Du receptai megstantiems kepti ant grilio

Ką naujo ir originalaus grilio mėgėjai gali išbandyti šį sezoną?

Lietuviai neįsivaizduoja vasaros sezono be grilio. Dažniausiai ant jo kepa kiaulienos šašlykus, vištienos dešreles.

Dar vienas kepsninių naudotojų pamėgtas gardumynas – brandinta jautiena. „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas siūlo išbandyti keletą naujų receptų.


Jautienos šonkauliai



šonkauliukai
šonkauliukai
Shutterstock nuotr.


Reikės:


jautienos šonkaulių (apie 2,5 kg),

150 g rudojo cukraus,

šaukšto rūkytos paprikos miltelių,

kelių žiupsnelių česnakų miltelių bei aitriosios paprikos miltelių,

žiupsnelio cinamono,

druskos bei pipirų,

200 ml barbekiu padažo,

100 ml obuolių sulčių.


* Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę – kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką – apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti.


* Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltomis obuolių sultimis, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūra padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių. Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C.


* Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.


Jautienos kepsnys



Kepsnys
Kepsnys
Gamintojo nuotr.



Reikės:


jautienos nugarinės su išpjova kepsnio,

druskos, pipirų, mėsos prieskonių, rūkytos paprikos miltelių, česnakų miltelių.


* Įtrinkite kepsnį prieskoniais ir įkaitinkite grilių iki maždaug 200-260°C. O toliau jau kepkite iki tokio iškepimo lygio, koks jums labiausiai patinka. Pusžalį kepsnį iškepsite kepdami jį 6 minutes iš vienos pusės ir tuomet apie 3-4 minutes iš kitos, tokio kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 50°C.


* Vidutiniškai kepsnį iškepsite jį kepdami 7 minutes iš vienos pusės ir apie 5-6 minutes iš kitos pusės, vidinė kepsnio temperatūra turėtų būti apie 60°C.


* Gerai iškepto kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 70°C, tokią ją pasieksite kepdami kepsnį 9 minutes iš vienos pusės ir apie 7-8 minutės iš kitos.


* Mažus ir nestorus jautienos kepsnius virš gerai įkaitusių žarijų dažniausiai užtenka pakepti po 2–3 minutes kiekvieną pusę, tokiu atveju kepsniai bus vidutiniškai iškepti. Jeigu turite, naudokite ketaus groteles – jos geriau įkaista, kepsniai skaniau ir gražiau apskrunda.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis