Močiutės obuolių pyragas

(2)

Rugsėjį sunoksta lietuviški obuoliai, todėl iš jų dažnai gaminama rudens kepinių klasika – obuolių pyragas.

Daugelis šeimų turi savitą šio skanumyno versiją, tačiau pritrūkusiems idėjų, ar norintiems paragauti ko nors naujo, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia trupininio obuolių pyrago receptą.

 

„Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai,“ – pasakoja maisto ekspertė.


Receptas

 

Jums reikės:

 

Tešlai:

 

2,5 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų

4 v. š. cukraus

3 a. š. druskos

6 v. š. šalto vandens

0,5 stiklinės avižinių dribsnių

 

Obuolių įdarui:

 

6 vidutinio dydžio saldžiarūgščių obuolių

3/4 stiklinės cukraus

2 v. š. pilno grūdo miltų

3/4 šviežiai malto cinamono

1/8 šviežiai malto muskato

1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

 

Gaminimas:

 

  • Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Tuomet elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams.


  • Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo.


  • Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs. Patiekite su ledais arba grietinėle. Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis