Sultingi mėsainiai kiekvieno skoniui: 3 originalūs receptai pagal Ingridą Martinkėnaitę

Vasara – iškylų gamtoje metas, o jokia iškyla neatsiejama be grilyje ruoštų patiekalų, įsitikinusi tinklaraščio „Su Ingrida“ autorė Ingrida Martinkėnaitė.

Mėgstamas žinomos moters iškylų patiekalas – mėsainiai, kuriuos tinklaraštininkė mėgsta gaminti improvizuodama. Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad su sveiku gyvenimo būdu mėsainiai neturi ničnieko bendra, I. Martinkėnaitė dalijasi trimis receptais, kurie į šį patiekalą privers pažvelgti naujomis akimis.


Pasakodama apie savo pomėgį iškylauti I. Martinkėnaitė šypsosi: „Neslėpsiu – mes su šeima tikrai mėgstame pavalgyti, o surengti iškylą lauke mums tampa skania ir smagia pramoga, kurią vasarą suorganizuojame gan dažnai. Iškylauti mėgstame pačiose įvairiausiose vietose – ne tik pievoje parke ar ant ežero kranto, bet ir pajūryje, o originaliai paruošti burgeriai neretai tampa pagrindiniu iškylos patiekalu.“


Ingrida Martinkėnaitė
Ingrida Martinkėnaitė
Asmeninio albumo nuotr.


Pasak I. Martinkėnaitės, svarbiausia taisyklė norint gyventi sveikai – perdėm nenukrypti į kraštutinumus, todėl ir griežtai vengti skanauti mėsainių, jos nuomone nereikėtų. „Juk viską galima kompensuoti – tiesiog šiandien pasivaišinus burgeriu, ryt nepamirškite daugiau pajudėti, ir problemų tikrai nebus. Galop, burgeris burgeriui nėra lygu, tad teisingai parinkti ingredientai patiekalą gali paversti ne tik skaniu, bet ir sveikesniu“, – sako žinoma moteris ir siūlo išbandyti tris pačios mėgstamiausius suvožtinių receptus.


Klasikinis mėsainis su jautiena ir pesto padažu


Jums reikės:


Jautienos faršo

„Brioche“ mėsainio bandelių

Šviežio pomidoro

Mėlynojo svogūno

Salotų lapų

Marinuotų agurkėlių

Šviežių bazilikų (poros saujų)

Žiupsnelio kedro riešutų

Žiupsnelio parmezano sūrio

Alyvuogių aliejaus

Česnako

Prieskonių (druskos, pipirų, žolelių)


„Šį burgerį labai mėgsta mano vyras – jam patinka minkštos bandelės ir grilyje pakeptos mėsytės derinys, kuris ne tik pasižymi puikiu skoniu, bet ir suteikia jėgų ilgesniam laikui. Ruošiant šį vasarišką patiekalą, visų pirma reikės tinkamai paruošti jautienos maltinuką. Tai išties paprasta: tereikia faršą paskaninti žiupsneliu druskos, pipirų ir prieskoninių žolelių, bei sumaišyti su smulkiai supjaustytu svogūnu, o tuomet kepti kepsninėje iki kol mėsa skaniai apskrus“, – sako I. Martinkėnaitė.


Kol mėsa kepa, žinoma moteris rekomenduoja pasigaminti padažą. Anot I. Martinkėnaitės, prie tokio klasikinio mėsainio puikiai dėrės tradicinis pesto, kurį savarankiškai paruošti namuose visai nesudėtinga: tereikia grūstuvėje iki vientisos masės sutrinti česnako skiltelę ir kedro riešutus, tuomet sudėti bazilikus ir žiupsnelį druskos ir vėl pergrūsti iki vientisos masės. Galiausiai padažą reikia paskaninti sūriu ir alyvuogių aliejumi, ir vėliai sutrinti iki kreminės konsistencijos.


„Tuomet pasirūpinkite svarbiausiu šio mėsainio akcentu – minkštomis ir puriomis „Brioche“ bandelėmis, kurias reikia trumpai pašildyti kepsninėje. Tai padarius, metas visus ingredientus „sudėti“ į vieną tobulo skonio mėsainį – pašildytą bandelę patepti pesto, ant viršaus uždėti maltinuką ir mėgstamas daržoves, ant viršaus vėlei pašlakstyti padažo. O tuomet – skanauti!“ – sako I. Martinkėnaitė.


