F. Brenta pagamintu daugiaryžiu buvo vaišinami susirinkusieji į atvirų durų dieną susipažinti su Italijos Pavijos provincijos maisto gaminiais. Renginį pristatė asociacija „Italijos prekybos rūmai“ kartu su Pavijos pramonės prekybos rūmais bei Italijos ambasada.
Kuo didžiuojasi Pavija?
Šiaurinėje Italijos dalyje esanti Pavija nuo seno garsėja ne tik kultūriniais paminklais, bet ir derlingomis žemėmis bei kokybės ženklu pažymėtais maisto produktais bei gėrimais. Palankus klimatas – šiluma ir švelnus vėjas (provincija yra tarp kalnų ir jūros) leidžia garsiąją raudonuoju vynu bei česnaku gardintą dešrą „Salame di Varzi“ vytinti lauke. Neaprėpiami šios provincijos vynuogynai – vynuogės „Pinot nero“ karalystė bei Oltrepo’Pavese vynų lopšys. O 11 skirtingų rūšių šioje provincijoje auginamų ryžių padeda išlaikyti ir puoselėti senąsias risotto (daugiaryžio) bei kepinių ruošimo tradicijas.
Cukinijų daugiaryžis
Daugiaryžiui ruošti F.Brenta naudoja vakuumuotus specialius daugiaryžio ryžius „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“. Kodėl vakuumuotus? Nes jie kvapnesni, be to, tokioje pakuotėje produktas išsaugo nepakitusias natūralias savybes. Vienam asmeniui imama 80 g ryžių. Patiekalas ruošiamas ant vidutinio karštumo ugnies.
4 asmenims
Reikės:
320 g ryžių,
1 vidutinio dydžio svogūno ropelės,
1 jaunos, vidutinio dydžio cukinijos,
1 l daržovių nuoviro,
120 g sviesto,
4-5 šaukštų tarkuoto Pavijos sūrio „Grana Padano“,
1-2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
šaukšto kapotų petražolių,
druskos,
150 ml sauso baltojo vyno.
Daržovių nuovirui: morkos, svogūno, saliero koto, druskos.
Kaip gaminti
* Užkaiskite daržovių nuovirui vandenį ir sudėkite į jį paruoštas ir susmulkintas daržoves bei druską.
* Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į puodą storu dugnų, kur ištirpinta 100 g sviesto. Pamaišydami kepinkite apie 5-7 min., kol svogūnai ima minkštėti ir pagels. Įpilkite ir išmaišykite aliejų.
* Iš puodo, kuriame kunkuliuoja daržovių nuoviras, pasemkite samtį skysčio ir supilkite ant ryžių. Vis pamaišykite. Kai ryžiai skystį sugers, vėl įpilkite samtį. Kodėl ne visą skystį iš karto? „Tada bus ne daugiaryžis, o sriuba“, – juokiasi italas.
* Kai ryžiai jau al dente, puodas nukeliamas nuo viryklės, įmaišomas smulkiai sutarkuotas sūris. „Jeigu mėgstate daugiaryžį su daugiau sūrio, tai ir berkite jo daugiau“, – siūlo Flavio. – Beje, jūsiškis „Džiugas“ irgi tinka puikiai“. Įmaišomas likęs sviestas – jis daugiaryžiui suteikia kreminės tekstūros. Tai padaręs Flavio puodo viduryje palieka styroti šaukštą. Kodėl? Kai į daugiaryžį įsmeigtas šaukštas styro tiesiai, tai ženklas, kad patiekalo konsistencija tokia, kokia ir turi būti.