Trys gardūs receptai iš Artimųjų Rytų virtuvės

Pažintis, galinti virsti meile. Ko gero, taip būtų galima apibūdinti susitikimą su Artimųjų Rytų virtuve. Skanu ir paprasta ruošti – tokie patiekalai lengvai įtraukiami į kasdienius valgiaraščius ir kaskart pamalonina gardaus maisto mėgėjus.

Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas



MOTERIS / Giedrė Barauskienė



4-6 porcijos


Reikės:

1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto

2–3 šaukštų aliejaus

2–3 šaukštų skrudintų migdolų griežinėlių

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį


Pagardui reikės:

6–8 ančiuvių filė

2 skiltelių česnako (nuluptų, sutrintų)

2 šaukštų kambario temperatūros sviesto

100 ml tyro alyvuogių aliejaus

2 šaukštelių vyno acto

2 šaukštų sukapotų petražolių

trupučio aitriosios paprikos

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį


Nuplautą žiedinį kopūstą įdėkite į puode verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 8–10 min. Tada ištraukite jį ir įdėkite į dubenį su lediniu vandeniu, atvėsintą ir nusausintą įtrinkite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 200 °C orkaitę. Kepkite maždaug 20 min. Tada karštį padidinkite iki 220–230 °C ir kepkite, iki kopūstas lengvai apskrus.

Pagardas. Ančiuvius sukapokite, sudėkite į dubenėlį, suberkite likusius ingredientus ir sumaišykite. Šiuo pagardu ir migdolais gardinkite apskrudusį kopūstą.


Humusas su saldžiąja bulve



MOTERIS / Giedrė Barauskienė



4 porcijos


Reikės:

1 didelės saldžiosios bulvės (nuplautos)

2 stiklinių išvirtų avinžirnių

4 šaukštų sezamų pastos (tahini)

2 česnako skiltelių (nuluptų, sutrintų)

2–3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus

pusės citrinos sulčių

pusės šaukštelio cinamono

1–2 šaukštelių sugrūstų kuminų

1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos

žiupsnelio malto muskato riešuto

trupučio maltos aitriosios paprikos

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį


Saldžiąją bulvę suvyniokite į foliją ir pašaukite į 200 °C orkaitę 30–40 min., iki suminkštės. Iškeptą ją atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į dubenį su išvirtais avinžirniais bei likusiais ingredientais. Elektrine trintuve viską sutrinkite iki vientisos masės, sudėkite į dubenėlius, pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus bei keliais atidėtais avinžirniais arba žalumynais iš daržo.


Sausainiai su įdaru (hamantaschen)



MOTERIS / Giedrė Barauskienė


26 vnt.


Tešlai reikės:

600 g miltų

225 g sviesto

1 šaukštelio kepimo miltelių

200 g cukraus

2 kiaušinių

žiupsnio druskos


Datulių įdarui reikės:

10 didelių datulių

1 šaukštelio plonai nutarkuotos apelsino žievelės

1 šaukštelio malto cinamono

trupučio druskos

1 šaukšto sviesto


Riešutų įdarui reikės:

150–200 g sugrūstų pistacijų, graikinių riešutų

3–4 šaukštų medaus

trupučio druskos

2 šaukštų sviesto


Tešla. Kambario temperatūros sviestą išplakite su druska ir cukrumi iki purumo. Tada įmaišykite kepimo miltelius ir vieną kiaušinį, galiausiai – miltus. Suminkykite tešlą ir padėkite į šaldytuvą 1 val.

Tada tešlą iškočiokite iki maždaug 1 cm storio, išspauskite ap- skritimus (7–8 cm skersmens), uždėkite po šaukštą įdaro ir suformuokite trikampius (žr. fotografiją). Aptepkite juos kiaušinio plakiniu ir pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite maždaug 20 min.


Datulių įdaras. Išimkite datulių kauliukus, susmulkinkite jas ir sudėkite į mažą keptuvę ar puodą storu dugnu. Ten pat suberkite apelsino žievelę, cinamoną, druską, įpilkite 150–200 ml vandens. Pamaišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 6 min. Tada įmaišykite sviestą. Kai šis ištirps, palikite įdarą atvėsti.


Riešutų įdaras. Įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudinkite riešutus, uždėkite ant jų medų ir druską, išmaišykite, galiausiai įmaišykite sviestą. Kai šis ištirps, įdarą atvėsinkite ir naudokite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis