3 ar 4 porcijos
Reikės:
500 g bulvių (nuplautų)
200 g žirnelių (šviežių arba atitirpintų šaldytų)
200 g avinžirnių arba kukurūzų miltų
1/2–3/4 šaukštelio maltų Kajeno paprikų
150–180 ml vandens
3 žalių aitriųjų paprikų
2 šaukštų aliejaus (kepti)
1/2–1 šaukšto tarkuotos imbiero šaknies
1/2 šaukštelio garstyčių sėklų
1/2 šaukštelio ciberžolės
1,5 šaukštelio druskos
400 ml aliejaus (gruzdinti)
Gaminame
* Bulves sudėkite į verdantį vandenį, išvirkite, nusunkite ir nulupkite. Kol karštos, šakute sutrinkite.
* Dubenyje sumaišykite miltus, pusę druskos ir Kajeno papriką. Užpilkite vandeniu ir išmaišykite.
* Aitriąsias paprikas perpjaukite pusiau, sėklas pašalinkite, minkštimą smulkiai sukapokite.
* Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, sudėkite imbierą, pamaišykite, po minutės sumeskite garstyčių sėklas, dar po minutės – susmulkintas aitriąsias paprikas, ciberžolę. Pamaišykite. Tada sudėkite bulves ir žirnelius, suberkite likusią druską. Keptuvę uždenkite, karštį padidinkite ir kepkite, kol žirneliai bus minkšti. Retsykiais pamaišykite.
* Iš kiek atvėsintos masės delnais suformuokite 18–20 kamuoliukų. (Neragaukite – norėsis iškart suvalgyti).
* Mažame puode ant vidutinės ar kiek didesnės kaitros įkaitinkite gruzdinti skirtą aliejų. Kamuoliukus po vieną merkite į miltų tešlą ir iškart dėkite į karštą aliejų. Iškart gruzdinkite tiek, kad vienas su kitu nesiliestų. Po 3–4 min. išgriebkite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio. Ragaukite iškart, kol luobelė traški.