio druskos
  • Arbatinis šaukštelis cinamono
  • Puodelio pieno
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštų pasirinkto (moliūgų sėklų, vynuogių kauliukų ar kito) aliejaus
  • 2 šaukštų medaus
  • Kelių lašų vanilės ekstrakto
  • 2 sutrintų bananų
  • Užpilų bei pagardų pagal skonį: pjaustytų bananų, klevų sirupo, sviesto


Paruošimas:


* „Viename inde gerai išmaišykite miltus, kukurūzų krakmolą, cukrų, kepimo miltelius, druską bei cinamoną, o kitame – pieną, kiaušinį, aliejų, medų, vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Tuomet abi šias mases supilkite į vieną, išmaišykite ir po pusę samčio pilkite į keptuvę. Nenustebkite, kad masė bus kiek tirštesnė nei paprastų blynų – taip yra dėl bananų. Iškeptus blynus valgykite ant viršaus uždėję dar bananų ir užpylę sirupo“, – pasakoja gamybos ekspertas.


* Laikydamiesi recepte nurodytų kiekių iškepsite apie 10–12 blynų, o užtruksite apie 15 minučių.


Granolos ir jogurto desertas



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • Pusės puodelio graikiško jogurto
  • Ketvirtadalio puodelio granolos su vaisiais
  • Šilauogių
  • Bananų
  • Aviečių arba šaukštelio aviečių uogienės


Paruošimas:


* „Naujausia vėlyvųjų pusryčių mada yra sveiki, lengvai virškinami patiekalai, pavyzdžiui, granolos ir jogurto deriniai. Pagaminti juos itin paprasta – tereikia nuplauti vaisius, uogas ir sudėti juos į dubenėlį su jogurtu bei granola – ir turime desertą, kuris suteiks energijos iki popietės“, – pataria A. Poleninas.


* Pagaminti šiuos vėlyvuosius pusryčius užtruksite tik kelias minutes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis