Norint išsikepti skanų didkepsnį, svarbiausia pasirinkti geros kokybės mėsą.
„Brandinta jautienos mėsa yra minkštesnė, todėl esant galimybei, geriausia rinktis ją. Kitas svarbus dalykas – reikia pasistengti mėsos neperkepti. Jei nesate tikri, visuomet rekomenduoju naudoti termometrą. Vidutiniškai kepto kepsnio temperatūra turėtų būti 71 laipsnis.
Kepdami mėsą, galite ją pagardinti rozmarino šakele, o iškepusią apibarstyti druska ar pipirais. Taip pat patartina rinktis įvairias aromatizuotas, šviežiai maltas druskas, kurios itin paryškina mėsos skonį“, – pasakoja prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.
Marinuoti mėsą mėgstame patys
Pastebima, kad lietuviams vis labiau patinka ruošti mėsos marinatą savarankiškai.
„Patiems marinuoti mėsą – vis dar populiaru. Iš tiesų, nieko keisto – juk tai savotiška pramoga ir būdas nustebinti artimųjų ratą savo sukurtais receptais“, – savo patirtimi dalijasi A. Rasmussen ir pateikia keletą receptų, norintiems išbandyti naujus mėsos ruošimo kepsninėje būdus.
Gardus kiaulienos didkepsnis su sojos padažu
Jums reikės:
125 ml vandens
85 ml sojų padažo
65 ml alyvuogių aliejaus
3 v. š. citrinpipirių
2 a. š. smulkinto česnako
6 kiaulienos didkepsnių
Gaminimas:
* Sumaišykite vandenį, sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinpipirius ir smulkintą česnaką giliame dubenyje. Tuomet sudėkite kiaulieną ir palikite marinuotis šaldytuve bent keletą valandų.
* Įkaitinkite kepsninę ir groteles šiek tiek patepkite aliejumi. Mėsą ant grotelių kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių tol, kol jos vidurys nebebus rausvas. Patiekite su šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis. Skanaus!
Jautienos didkepsnis su barbekiu padažu
Jums reikės:
1 kg jautienos
1 nedidelio smulkinto svogūno
4 vnt. česnako galvučių
125 ml alyvuogių aliejaus
125 ml acto
125 ml sojų padažo
2 v. š. šviežio rozmarino
2 v. š. garstyčių
2 v. š. druskos
1 v. š. juodųjų pipirų
Gaminimas:
* Sudėkite svogūną, česnaką, alyvuogių aliejų, sojų padažą, rozmariną, garstyčias, druską bei pipirus į maišytuvą. Išsukite iki vientisos masės.
* Jautieną įdėkite į sandariai užspaudžiamą plastikinį maišą ir ant viršaus supilkite marinatą. Palikite marinuotus šaldytuve tris valandas.
* Vėliau įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir kiekvieną jautienos didkepsnio pusę kepkite apie 7 minutes. Skanaus!
Vištienos krūtinėlė su citrina, česnaku ir žolelėmis
Jums reikės:
1 kg vištienos krūtinėlės
6 v. š. alyvuogių aliejaus
4 vnt. smulkintų česnako galvučių
1 a. š. džiovinto čiobrelio
0,5 a. š. džiovinto raudonėlio
1 a. š. druskos
0,5 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
0,5 a. š. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas:
* Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vištieną, užspaudžiamame maiše. Tuomet sudėkite vištienos krūtinėlę į vidų ir tolygiai paskirstykite marinatą. Įdėkite maišą į dubenį ir palikite šaldytuve nuo 4 iki 12 valandų.
* Vėliau įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros, o groteles patepkite alyvuogių aliejumi. Vištienos krūtinėlę dėkite į kepsninę taip, kad ant viršaus liktų kuo daugiau marinato. Kepkite apie keletą minučių iš abiejų pusių. Skanaus!