Šventinių dienų bus daug, lauktų ir netikėtų svečių – taip pat. Pastudijuokite šiuos receptus – jie visiškai paprasti, džiugina ne tik gomurį, bet ir akį. Ir patys galite tai pagaminti. Produktų sąrašas neilgas, be išskirtinių ar egzotinių produktų.
Spanguolių kisielius
Reikės:
stiklinės cukraus,
1 l vandens,
4 šaukštų krakmolo,
150–200 g spanguolių (spanguolių ir bruknių).
Kaip gaminti
*Kelias uogas atidėkite – jas įmesite į bebaigiantį virti kisielių.
*Švarias uogas sutrinkite ir suberkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 5, 6 min.
*Viską perkoškite, į skystį suberkite cukrų.
*Nedideliame kiekyje šalto vandens išmaišykite krakmolą. Maišydami supilkite jį į nuo ugnies nukeltą puodą su perkoštu spanguolių nuoviru.
*Suberkite likusias uogas. Vėl užvirinkite ir iškart nukelkite nuo viryklės. Išpilstykite į indelius.
P. S. Stiklinių „šerkšnui“ sukurti reikės citrinų sulčių ir cukraus. Stiklinės kraštą pamerkite į sultis, o tada iškart – į cukrų.
Kūčiukai
Reikės:
600 g miltų,
20 g šviežių mielių,
100 g cukraus,
250 ml pieno,
50 ml aliejaus,
1, 2 kiaušinių,
3, 4 šaukštų aguonų,
nubraukto šaukštelio druskos.
Kaip gaminti
*Mieles ištirpinkite šiltame piene kartu su 2 šaukštais cukraus ir 2 šaukštais miltų. Palikite, kol pakils.
*Likusius miltus, aguonas, druską ir cukrų suberkite į dubenį, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, sukrėskite pakilusias mieles. Viską gerai išmaišykite ir suminkykite. Palaikykite šiltai apie 30 min., kad tešla pakiltų.
* Iš tešlos iškočiokite plonas virveles, jas supjaustykite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 °C orkaitėje ventiliatoriaus režimu apie 15–20 min., kol ims rusvėti.
Prikepsite pilną didelį dubenį.