Kalėdinį pyragą su migdolais, džiovintomis vyšniomis, figomis ir abrikosais Kauno restoranas “Sadutė” pradėjo ruošti praūžus jauno vyno šventei. Mat pagal Viktorijos laikų Anglijos tradicijas jis kelioms savaitėms buvo padėtas saugiai bręsti, karts nuo karto palaistant brendžiu ir portu.
Šį burnoje tirpstantį ir nepaprastai gardžiai kvepiantį pyragą šv. Kalėdų proga galite pasiūlyti namiškiams ir svečiams.
Ingridientai: 1kg įvairių džiovintų vaisių (vyšnių, figų, abrikosų, datulių)
100 g migdolų
apelsinų ir citrinų žievelės
apelsinų ir citrinų sultys
Tešlai: 200 g sviesto
200 g rudojo cukraus
4 kiaušiniai
2 stiklinės miltų
arbatinis šaukštelis cinamono
pusė šaukštelio kepimo miltelių
Gaminimo eiga: džiovinti vaisiai supjaustomi, apelsino bei citrinos žievelės sutarkuojamos, užpilama sulčių, sudedami migdolo riešutai. Ši masė užplikoma karštu vandeniu.
Tuo tarpu gaminama tešla - ištirpinamas sviestas, jis sumaišomas su cukrumi, kiaušiniais, miltais, cinamonu bei kepimo milteliais. Tada sudedami nusausinti vaisiai ir vėl viskas išmaišoma.
Pyragas kepamas 1 valandą 180 laipsnių temperatūroje.
Vėliau vyksta ypatingas procesas. Pyragas brandinamas - laikomas šaldytuve uždengus plėvele. Jis laistomas kas keletą dienų brendžiu, portu, juodųjų serbentų, gervuogių trauktinėmis. Šią procedūrą galima kartoti kelis kartus.
Kuo užsigerti?
Vynas, derantis prie tikro Kalėdinio pyrago, turėtų būti natūraliai saldus arba pastiprintas, kad turėtų ne tik saldumą, klampumą, bet ir natūralios rūgšties. Rekomenduotinas raudonasis vynas.