Įmantrus suvožtinis su lašiša ir jogurtiniu padažu


Jums reikės:


Porcijomis pjaustytos lašišos file

„Brioche“ mėsainio bandelių

Šviežių salotų lapų

Šviežių agurkų

Šviežio pomidoro

Natūralaus jogurto

Laiškinių česnakų

Citrininių čiobrelių

Citrinos sulčių


„Toks neįprastas burgerio variantas puikiai tiks ne tik iš mitybos raciono išbraukusiems mėsą, bet ir visiems, norintiems paskanauti sveikesnio, tačiau ne ką mažiau skanaus greito maisto varianto. Visų pirma reikės paruošti lašišą: paskaninus ją druska, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis ir apšlaksčius citrinų sultimis, pašauti kepti kepsninėje. Per tą laiką vėlei galite pasigaminti padažą: sumaišyti jogurtą su citrininiais čiobreliais, laiškiniais česnakais ar kitomis mėgstamomis žolelėmis ir citrinos sultimis pagal skonį“, – siūlo I. Martinkėnaitė.


Skaniausiems suvožtiniams žinoma moteris renkasi „Vilniaus duonos“ gaminamas „Brioche“ bandeles, mat šios skirtos specialiai mėsainiams kepti. Jas I. Martinkėnaitė rekomenduoja šiek tiek pašildyti kepsninėje, o tuomet baigti formuoti vasariškus sumuštinius: ant „brioche“ bandelės dėti šviežių salotų, tuomet – garuojantį lašišos kepsnį, agurko ir pomidoro riekeles, paskaninti gaiviu jogurtiniu padažu ir užkloti viršutine bandele.


Įmantrus suvožtinis su lašiša ir jogurtiniu padažu
Įmantrus suvožtinis su lašiša ir jogurtiniu padažu
Asmeninio albumo nuotr.


Veganiškas suvožtinis su portabelo grybu ir gvakamole


Jums reikės:


Portabelo grybo

„Brioche“ bandelių

Avokado

Pomidoro

Česnako

Mėlynojo svogūno

Citrinos

Morkų

Saliero

Sojos padažo

Ryžių acto

Aliejaus

Mėgstamų sėklų

Prieskonių (druskos, pipirų)


Burgeris su portabelo grybu – išties netradicinis, tačiau labai skanus ir lengvas pasirinkimas, puikiai tinkantiems ne tik iš savo mitybos raciono išbraukusiems mėsą, bet ir besilaikantiems veganiškos mitybos principų. Ruošiant šį patiekalą, portabelo grybą reikia šiek tiek pakepti kepsninėje, kol jis apskrus, taip pat čia pat paskrudinti ir „Brioche“ mėsainių bandeles. Skaniausiu padažu burgeriui taps gvakamolė, kurią pasigaminsite į vieną masę sutrynę avokadą, pusę mėlynojo svogūno, vidutinio dydžio pomidorą, porą skiltelių česnako ir paskaninę druska, pipirais bei citrinos sultimis, o gurmaniško skonio suteiks greitai paruošiamos morkų salotos“, – sako I. Martinkėnaitė.


Norint paruošti skaniąsias morkų salotas, reikės sutarkuoti morką ir saliero šaknį, daržoves sumaišyti ir apšlakstyti sojų padažu, ryžių actu, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultims. Paskaninti salotas taip pat galima mėgstamomis sėklomis – sezamų, saulėgrąžų ar kitomis.


„O tuomet beliks sukonstruoti abejingų nepaliksiantį sumuštinį: ant „Brioche“ bandelės dėkite iškeptą grybą, ant jo viršaus – šaukštą ar du gvakamolės, tuomet morkų salotų ir viską vėlei užklokite bandele. Pamatysite, abejingų šiam burgeriui tiesiog neliks“, – sako I. Martinkėnaitė.  


Veganiškas suvožtinis su portabelo grybu ir gvakamole
Veganiškas suvožtinis su portabelo grybu ir gvakamole
Asmeninio albumo nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis